Zijn overheidsverkopen van Bitcoins slecht voor de koers?

2010 totale weergaven
Dumpen VS en Duitse Bitcoins: Zakt de koers verder?

De Amerikaanse overheid heeft gisteren een deel van haar gigantische bitcoin (BTC) stapel in beweging gebracht. Duizenden bitcoins zijn richting de Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase verstuurd, hoogstwaarschijnlijk om deze op de markt te dumpen.

Hoewel het een transactie van significante omvang omvat, vertegenwoordigt het slechts een fractie van de enorme hoeveelheid bitcoin die in handen is van de Amerikaanse overheid.

Bijna 4000 BTC naar Coinbase

De cryptomarkt werd gisteravond in opschudding gebracht door een grote BTC-transactie van de Amerikaanse overheid. De wallet die gelinkt is aan de overheidsinstantie heeft een totaal van 3940 BTC verstuurd naar een Coinbase Prima adres, zo liet on-chain analyseplatform Arkham Intelligence in een post op socialmediaplatform X weten. Tegen de huidige bitcoin koers draagt de totale stapel een waarde van $ 240 miljoen.

Het zal je wellicht verbazen, maar de Amerikaanse overheid is een van de grootste bitcoin-houders ter wereld. De Verenigde Staten bezitten een gigantische stapel van meer dan 200.000 bitcoins. Deze bitcoins zijn echter niet aangekocht voor op de balans van de staat, maar zijn bij elkaar gesprokkeld door inbeslagnames in verband met strafrechtelijke vervolgingen.

Arkham Intelligence schreef dat de bitcoins die gisteren zijn verplaatst in januari van dit jaar zijn afgenomen van de drugsdealer Banmeet Singh. 

Singh werd in 2019 gearresteerd door de Britse autoriteiten en uiteindelijk in 2023 uitgeleverd aan de VS. Als onderdeel van het vonnis moest hij meer dan 8100 bitcoins, die hij verdiend had met drugshandel, overdragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Doorgaans worden cryptomunten naar beurzen gestuurd met als doel deze op de markt te dumpen. De transactie komt slechts een dag nadat de rechtbank goedkeuring had gegeven om de in beslag genomen bitcoins te verkopen. 

Na deze transactie bezit de Amerikaanse overheid nog altijd maar liefst 213.546 BTC, met een actuele waarde van bijna $ 13 miljard. In deze context valt de stapel van bijna 4000 bitcoins volledig in het niet. Desalniettemin maakte de bitcoin koers een kleine duik dankzij het nieuws richting de $ 60.000.

Ook de Duitse overheid verkocht bitcoins

Opmerkelijk genoeg komt de transactie kort nadat de Duitse overheid al een deel van haar geconfisqueerde bitcoins naar exchanges had gestuurd. 

Vorige week had de Duitse overheid bijna $ 200 miljoen aan bitcoin naar handelsbeurzen verstuurd. Afgelopen dinsdag was het wederom raak, toen een extra $ 24 miljoen werd verplaatst naar Kraken en Coinbase.

De overheidstransacties brengen veel angst in de cryptomarkt. Men vreest namelijk dat binnenkort nog veel meer van de in beslag genomen bitcoins op de markt zullen verschijnen, wat de bitcoin koers verder omlaag zou drukken.

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...