Alles wat je wilt weten over bitcoin als schaars goed

Op de website staat een reeks van Bitcoin 101 artikelen waarin we de start van Bitcoin uitwerken tot een totaalverhaal die door iedereen te begrijpen is.

Eerder kon je al lezen over Satoshi Nakamoto en de geschiedenis rondom de cypherpunks. Daarna doken we wat meer de geschiedenis in van het economische gedachtegoed en de Oostenrijkse School. Gisteren kwam de levensloop van Bitcoin als protocol aan bod.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dit artikel duiken we in een ander basaal thema: digitale schaarste.

Digitale schaarste

Bitcoin is namelijk op het dit vlak uniek. Het is een protocol dat het double spending probleem oplost. Om dit te snappen, moeten we een denkstap maken.

Als je een .word-document uitgewerkt en dit naar iemand toe stuurt via het internet, stuur je hiervan een kopie. Daardoor dupliceer je het bestand en heb je twee keer dezelfde data. Hetzelfde geldt met het versturen van een foto via Whatsapp: je stuurt altijd een kopie van het origineel.

Met het versturen van geld wil je dit niet. Geld mag niet te dupliceren zijn. Daar komt de term double spending vandaan. Dit probleem hebben we eerder als eens uitgelegd aan de hand van digitale en fysieke appels.

Als je een fysiek briefje van vijf euro in jouw hand hebt, kun je deze gewoon aan iemand geven. Hierbij heb je niemand anders nodig dan de ontvanger. En tussenpersoon is niet nodig.

Maar zodra je deze vijf euro in digitale vorm wilt oversteken/geven, moest je hiervoor altijd een derde partij raadplegen die de balans bij houdt. En door deze noodzaak, hebben commerciële een enorm belangrijke rol gekregen in ons huidige financiële systeem. Zelfs zo’n grote rol, dat ze too big too fail zijn.

Bitcoin lost dit probleem op. Met Bitcoin kun je wél data (of beter nog: waarde) versturen zonder tussenpartij en zonder duplicaties. Het dupliceren van een private key heeft geen zin. Bitcoin is het eerste digitale schaarse goed.

21 miljoen

Je zou de schaarste ook vanuit een andere hoek kunnen bekijken. De euro is immers niet schaars. De goudstandaard is in 1971 definitief losgelaten en sindsdien is het een kwestie van (een digitale) brrrrrr, om niet geld te maken.

Geld is, helemaal met het digitale karakter zoals het vandaag de dag heeft, printbaarder dan ooit tevoren. Dat bleek ook wel tijdens de start van de coronacrisis waarbij de balance sheets van deze centraal geregelde banken opliep.

Bitcoin is wél schaars geld. Het is schaars omdat van te voren is bedacht hoeveel munten er in omloop komen en wanneer dit grofweg gebeurt. Namelijk: bij ieder block, gemiddeld om de 10 minuten. En dit gaat (naar verwachting) door tot het jaar 2140.

In totaal zal er 21 miljoen BTC in omloop komen. Dat zijn 2100000000000000 satoshi’s. Deze sats zijn niet te dupliceren en dit aantal is ook niet door een centrale partij te beïnvloeden.

Het is misschien wel het meest belangrijke aspect dat Bitcoin verwezenlijkt: het is geld dat én digitaal is, én niet dupliceerbaar én decentraal.

Heb je een vraag of wil je doorpraten over het nieuws? Neem dan eens een kijkje in onze Telegram chat!