Bitcoin Focus: wat moet je in de gaten houden voor 2022?

Bitcoin Focus: wat moet je in de gaten houden voor 2022?

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie. Deze week blikken we vooruit op mogelijke ontwikkelingen in 2022.

Wat gaat het jaar ons brengen? We bespreken een aantal onderwerpen om in de gaten te houden: Inflatie, Lightning, onchain-verbeteringen en meer!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Alles in de nieuwsbrief zijn vermoedens, gokjes en voorspellingen. Zeker geen beleggingsadvies dus!

Op macro-niveau: inflatie!

Bitcoiners wíllen geen inflatie. Hoge inflatie leidt bij veel mensen tot problemen. Als je dacht te kunnen sparen in een munt waar veel inflatie is, dan kom je bedrogen uit.

Ik weet niet of Nederland het land zal zijn met de grootste problemen. We hebben al genoeg problemen gezien in Turkije. Bijzonder lullig voor de mensen daar: de helft van de koopkracht van spaargeld: POEF! in 3 maanden.

Signalen in Nederland: vandaag zegt IKEA komt met 9% prijsverhogingen, de DNB-baas houdt rekening met hardnekkige inflatie, gisteren werd duidelijk dat de prijzen die inkopers betalen voor producten in Nederland betalen, meer dan 20% omhoog gaat, en nu.nl schrijft vaker artikelen.

En ik denk dat mensen het steeds meer doorkrijgen met hun boodschappen. Zodra mensen erachter komen dat inflatie echt invloed heeft, zou het kunnen dat (1) mensen meer gaan uitgeven, dat zorgt voor tekorten en hogere prijzen en (2) dat mensen meer salaris willen, waardoor de bedrijven die dat salaris betalen, hun prijzen moeten ophogen.

Als ze daarnaast weer geld kúnnen uitgeven omdat de samenleving weer opengaat (laten we het hopen mensen), dan kan het hard gaan.

Zoals ik zei: we wíllen geen inflatie als bitcoiners (want mensen worden er ongelukkig, boos en armer van). Maar zodra mensen doorkrijgen dat er problemen zijn met het huidige geld, dan kan dat reden zijn voor sommigen om naar bitcoin te kijken.

Technisch: Meer gebruikmaken van Taproot

In 2021 kregen we Taproot. Na een hoop discussies, en stemmen door miners, is Taproot goedgekeurd en geactiveerd. Volgend jaar zullen we meer wallets zien die de nieuwe adressen gaan gebruiken.

Alleen met nieuw adresgebruik maken we nog geen vol gebruik van de mogelijkheden van Taproot. Ik denk dat we ook de eerste implementaties gaan zien waar uitgebreidere smart contracts worden gebruikt.

Ook is er gisteren een voorstel gedaan voor herbruikbare Taproot-adressen. Dat lijkt mij ook wel wat: dat je hetzelfde adres kan uitgeven dat dan veilig opnieuw gebruikt kan worden.

Weer een onchain-update?

De Taproot-update is goed verlopen. Door Speedy Trial, waar miners in een korte tijd konden stemmen, is het snel geactiveerd. Taproot is een echte onchain-update: een verbetering aan de basislaag van Bitcoin.

Mijn hoop en vermoeden is dat we in 2022 nog een onchain-update krijgen. En dan hoop ik op Bitcoin Improvement Proposal 118 (BIP118). Dit verbetervoorstel heeft ook een aanpassing nodig op de basislaag: er wordt nieuwe programmacode voorgesteld (SIGHASH_ANYPREVOUT).

Als we BIP118 krijgen, wordt (onder andere) Lightning beter. Op dit moment moet je als je een Lightning-node draait alle historie bewaren van betalingen, om een tegenpartij te kunnen straffen als ze zich misdragen. Met BIP118 wordt dat beter en hoef je alleen de laatste transactie te bewaren.

Een ander voorstel wat er mooi uitziet is BIP119: OP_CHECKTEMPLATEVERIFY. Als dit voorstel erdoor komt dan kunnen we (1) channel factories krijgen, waarmee goedkoper meer Lightningkanalen worden geopend, (2) vaults gaan gebruiken*** en (3) beter coinjoin doen, voor meer privacy.

*Vaults zorgen voor veiliger opslag van bitcoin.

Meer bruikbare Lightning-invoices

Lightning, het netwerk om snel bitcoinbetalingen te kunnen doen, is al best nuttig. Maar er is meer te doen met de invoices (betaalverzoeken).

Op dit moment maakt de ontvanger zo'n verzoek aan, stuurt naar de betaler. En dan wordt hij betaald. Werkt op zich oké, maar het kan handiger.

Er zijn al twee manieren in gebruik om het iets beter te doen, zo is er keysend, waar de betaler per keer een invoice aanvraagt bij de betaler. Dat hoeft dan niet meer handmatig. En er is lnurl, waarmee de stappen uit de vorige paragraaf door scripts en servers worden uitgevoerd.

De twee methodes (keysend en lnurl) maken beiden gebruik van bestaande invoice-types: ze gebruiken de standaard ingebouwde invoices. Een nieuw voorstel is bolt12.

