Wat is Bitcoin mining en hoe werkt het?

2095 totale weergaven
Wat is Bitcoin mining en hoe werkt het?

Bitcoin mining verwijst naar het proces waarbij een wereldwijd netwerk van computers die de Bitcoin-code uitvoeren, ervoor zorgt dat transacties legitiem zijn en correct worden toegevoegd aan de blockchain van de cryptocurrency. Dit proces introduceert ook nieuwe Bitcoin in omloop.

Bitcoin mining maakt het Bitcoin-netwerk veilig.

Hoe werkt Bitcoin mining?

Bitcoin mining houdt in dat krachtige computers concurreren om als eerste een reeks transacties, een zogenaamde block, te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Miners worden beloond met transactiekosten en 6,25 BTC per block, wat momenteel ongeveer $ 147.000 waard is.

Het minen of verwerken van transacties wordt uitgevoerd door ongelooflijk dure en krachtige computers die uitsluitend zijn ontworpen om algoritmen uit te voeren om het wiskundige probleem op te lossen dat de eigenaar van de computer in staat stelt een Bitcoin block te winnen en de bijbehorende opbrengsten te ontvangen.

Proof of Work vs. Proof of Stake

Bitcoin mining maakt gebruik van het proof of work (PoW) consensusmechanisme. Dit houdt in dat miners complexe wiskundige problemen oplossen om transacties te verifiëren en nieuwe blocks aan de blockchain toe te voegen. De miner die als eerste het probleem oplost, krijgt de beloning. Dit proces vereist aanzienlijke rekenkracht en energie.

Aan de andere kant is proof of stake (PoS) een alternatief consensusmechanisme dat wordt gebruikt door sommige andere cryptocurrencies, zoals Ethereum (na de overgang naar Ethereum 2.0). In plaats van rekenkracht te gebruiken, worden validators in een PoS-systeem geselecteerd op basis van het aantal tokens dat ze bezitten en bereid zijn in te zetten (staken) als onderpand. Dit vermindert de energiebehoefte aanzienlijk en maakt het netwerk milieuvriendelijker. Validators verdienen beloningen voor hun deelname aan het netwerk, afhankelijk van hun inzet.

Technologie en proces

Om Bitcoin-transacties te verifiëren en op de blockchain vast te leggen, moeten complexe algoritmen worden opgelost. Dit is allemaal onderdeel van het proof-of-work consensusmechanisme van Bitcoin dat elke 10 minuten een nieuw block wil toevoegen. Hoe meer rekenkracht een miner heeft, hoe groter de kans om blocks te winnen.

“Ze hebben elke 10 minuten kans om Bitcoin te verdienen, afhankelijk van hoeveel rekenkracht ze gebruiken,” zegt Bruce Fenton, CEO van Chainstone Labs.

De nieuwste Bitcoin mining machines gebruiken application-specific integrated circuits (ASIC’s) die speciaal zijn geprogrammeerd voor Bitcoin mining om de benodigde rekenkracht te leveren. Deze machines kunnen mogelijke antwoorden op de Bitcoin block vergelijkingen genereren met ongeveer 100 miljard hashes per seconde.

Thuis Bitcoin minen

Hoewel Bitcoin mining meestal op grote schaal wordt uitgevoerd door bedrijven met datacenters en speciaal gebouwde servers, is het mogelijk om thuis te minen. Thuisminers moeten echter rekening houden met de hoge kosten van elektriciteit en de dure ASIC mining rigs, die gemakkelijk meer dan $ 10.000 kunnen kosten.

Hoewel er thuisoperators zijn die Bitcoin mining operaties hebben, is het proces duur en gereguleerd, wat kleinere miners marginaal maakt.

Cloud mining

Een alternatieve optie voor thuisminers is cloud mining, waarbij je hardware koopt of huurt of rekenkracht huurt die door een derde partij wordt gehost. Dit kan de initiële kosten en het gedoe van het beheren van hardware verminderen.

Hoelang duurt het om één Bitcoin te minen?

Omdat er ongeveer elke 10 minuten een nieuw block wordt gegenereerd, wordt er ongeveer elke 96 seconden een nieuwe Bitcoin gemint. Deze enkele Bitcoin wordt waarschijnlijk gedeeld door veel miners wereldwijd. Het kan een enkele miner een zeer lange tijd kosten om één Bitcoin te minen, wat de reden is waarom de meeste miners samenwerken als onderdeel van een mining pool.

Samenvatting

Bitcoin mining is een complex en technisch proces dat essentieel is voor de veiligheid en werking van het Bitcoin-netwerk. Hoewel het mogelijk is om thuis te minen, zijn de kosten en uitdagingen vaak hoog. Voor serieuze miners zijn cloud mining en deelname aan mining pools effectieve manieren om de kans op winst te vergroten.

Voor Nederlandse crypto-enthousiastelingen en potentiële investeerders is het belangrijk om goed onderzoek te doen en de kosten en baten van Bitcoin mining zorgvuldig te overwegen voordat ze investeren.

Lees meer over:
bitcoin miningBTC

Door: Akira de Mari

Akira is een verborgen juweel in de cryptowereld. Na jaren van zorgvuldig observeren en leren, staat ze nu klaar om haar diepgaande kennis te delen en anderen te onderwijzen over de fascinerende wereld van crypto. Met een passie voor zowel onderwijs als entertainment, streeft ze ernaar om een succes...