BlackRock’s geheime 10-jarige cryptoplan: een diepe duik in de toekomst van Bitcoin

793 totale weergaven
Bitcoin-inzichten van BlackRock: Versnel Crypto-Adoptie! |

Bitcoinmagazine.nl werkt samen met Cryptotakkies. Wij zijn van mening dat groeiende crytpoadoptie alleen kan door goed onderwijzen van onze oudere, maar vooral jongere generatie.

Als je de cryptosector volgt, heb je ongetwijfeld gehoord dat er op 16 september een bijzonder interview werd gepubliceerd. Het YouTubekanaal Bankless nodigde namelijk Robbie Mitchnick, Head of Digital Assets bij BlackRock, uit om hun standpunten over de ontwikkeling van de cryptosector te delen.

Mitchnick gaf aan dat BlackRock al tien jaar actief bezig is met crypto. Ook gaf hij aan dat de erkenning van crypto als technologie en activaklasse toeneemt en dat het bedrijf haar visie via een paper met het publiek zou delen. En zo geschiedde. De aflevering is nog maar 80.000 keer bekeken, dus zeker relevant om eens te bekijken als lezer. Wij vonden het belangrijk om te benadrukken hoe groot BlackRock daadwerkelijk is.

Voor wie het niet weet: BlackRock beheert een enorm vermogen van meer dan 10 biljoen dollar. Dat is een 10 met maar liefst twaalf nullen. Dit vermogen bestaat natuurlijk niet (alleen) uit contant geld, maar vooral uit activa zoals obligaties, vastgoed en meer. En 10 biljoen klinkt enorm, maar hoeveel is dat eigenlijk?

Hoe groot is 10 biljoen eigenlijk?

Laten we eerst begrijpen hoeveel 10 biljoen dollar is. Is er überhaupt zoveel geld in de wereld? Om dat te begrijpen, moeten we kijken naar waar geld eigenlijk vandaan komt. Fysiek geld, zoals bankbiljetten, wordt uitgegeven door centrale banken, meestal gecontroleerd door de overheid. Naast fysiek geld creëren centrale banken ook bancaire reserves, die samen met bankbiljetten de monetaire basis vormen, ook wel bekend als M0.

  • M0 (monetaire basis): Dit omvat al het fysieke geld in omloop (munten en biljetten) plus de reserves van commerciële banken bij de centrale bank. Dit is het meest liquide geld in de economie.
  • M1: Dit omvat M0 plus direct opvraagbare tegoeden, zoals betaalrekeningen. Dit vertegenwoordigt geld dat onmiddellijk kan worden gebruikt voor transacties.
  • M2: Dit is een bredere definitie van geld en omvat M1 plus spaarrekeningen en termijndeposito’s tot twee jaar.
  • M3: Dit is de meest uitgebreide maatstaf voor geld en omvat alle componenten van M2 plus langetermijndeposito’s en institutionele geldmarktfondsen.

Hoe groot is M0 wereldwijd?

Wereldwijd wordt de totale hoeveelheid fysiek geld (M0) geschat op ongeveer 5 biljoen dollar. Maar als we breder kijken naar “broad money” (M3), praten we over een bedrag van ongeveer 80 biljoen dollar wereldwijd. Dit omvat zowel digitale als fysieke vormen van geld.

Interessante observaties:

  1. BlackRock beheert meer vermogen dan er fysiek geld op aarde is (waarde gemeten in dollars).
  2. Het door BlackRock beheerde vermogen staat gelijk aan 1/8 van de totale geldhoeveelheid op aarde.

BlackRock’s visie op Bitcoin

Terug naar het paper van BlackRock. Het opent met de zin:

Bitcoin heeft een historische reis afgelegd in zijn 15-jarige bestaan, van een obscure status naar een wereldwijd geaccepteerde asset die in toenemende mate wordt vastgehouden door individuen en instellingen.

Als fiduciair heeft BlackRock de verantwoordelijkheid om haar klanten toegang en keuze te bieden. Ze zien Bitcoin als een wereldwijd gedecentraliseerd activum met een vaste voorraad dat geen banden heeft met een nationale munt. De rendementen en risico’s van Bitcoin zijn volgens hen uniek en niet gecorreleerd met traditionele activa, vooral op de lange termijn.

De grote vraag in het rapport is: is Bitcoin een risicovolle investering of niet? BlackRock lijkt Bitcoin te zien als een “risk-on” asset, maar wel met een uniek risicoprofiel. Een risicoprofiel dat niet te vergelijken is met activa uit de traditionele sector.

Bitcoin wordt door de grootste vermogensbeheerder ter wereld dus gezien als een unieke asset met ongecorreleerde risico’s en rendementen. Een positie waar we jaren geleden misschien van hadden gedroomd, is werkelijkheid geworden.

Of moeten we kritisch blijven en niet te veel aandacht schenken aan dergelijke instituten? De tijd zal het leren. Volgens Mitchnick zal bitcoin in ieder geval niet verdwijnen.

Er is een duidelijke trend richting grotere erkenning van crypto als technologie en als activaklasse die een positief transformatief potentieel heeft en hier zal blijven.” – Robbie Mitchnick

Bron: https://www.blackrock.com/us/financial-professionals/insights/bitcoin-unique-diversifier

Door: Cryptotakkies

Cryptotakkies is een leerplatform dat door middel van relevante content onder andere jongeren voorbereidt op de toekomst van Web 3.0. Het platform is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van complexe onderwerpen zoals Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Dit doen ze door de techniek op een ...