Dit nieuwe voorstel belooft onder andere statische invoices, waardoor je dezelfde betaal-QR-code kan blijven gebruiken (de huidige verlopen na 1 betaling). Ook kan je met bolt12 herhaalbetalingen doen, zoals wekelijkse

Centralebankgeld (CBDC's)

Centrale banken willen niet dat mensen massaal geld gaan uitgeven, dat leidt namelijk tot tekorten en stijgende prijzen. Centralebankgeld kan een poging zijn om uitgaven te controleren.

Centrale banken (zoals de DNB) geven je een app op je telefoon waar "euro's" op staan. Die kan je dan uitgeven zoals pinnen. Maar het is ook een mogelijkheid om uitgaven te controleren, te volgen en te blokkeren (of limiteren).

Zoals mensen met een uitkering die geld niet bij de slijterij kunnen uitgeven bijvoorbeeld. Met bitcoin allemaal geen probleem, daar kan iedereen het geld gebruiken en niemand zomaar blokkeren.

Mijn vermoeden is dat we in 2022 meer landen gaan zien die deze munten willen uitrollen. En er zullen nieuwsberichten worden geplaatst die doen alsof het vergelijkbaar is met Bitcoin.

Werd het duidelijk uit de toon? Ik ben geen fan van CBDC's. Doe mij maar contant geld of Bitcoin!

De prijs?

De meest gestelde vraag: Marnix, wat gaat bitcoin doen in 2022? Mensen die die vraag stellen willen meestal weten wat de prijs wordt.

Ik heb geen glazen bol, dus echt voorspellen wordt hem niet. Ik doe niet aan Technische Analyse, waar ik lijnen trek op een prijsgrafiek. Dus het is vooral een gevoel.

Met alles wat er in de wereld aan de hand is denk ik dat er haast wel meer interesse in schaars geld moet komen, en dat is Bitcoin: geld dat niet kan worden bijgedrukt. Het zou mij verbazen als de koers niet is verdubbeld voor kerst 2022. Wie herinnert mij eraan?

Voor de goede orde: ik had gedacht dat de koers nu hoger zou staan, maar dat is niet gebeurd, dus neem het allemaal met een grote korrel zout. Geen beleggingsadvies hè ;).

Goed nieuwjaar allemaal!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Lees meer over:
Bitcoin Focus

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Week in Bitcoin: houd deze indicator goed in de gaten, zegt Peter Brandt

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. Wat is er de afgelopen week allemaal gebeurd? Een selectie van het nieuws van...

18,8 miljoen bitcoin adressen staan in het rood

De bitcoin koers heeft een zwaar eerste half jaar van 2022 achter de rug met een verlies van bijna 60 procent sinds 1 januari...

Opnamestop bij bitcoinbedrijf Vauld

Vauld stopt noodgedwongen met opnames. Het Indiase handels- en leenplatform vraagt tevens een faillissement aan.Veel bedrijve...

Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

Sinds het begin van 2022 beweegt bitcoin in de tegengestelde van de Amerikaanse dollar en die omgekeerde relatie begint daarm...

Three Arrows Capital vraagt faillissement aan in New York

Three Arrows Capital heeft een faillissement aangevraagd in New York. De reden is helder: het hedgefonds kan hun klanten niet...

Deze indicator zit op het laagste punt sinds 2018

Op de Onafhankelijkheidsdag in Amerika, waar de handel stil ligt, laat bitcoin een bescheiden winst zien met een stijging naa...

KuCoin ontkent geruchten over opnamestop

KuCoin directeur Johnny Lyu ontkent de geruchten over een opnamestop. Volgens de baas van de cryptobeurs heeft de beurs geen...

'Cryptobank Celsius moet kwart van personeel ontslaan'

Cryptobank Celsius moet een kwart van zijn personeel ontslaan. Dat meldt de nieuwssite Calcalist uit Israël. Het zou ook gaan...

Goedemorgen Bitcoin: Three Arrows Capital vraagt faillissement aan

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet.Mic...

Data van 1 miljard Chinezen gestolen, hackers eisen 10 bitcoin

Hackers hebben een schat aan persoonlijke data van Chinese burgers in handen. De data is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van e...

Lees meer

Net binnen

Data van 1 miljard Chinezen gestolen, hackers eisen 10 bitcoin

Hackers hebben een schat aan persoonlijke data van Chinese burgers in handen. De data is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van e...

Deze indicator zit op het laagste punt sinds 2018

Op de Onafhankelijkheidsdag in Amerika, waar de handel stil ligt, laat bitcoin een bescheiden winst zien met een stijging naa...

Opnamestop bij bitcoinbedrijf Vauld

Vauld stopt noodgedwongen met opnames. Het Indiase handels- en leenplatform vraagt tevens een faillissement aan.Veel bedrijve...

Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

Sinds het begin van 2022 beweegt bitcoin in de tegengestelde van de Amerikaanse dollar en die omgekeerde relatie begint daarm...

18,8 miljoen bitcoin adressen staan in het rood

De bitcoin koers heeft een zwaar eerste half jaar van 2022 achter de rug met een verlies van bijna 60 procent sinds 1 januari...

Lees meer