Bitcoin Focus: Kun je winstgevend minen in een woonhuis?

Bitcoin Focus: Kun je winstgevend minen in een woonhuis?

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie.

Ondanks de paniek om een dalende koers was er ook grappig bitcoinnieuws in Nederland. was het meest besproken bitcoinnieuws onder het grote publiek: een straat in Eindhoven die werd open gegraven. De reden? Iemand wil bitcoin minen. Vorige week zei ik nog: particulier minen in Nederland, dat gaat niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Laten we in deze Bitcoin Focus eens kijken wat we kunnen afleiden uit dat bericht. Wat kost het en wat levert het op? Hint: ik denk niet dat het voordelig is als particulier, maar industrieel lijkt het interessant.

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Let op: dit is geen financieel advies de nieuwsbrief heeft ook een extreem hoog bierviltjes-berekening-gehalte!

Minen in Nederland, echt waar?!

 • Wat is er gebeurd in Eindhoven?
 • Omrekenen maar!
 • Kosten voor koeling?
 • Wat levert dit netto op?
 • En als je je warmte kan verkopen?
 • Conclusie

Informatie uit het artikel

Het originele artikel uit het Eindhovens Dagblad vertelt ons:

 • 250 meter straat is opengegraven voor één huis
 • Er worden twee rechtstreekse kabels aangelegd tussen het stroomstation en het huis
 • De kabels leveren samen 600 ampère stroom
 • De kabels worden aangelegd voor "extreem stroomverbruik". Volgens de medewerkers gaat het om bitcoin minen, niet bevestigd door het stroombedrijf of de gemeente
 • Het stroombedrijf is Enexis
 • Voor de kosten koop je "een leuke auto"

Dat zijn nogal wat feiten om mee aan de slag te gaan.Tijd voor de rekensom.

Wat opvalt, aannames en omrekeningen

Wat ten eerste opvalt is de grote capaciteit: 600 ampère. Volgens Enexis zelf kan je normaal gesproken maximaal 240 ampère krijgen op een thuisadres. Je kan wel een zwaardere aansluiting aanvragen, of meerdere aansluitingen van 240 ampère. Beetje apart dus. Maar misschien heeft hij een speciale aanvraag gedaan...

Als we aannemen dat de kosten van de aansluiting uit het artikel gelijk opgaan met de kosten van één zo'n zware aansluiting, dan kost het €21.181 om dit aan te leggen*. Dat is inderdaad "een leuke auto". Jaarlijkse aansluitkosten zijn dan €5 915.

Dan heb je alleen nog maar een aansluiting! Als we ervan uitgaan dat de aansluiting wordt gebruikt met een veilige marge van 80%, zodat niet alles ermee ophoudt als hij een lamp of waterkoker extra aanzet, dan is het gebruik 480 ampère. Deze marge gebruik ik later ook voor het airco-scenario.

Laten we vanaf nu in Watts rekenen. Dat gebeurt thuis namelijk ook het meest. Dat 80% gebruik betekent dat er 191.218 watt, oftewel 191kW wordt gebruikt. Dat is elke dag 1.3x een gemiddeld jaarverbruik van een huis.

Het meest goedkope tarief dat ik op dit moment kan krijgen bij mijn leverancier is, inclusief variabele leveringskosten, energiebelasting en opslagen 26.2 cent per kWh. Dat zijn dan 1.67 miljoen kilowatt per jaar.

Dat is een jaarlijkse energierekening van 445 duizend euro. Hatsee! Tuurlijk, er is vast korting als je hoge aantallen afneemt.

*In alle aannames reken ik inclusief BTW. Narekenen? Zie hier de tarieven van zo'n 240A-aansluiting. Ik reken met 230 volt en voor het gemak met een arbeidsfactor van 1. Ik kan mijn sheets sturen als je mij mailt ;).

Apparatuur kopen

Dan heb je alleen nog maar een hoge rekening voor stroom. Volgens het artikel ging het om bitcoin minen. Daar heb je spullen voor nodig.

Ik ga nu uit van de nieuwste (meest efficiënte) generatie Antminers, de S19 XP's. Die leveren 150TH/s en gebruiken 3.010W. Ze zijn niet leverbaar, maar dat negeren we nu maar even. Laten we doen alsof hij deze efficiëntste miners kan krijgen.

Met de aansluiting van het vorige hoofdstuk kan je 63 miners aan het werk zetten. Met een stukprijs van €10 250 is dat een investering van €645.750.

