In Canada kun je nu met nieuwe Bitcoin ETF speculeren op prijsdaling

Canada gaat weer een stapje verder wat betreft financiële producten rondom bitcoin (BTC). Na de start van drie exchange traded funds (ETF) in maart, is er nu nog een bitcoin-afgeleid product goedgekeurd. Het betreft een ‘‘inverse bitcoin ETF’ waarmee je kunt speculeren op prijsdalingen.

Institutionele tool voor ‘shorts’

De Canadese toezichthouder heeft gisteren goedkeuring gegeven voor dit nieuwe product. Hierdoor kunnen financiële instellingen nu op een andere manier in bitcoin handelen. In feite betekent het dat ze nu zowel long als short kunnen gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De naam zegt het ook al: het is een inverse ETF. Een exchange traded fund is een makkelijke manier om aan bitcoin blootgesteld te zijn. Een derde partij regelt alles omtrent regelgeving en de opslag van de bitcoin. Geïnteresseerden kunnen via deze op de beurs verhandelde fondsen dan indirect bitcoin kopen, of in dit geval dus short gaan.

Op woensdag 14 april kondigde Horizons ETFs Management de volgende twee producten aan:

  • BetaPro Bitcoin ETF (“HBIT”)
  • BetaPro Inverse Bitcoin ETF (BITI)

De aandelen van deze ETF’s worden vanaf donderdag 15 april verhandeld op de Toronto Stock Exchange.

Bitcoin ETF’s

Waarom zou er interesse zijn in een ‘inverse’ ETF? Todd Rosenbluth, directeur van CFRA Research geeft het volgende antwoord:

“Veel beleggers hebben een mening over Bitcoin en deze nieuwe ETF zal een kans bieden aan degenen die geloven dat de huidige prijs niet gerechtvaardigd is en dat Bitcoin klaar is voor een correctie.”

Simpel gezegd kunnen investeerders met de inverse ETF speculeren op een prijsdaling. Of: ‘short gaan’. Voor permabears zoals Peter Schiff zou dit een goede oplossing kunnen zijn. Voor de BITI betaalt je een vergoeding van 1,45%, terwijl de HBIT iets goedkoper is: het heeft een fee van 1%.

In een verklaring schrijft Steve Hawkins, CEO van Horizons, meer over hun beweegredenen:

“We weten dat er polariserende opvattingen zijn over bitcoin. Als gevolg daarvan zijn er investeerders met grote overtuigingen, in zowel de bullish als de bearish uitersten. Ons doel met de lancering van HBIT en BITI is om investeringsinstrumenten te bieden waarmee investeerders liquide toegang krijgen tot het rendement van bitcoin-futures, met de mogelijkheid om long of short te gaan.”

Na de ‘normale’ ETF’s van Purpose, Evolve en GDAM, ook wel bekend Galaxy Digital Asset Management, is Horizon dus de vierde partij die zich op de Canadese markt richt. De Verenigde Staten wachten nog altijd op de eerste goedgekeurde ETF.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
CanadaETF