Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Tien jaar Europese cryptogeschiedenis: wat is er veranderd?

Hoe veranderde het Europese denken over Bitcoin en andere cryptocurrencies van 2014 tot nu?

Cryptotakkies europa crypto geschiedenis 124

 

In 2014 zag Europa Bitcoin nog vooral als een internetgrap. Toen spraken we met z’n allen nog niet eens over cryptocurrencies. Tien jaar later behoren ze tot gereguleerde assetklasses, opgenomen in wetten en beleidsstukken. Wat gebeurde er onderweg en wat zegt dat over Europa?

In deze blog duiken we de Europese crypto-boeken in. Hoe dachten Europese beleidsmakers over Bitcoin toen het nog geen serieuze asset was? Welke woorden gebruikten ze en waarom? We baseren ons op officiële EU-rapporten, briefings van het Europees Parlement en inzichten uit de denktank van Europa: de European Parliamentary Research Service (EPRS).

Hun taak is om wetenschappelijke, juridische en economische analyses te maken die parlementariërs helpen bij het vormen van beleid voor bijvoorbeeld nieuwe technologie, zoals cryptocurrencies.

2014: Bitcoin als marktfenomeen

De eerste serieuze Europese analyse verscheen op 11 april 2014 onder de titel “Bitcoin: Market, economics and regulation“. In deze briefing werd Bitcoin gezien als experimenteel, riskant en voornamelijk een nichemarkt.

Observaties uit 2014

  • Bitcoin werd nog losjes geassocieerd met andere ‘virtual currencies’
  • De nadruk lag op risico’s en beperkte acceptati
  • Regulering was vooral een optie, maar geen prioriteit

Het woordgebruik was veelzeggend. Bitcoin werd amper benoemd als serieuze asset.

2017: Van Bitcoin naar “Virtual Currencies”

In 2017 verscheen “Financial technology (FinTech): Prospects and challenges for the EU”. Bitcoin werd nog maar drie keer genoemd in het hele document. De focus verschoof naar het bredere concept van “virtual currencies”. Dit was toen een containerbegrip waarin ook airmiles en internetcoupons werden ondergebracht.

Observaties uit 2017:

  • Crypto werd in het document slechts één keer genoemd
  • Er was nog geen duidelijke juridische categorie voor crypto

Europa worstelde toen nog zichtbaar met de vraag: ‘Wat is dit eigenlijk?’

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!

2019: De geboorte van “crypto-assets”

In 2019 verscheen de briefing: “Fintech (financial technology) and the European Union”. Hierin werd geschreven dat crypto-assets naar verwachting grotendeels zullen vallen onder bestaande EU-financiële regelgeving zoals MiFID. Het document benadrukte ook het belang van toezicht, transparantie en consumentenbescherming. In de executive summary werd gesteld dat er “meer dan 2.000 crypto-assets in omloop zijn, en dat de markt snel groeit.”

Het begrip “crypto-assets” verscheen hier voor het eerst veelvuldig. Bitcoin zelf werd geen enkele keer genoemd.

Observaties uit 2019:

  • “Crypto-assets” werd 11 keer benoemd
  • Bitcoin werd vervangen door neutraler, technischer jargon
  • De Europese toezichthouder (ESMA) stelde dat crypto-assets relatief nieuw waren en de markt nog volop evolueert

Het taalgebruik veranderde en daarmee ook de manier waarop Europese beleidsmakers tegen crypto aankeken.

Belangrijke mijlpalen in de implementatie van MiCAR
Van MiCA naar MiCAR | Bron: Cryptotakkies

2020-2025: Van voorstel naar verordening: MiCA(R)

In 2020 presenteerde de Europese Commissie het voorstel voor de Markets in Crypto-assets (MiCA). Naarmate het voorstel vorderde en werd aangenomen, werd het bekend als de Markets in Crypto-assets Regulation (MiCAR), waarmee werd benadrukt dat het om een bindende verordening ging die direct van toepassing is in alle EU-lidstaten.

Belangrijke verschuivingen

  • Crypto-assets worden een formele categorie binnen Europese wetgeving
  • Stablecoins en asset-referenced tokens (zoals Libra/DM) krijgen aparte hoofdstukken
  • Innovatie en consumentenbescherming moeten hand in hand gaan

Met de implementatie van MiCAR in 2025 is crypto niet langer een experiment. Het is een gereguleerde markt met rechten, plichten en toezicht en voor consumenten transparantie, betrouwbaarheid en bescherming. Én met inmiddels meer dan 13 miljoen verschillende tokens op de markt.

We praten in aflevering 42 van de Cryptotakkies podcast met Mauro Halve over de impact van MiCAR op met name de bedrijven in de cryptomarkt.

Cryptotakkies podcast aflevering 42

Wat leert de Europese cryptogeschiedenis ons?

De manier waarop we over technologie praten, zegt veel over hoe we ermee omgaan. Van “grappig fenomeen” naar “serieus beleidsdomein” in tien jaar tijd.

Tien jaar lijkt kort, maar in crypto is het een mensenleven. In 2014 was er amper sprake van beleid. Drie jaar later worstelde Europa nog met de kernbegrippen. Pas in 2019 begon het besef door te dringen dat crypto niet meer verdwijnt.

En nu, met MiCAR, is crypto officieel erkend. Als iets dat binnen het systeem past. Deze verandering zegt niet alleen iets over technologie, maar ook over hoe langzaam beleid beweegt. Het herinnert ons eraan dat innovatie vaak vooruitloopt op de woorden die we nodig hebben om het te begrijpen.

Taal en beleid ontwikkelen zich vaak dus achter de technologie aan. Wat denk jij? Vertraagt onze bureaucratische taalgebruik juist innovatie?

Meer vragen om over door te praten

  1. Hoe verandert onze taal als we technologie willen reguleren?
  2. Is een wetgeving als MiCAR vooral een erkenning of een beperking?
  3. Wanneer nemen we nieuwe technologie pas echt serieus? Wanneer we het begrijpen, of wanneer we het kunnen reguleren?
  4. Zijn beleidsmakers in staat om nieuwe technologie op tijd te begrijpen?
  5. Welke nieuwe technologie zien we vandaag over het hoofd, omdat we nog niet de juiste woorden hebben om het te begrijpen?

Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Cryptotakkies

Cryptotakkies is een leerplatform dat door middel van relevante content onder andere jongeren voorbereidt op de toekomst van Web 3.0. Het platform is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van complexe onderwerpen zoals Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Dit doen ze door de techniek op een ...

Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 220026
    [2] => 220613
    [3] => 218585
    [4] => 220110
)