Deze miners leveren volgens NiceHash ongeveer 0.00056545 BTC per stuk per dag op. Als we rekenen met €35.000 per bitcoin dan levert dit allemaal bij elkaar €455.088 per jaar op.

Let op! Het minen wordt steeds lastiger. Dat rendement gaat dus omlaag, omdat er meer spelers op de markt komen, en omdat er steeds meer nieuwe/efficiëntere hardware op de markt komt.

Kosten die ik niet meeneem

Koeling! Alle watts die door die machines heen stromen, geven hitte af. In een podcast werd verteld dat verwarmen met miners gebeurt met een efficiëntie van 94%.

Dat betekent dat er hitte wordt gegenereerd voor 168kW. Oftewel 84 elektrische kachels (hornbach). Elke kachel zou een ruimte tot 75 m² kunnen verwarmen.

Kun je nagaan als je dat allemaal moet gaan koelen in een huis.

Daarnaast gaat alles hierboven uit van 100% werkende apparaten die niet stukgaan. Dat is ook een beetje geluk hebben!

Scenario 1: als alles meezit

Áls het klopt dat er inderdaad bitcoinmining gebeurt, en het nieuwsartikel klopt, dan:

 • Levert dit 455.000 euro per jaar op
 • Is het een eenmalige investering van 667 duizend euro
 • Zijn de jaarlijkse kosten aan stroom 445 duizend euro (367 duizend zonder BTW).

Als de investering gefinancierd wordt voor 5% rente (lage gok met dit risicoprofiel), een restwaarde heeft van 50% na 5 jaar (meest voordelige geval) en in 5 jaar wordt afgelost, dan zijn er ook nog financieringskosten van 126 duizend euro.

Als hij de BTW op de stroom kan terugvragen zijn de kosten een half miljoen per jaar voor 13 bitcoin per jaar (€38 486 per stuk). En dat gaat er allemaal van uit dat het even lastig blijft om te vinden, er geen kosten zijn voor koeling, er een voordelige rente is, alle apparaten blijven werken, en je een voordelig thuistarief hebt.

Scenario 2: Als niet alles meezit

En dan het wat mindere scenario:

 • 10% van de miners gaat stuk (door de hitte)
 • Aantal airco's nodig (heb deze gebruikt als referentie), die moet je kopen en gebruiken stroom
 • Afnemend rendement over 5 jaar, gemiddeld 60% over, over 5 jaar gerekend

Ik kom dan op een prijs van ongeveer €90 000 per geminede bitcoin, met een hoop onzekerheid. En de echte wereld is nog onzekerder (duurder), omdat machines slecht leverbaar zijn.

Scenario 3, het mooie scenario: industriële prijzen en hitte verkopen

Het wordt een stuk mooier als je betaald wordt voor de warmte, en die warmte goed gebruikt wordt. Ik weet niet wat de prijs is van warmte, maar volgens de Nederlanders van Sustainable Data Farming kan je door te minen een negatieve warmteprijs realiseren.

Grote afnemers betalen industriële tarieven van ongeveer 5 cent per kWh, ook in Nederland. Ik ga nu doorrekenen op de prijzen van de particulier hierboven, dus nu worden de berekeningen een stuk onbetrouwbaarder.

Stroomkosten zijn nu nog maar 80 duizend euro. Geen kosten meer voor afvoeren van warmte, terwijl, als je de warmte verkoopt, er zelfs geld voor krijgt! En ik ga ervan uit dat de business case beter te maken is in dit geval, dus je minder rente betaalt (5%) over de investering. En, omdat je de warmte goed afvoert, gaan minders minder stuk.

In dit scenario kom ik opeens op €26 500 per bitcoin. En daarbij komt dus nog winst van de warmte-verkoop. Dan wordt het interessant!

Conclusie

Ik vind het allemaal niet zo aannemelijk, in een woonhuis. In het geval van deze man zou ik zelf gewoon bitcoin kopen en vasthouden. Minen wordt voordelig als je tarieven hebt voor rest-energie, rond de 5 cent per kWh. dat ga je je Nederlandse huis niet zomaar krijgen. Als je het industrieel opzet dan ziet het plaatje er een stuk beter uit, maar dat zal niet gelden voor het woonhuis uit het originele artikel!

Zoals je hebt gezien heb ik in het stuk een heleboel aannames gedaan. Ben ik wat belangrijks vergeten? Laat het weten!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin Focus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties