Bitcoin heeft het moeilijk: funding rates naar laagste punt sinds juli 2021

Bitcoin heeft een paar ruige weken achter de rug met als resultaat een koers die momenteel onder de 30.000 dollar bungelt en er niet heel sterk uit ziet. Om het bearish sentiment nog maar eens te onderschrijven zijn ook de funding rates op de derivatenmarkt in het rood gezakt, wat betekent dat ook professionele handelaren op dit moment niet bullish zijn.

Funding rates maken een duikvlucht

De funding rates op de derivatenmarkt zitten al in een dalende trend sinds bitcoin vanaf de 40.000 dollar de weg naar beneden heeft ingezet. Tot voor kort waren ze nog redelijk neutraal, maar na de laatste tikken voor de bitcoin koers hebben de funding rates een snoekduik genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Arcane Research weet te melden dat de funding rates met name tijdens de verkoopgolf van afgelopen week naar beneden zijn gevallen. De meest opvallende daling was die van 12 mei op Binance naar min 0,0042 procent.

Bitcoin heeft het moeilijk: funding rates naar laagste punt sinds juli 2021

Na deze duikvlucht bivakkeren de funding rates op het laagste punt sinds juli 2021. Wat betekent dat het de meest significante dip in één jaar tijd betreft voor dit onderdeel van de markt.

Handelaren waren al bearish, wat resulteerde in de neutrale funding rates van afgelopen week. Maar dit bewijst dat de markt verwacht dat we de komende weken nog dieper kunnen zakken. Professionele handelaren gebruiken vaak shortposities om hun long-posities mee in te dekken.

Hoogste niveau liquidaties sinds crash van december 2021

Na de recente daling onder de 30.000 dollar heeft bitcoin één van de meest gruwelijke liquidatie-events van de afgelopen tijd doorgemaakt. In totaal werden er op de weg naar beneden voor zo’n 0,73 miljard dollar aan long-posities geliquideerd op één dag.

Alles bij elkaar is dit qua volume de grootste liquidatie sinds 4 december 2021, toen de markt ook een flinke schuiver maakte. Na 12 mei zijn de funding rates weer een beetje opgeklommen, om vervolgens weer naar beneden te duiken.

Momenteel handelen ze echter iets boven het dieptepunt van 12 mei. Alles bij elkaar wijst dit erop dat professionele handelaren nog teveel risico op de markt zien en shorts gebruiken om hun posities in te dekken of de markt puur shorten omdat ze neerwaartse prijsactie verwachten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....