
Binance ondersteunt nu het kopen van Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrency’s via iDeal. De betaaloptie is in september aangekondigd en deze week ingevoerd.
Binance en iDeal
Klanten moet hiervoor wel de volledige identificatie-eisen bij de exchange doorlopen. Bovendien rekent de exchange een commissie van 0,55% per iDeal transactie.
In januari heeft Binance namelijk een samenwerking gesloten met tussenpartij Banxa, die ook een kantoor heeft in Amsterdam.
Voorheen waren beleggers uit Europa aangewezen op hun creditcard. Maar inmiddels zijn transacties via het Europese betaalnetwerk SEPA en iDeal mogelijk bij de populaire beurs.
Cryptowet
Per 21 mei vallen bitcoin beurzen en walletmakers onder de Nederlandse Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Ook buitenlandse aanbieders die net zoals Binance een Nederlandstalige marktplaats hebben, vallen onder deze wet.
Naar verwachting betreden steeds meer buitenlandse partijen op de Nederlandse markt, waardoor de concurrentie fors toeneemt. Er zijn nog 38 partijen in de race voor een registratie bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. 25 van de 38 aanvragers vinden de eisen te streng van de DNB.
Een van de features waarop bedrijven gaan concurreren zijn commissiekosten per transactie. Enkele Nederlandse partijen hebben al een verlaging aangekondigd van de transactiekosten.
Dat betekent in de regel dat de bruto winstmarges van bedrijven afnemen, omdat commissies een belangrijk onderdeel zijn van het verdienmodel van brokers. Daarom zijn ze genoodzaakt om ook andere diensten aan te bieden zoals een betaalkaart bijvoorbeeld.
Dat Binance, de beurs met het meest liquide Bitcoin handelspaar op de markt, met de iDeal betaaloptie komt, kan voor sommige handelaren reden zijn om deze beurs trouw te blijven.
Ze kunnen namelijk bogen op een zeer groot aanbod aan kleinere cryptovaluta. Want hoe groter een beurs, hoe meer volume deze draait en hoe meer deze aan de knop van commissies kan draaien.
Not your keys, not your coins
Bitcoiners weten wel beter: zij slaan bij voorkeur hun Bitcoin in eigen beheer op door middel van een hardware wallet. Daarmee verkrijg je de volledige zeggenschap over je Bitcoin en bewaar je zelf de private keys, de sleutels tot je BTC.
Elk jaar op 3 januari is er het Proof of Keys evenement, een moment om bezitters van Bitcoin hiervan bewust te maken dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van een derde partij.
De prijs in euro: