Bitcoin CoinJoin: Verbeter je privacy op het netwerk

Bitcoin CoinJoin: Verbeter je privacy op het netwerk

Bitcoin (BTC) en privacy gaan lang niet altijd hand in hand. Je kunt overal ter wereld zonder toestemming gebruikmaken van het netwerk en het protocol, maar wil je jouw privacy beschermen dan moet je extra stappen ondernemen.

Dat vergt extra tijd en kennis, maar noodzakelijk als je waarde hecht aan privacy. Een van de belangrijkste technieken is een CoinJoin.

Wat is CoinJoin?

CoinJoin is een manier om je gebruik van bitcoin te anonimiseren. Het doel van CoinJoin is simpel: de privacy beschermen van gebruikers die een bitcoin transactie doen.

Om je privacy te vergroten werken verschillende partijen samen. Tijdens een CoinJoin gaan verschillende gebruikers een akkoord aan om hun bitcoin te 'mixen'.

Tijdens het mixen gooi je als het ware alle transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar. Dit maakt het moeilijker om jouw bitcoin op het netwerk te volgen.

Iedereen die meedoet doet een eigen bitcoin transactie. En aan het einde van de rit komen alle BTC netjes aan op het juiste adres. De transactie laat echter geen duidelijk spoor achter naar het bitcoin adres waar het vandaan kwam, zo zorg je ervoor dat er minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis.

Voorbeeld in de praktijk

Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld jouw bitcoin van een cryptobeurs afhaalt. Je kunt natuurlijk de BTC gewoon direct naar je eigen adres sturen, maar dan weet de cryptobeurs wel waar je jouw bitcoin opslaat en hoeveel je daar hebt staan.

Vaak lever je ook persoonlijke gegevens in bij een broker of beurs. Men kan dan dus gemakkelijk jouw identiteit koppelen aan de adressen waar je bitcoin naartoe stuurt.

Je kunt met behulp van de Wasabi Wallet een CoinJoin uitvoeren en je bitcoin dan in delen naar de juiste adressen sturen. Zo kan de transactie niet worden gevolgd en bescherm je jouw informatie.

Het anonimiseren van je bitcoin is niet strafbaar, maar het kan alarmbellen af laten gaan bij bijvoorbeeld je favoriete beurs. Het gebruik van dit soort tools betekent overigens niet dat je jouw bitcoin niet hoeft aan te geven bij de belastingdienst.

Privacy in bitcoin

De geschiedenis van bitcoin is een open boek. De boekhouding en daarmee de transactiegeschiedenis is voor iedereen inzichtelijk.

CoinJoin is een manier om je privacy te vergroten zonder het protocol daarvoor aan te passen. Het is dus een extra optie tijdens het gebruik van bitcoin.

Bij een traditionele bankrekening kan je buurman, tante of iemand aan de andere kant van de wereld niet zomaar op je rekening kijken. Met een bitcoin adres kan dat wel als je niet goed voor je privacy zorgt.

Bitcoin transacties

Een bitcoin transactie gebruikt één of meer inputs en maakt één of meer outputs met specifieke waarden.

Elke input is een output van een vorige transactie. Voor elke input is er een unieke signature (scriptsig) die wordt gegenereerd aan de hand van de vorige output die hij gebruikt (scriptpubkey).

Aan het bitcoin protocol vervolgens de taak om er zeker van de te zijn dat de signatures kloppen. Ook wordt er gecheckt of de input bestaat en of de BTC uitgegeven kan worden. De som van de outputwaarden moet meer of gelijk zijn aan de input waarde (anders staat er een negatief aantal bitcoin op de balans!).

Het is echter géén vereiste dat de scriptpubkeys van de inputs van het zelfde adres vandaan komen. Sterker nog: het is aan te raden om voor elke bitcoin transactie een nieuw adres te gebruiken.

Lees ook: Hoe werkt een Bitcoin (BTC) transactie?

CoinJoin

Wanneer je een CoinJoin doet om je privacy te vergroten, verzend je samen met andere jouw bitcoin in één transactie. Tijdens een CoinJoin worden verschillende bitcoin transacties samengevoegd in één transactie, maar deelnemers verliezen nooit de controle over hun bitcoin.

Het is een trustless manier om transacties te bundelen en zo de privacy van iedereen te vergroten. In onderstaande afbeeldingen zie je verschillende inkomende transactie. Die hoeven niet van dezelfde eigenaar te zijn.

Bitcoin CoinJoin: Verbeter je privacy op het netwerk

De signatures (nog altijd 1 per input) binnen een transactie zijn compleet onafhankelijk van elkaar. Dat betekent dat het voor bitcoin gebruikers mogelijk is om gezamenlijk akkoord te gaan met een aantal inputs én een verzameling outputs uit te betalen.

De eigenaren van de transacties kunnen vervolgens individueel en onafhankelijk van elkaar hun signatures samenvoegen en zo tot één transactie bundelen.

De transactie wordt pas goedgekeurd door het netwerk wanneer elke signature binnen de transactie klopt. En niemand zet een handtekening onder een transactie waar zij het niet mee eens zijn.

Dit maakt CoinJoins mogelijk.

Privacy vergroten

Om gezamenlijk de privacy te vergroten, gaan alle gebruikers die meedoen akkoord met een output grootte. De input van de transacties moet op zijn minst net zo groot zijn.

Er is op geen enkel moment kans op diefstal, iedereen betrokken is bij de CoinJoin blijft heel de tijd in controle en de baas over hun bitcoin.

Je kunt dit al op kleine schaal doen. Wanneer je iemand kunt vinden die ook een transactie wil doen, hoe groot of hoe klein ook, dan kun je gezamenlijk een transactie doen. Als meer mensen dit zouden doen dan vergroot dit de privacy voor iedereen op het netwerk.

Naast de privacy voordelen bespaar je op deze manier ook nog eens op transactiekosten, de bitcoin transacties worden namelijk als één transactie door het netwerk verwerkt.

Wil je zelf aan de slag met CoinJoins? Dan kun je gebruik maken van de Wasabi Wallet. Wasabi is slecht één van de partijen die CoinJoin software levert, het is geen ingebakken functie in het protocol. Al het netwerkverkeer van Wasabi verloopt via Tor.

Wanneer gebruik ik dit?

Wanneer je bezig bent met privacy en je niet wil dat iedereen met een beetje zoekwerk jouw bitcoin transacties en vermogen kan vinden, dan is CoinJoin interessant. Ook help je iedereen op het netwerk een beetje met het beschermen van hun privacy.

Kom gezellig langs in ons Telegramkanaal en praat mee over bitcoin!

Bronnen: Wikipedia

Lees meer over:
Bitcoin coinjoin privacy

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

Aantal actieve Bitcoin adressen stijgt plots met 30%

Het aantal bitcoin dat op adressen met 100 tot 10.000 BTC staat, bereikt voor de eerste keer ooit de 9,23 miljoen. Ook het aa...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Bitcoin koers duikt onder grens van $40.000

Bitcoin is onder de $40.000 terecht gekomen en aan de sterke uptrend van de afgelopen dagen is voor nu een tijdelijk einde ge...

Wells Fargo biedt rijke klanten Bitcoin diensten aan

De rijkste klanten van Wells Fargo kunnen aan de gang met Bitcoin via de Amerikaanse bank. Dat meldt Business Insider.De bank...

Square verkocht $2,7 miljard aan Bitcoin in het tweede kwartaal

Fijne cijfers vanuit Square. De betaalprovider van Twitter oprichter Jack Dorsey heeft in het tweede kwartaal 2,72 miljard do...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

Een van grootste producenten geldautomaten ter wereld koopt Bitcoin-bedrijf op

Overnamenieuws vanuit de wereld van de geldautomaten: NCR Corp heeft namelijk het grootste netwerk van Bitcoin ATM's opgekoch...

Bitcoin on-chain update: 100.000 BTC van beurzen gehaald deze maand

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Marathon investeert $120 miljoen in nieuwe Bitcoin mining hardware

Marathon Digital koopt voor $120 miljoen aan nieuwe bitcoin mining hardware. Dat bedrag is goed voor 30.000 mining rigs genaa...

Lees meer

Net binnen

3 trends in de markt waardoor bitcoin niet is te verbieden

Door het verbod van China op bitcoin mining zakte de hashrate van het bitcoin netwerk de vorige maand met 50%. Miners moesten...

Koop via deze tips je eerste beetje bitcoin (BTC)

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.Bitcoin (B...

Bitcoin on-chain update: 100.000 BTC van beurzen gehaald deze maand

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek w...

VIDEO: Bitcoin koers daalt met ruim 3% richting $38.000

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Lees meer