Bitcoin koers reageert heftig op nieuws uit China: wat zit er achter?

China wil het minen van bitcoin aan strengere regels onderwerpen. Een van de scenario's is zelfs het compleet uitfaseren van mining, maar dat is alleen onduidelijk. Diverse goed ingevoerde bronnen lijken elkaar tegen te spreken.

Volgens de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs is er deze keer wel degelijk sprake van ingrijpen door de centrale overheid en is er niet zomaar sprake van FUD.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook mining expert Thomas Heller interpreteert de woorden van vicepremier Liu He als een serieuze waarschuwing.

China en bitcoin

Het lijkt op een ontmoedigingstactiek. Eerder in de week is ook een oud verbod voor de handel in bitcoin herhaald. Maar nu lijkt de overheid harder te willen optreden tegen miners in het land. De handel in China is al bijna 4 jaar verboden, maar verschillende partijen in China herhalen dit regelmatig. Het nieuws wordt vaak gerecycled.

Eerder deze week sloot een Chinees techbedrijf nog duizenden nieuwe mining rigs aan op het netwerk. Dit soort partijen starten niet zomaar met dit soort ondernemingen. Wel zorgen dit soort aankondigingen voor onzekerheden voor bestaande en eventuele nieuwe miners in het land.

China en bitcoin hebben een vreemde relatie. Het land heeft een overschot aan (goedkope) energiebronnen waar veel ondernemers gretig gebruik van kunnen en mogen maken. Tegelijkertijd is het land erg bezig met totale controle over haar bevolking, zeker ook op financieel gebied.

Dat bijt elkaar. En dat uit zich regelmatig in dit soort uitspattingen.

De communicatie naar het buitenland vanuit China is beperkt, daarom heerst er veel onduidelijkheid. Er zijn tijden dat dit soort nieuws weinig tot niets doet voor de markt. Momenteel zijn we echter in een periode belandt waar dit soort nieuws wél effect heeft op het vertrouwen van beleggers.

Bitcoin is niet in gevaar en draait gewoon door. Dit nieuws krijgen we vaker voor onze kiezen en het zal niet de laatste keer zijn. Wel is China nog altijd de plek waar veel bitcoin miners hun hardware hebben staan.

Het lijkt nog altijd niet aan de orde, maar mocht China echt overgaan tot een strenge aanpak en controle van bitcoin miners dan kan het protocol van bitcoin ook overleven. Het is, zelfs voor een machtig regime als die in China, niet eenvoudig en bijna onmogelijk om een totaal verbod op BTC te handhaven op hun grondgebied.


Handelsverbod China

Deze maand was het de beurt aan vicepremier Liu He, maar ook de National Internet Finance Association of China (NIFA), de China Banking Association (CBA) en de Payment and Clearing Association of China (PCAC). Zij deden allemaal op hun eigen manier een duidt in het zakje omtrent BTC.

Die organisaties zijn zelfsturende brancheorganisaties die onder toezicht staan ​​van verschillende Chinese ministeries, waaronder de People's Bank of China (PBoC) en de China Securities Regulatory Commission.

Het verbod uit 2017 was destijds verstrekkend. Ook toen was er sprake van een flinke prijsstijging van bitcoin en een hype op de altcoinmarkt.

  • Banken of andere financiële instellingen is het verboden om virtuele valuta zoals bitcoin of andere cryptocurrency's en - tokens te verkopen
  • Banken of andere financiële instellingen mogen bitcoin - en cryptobeurzen, walletmakers of custodians géén producten of diensten verkopen. Denk aan bankrekening of een bedrijfsverzekering. Dat is bijvoorbeeld de reden dat Binance, maar ook een OKEx officieel buiten China gevestigd zijn (respectievelijk Singapore en Hong Kong).
  • Het is verboden om de lokale munt renminbi om te wisselen in bitcon of andere cryptovaluta of deel te nemen aan tokenverkopen (ICO's)
  • Ook sociale media bedrijven in China is het niet toegestaan om bitcoin bedrijven te laten adverteren op hun platforms
  • Het betreft een herhaling van het verbod uit 2017, er zijn geen nieuwe eisen gesteld aan de bitcoin sector. 

In de ogen van de overheid 'verstoort deze categorie assets de financiële stabiliteit in het land en is het te risicovol om deze valuta te kopen'.

Bezit mag wel


Het is een beetje in het duister tasten waarom deze organisaties opnieuw dit verbod onder de aandacht brengen via persbureau Reuters. Volgens de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs is er sprake van het verspreiden van Fear, Uncertainty & Doubt, kortweg FUD.

Van der Chijs heeft ruim 10 jaar in China gewerkt en kent het land op zijn duimpje. In zijn ogen is er géén sprake van nieuwe maatregelen door de Chinese overheid en is het een poging om onrust te veroorzaken op de bitcoin markt en daarmee de prijs te drukken.

Reacties

De reacties vanuit de bitcoin community zijn wisselend. Het is voorlopig onduidelijk welke gevolgen dit precies gaat hebben. Een aantal opmerkelijke reacties op een rijtje:

Dovey Wan rapporteert vaak over bitcoin nieuws uit China. Volgens haar is het huidige nieuws serieuzer dan normaal.

Nik Bhatia, schrijver van het boek Layered Money, denkt er het zijne van. Zijn boek wordt op dit moment vertaald om uit te brengen in China. Zou dat toegelaten worden als alles rondom BTC in het land ineens over is?

Van der Chijs ziet in het meest recente nieuws ook meer gevaren. Hij voorziet een strengere handhaving en mogelijk uitbreiding van regels.

Het bezitten van bitcoin is bijvoorbeeld in het land wél toegestaan. In de praktijk vindt er wel degelijk handig plaats via onder meer over-the-counter desks die werken met stablecoin Tether (USDT).

Ook is nog steeds ruim de helft van de rekenkracht van het bitcoin netwerk uit China. Regionale overheden voeren wel strengere controles vanwege de klimaatdoelstellingen van het land. Het is onduidelijk welk percentage aan hashing power het land verlaat, maar er zijn miners die een deel verhuisd hebben of van plan zijn dat te doen.

Daarnaast is het land ook druk doende om een eigen digitale renminbi te lanceren nog dit jaar. Diverse pilots met grote techbedrijven zijn inmiddels afgerond.

Volg het laatste bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden. Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
China

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...