De geschiedenis en het ontstaan van het Bitcoin Lightning Network

Sinds de start van bitcoin (BTC) en daarvoor wordt er al nagedacht over manieren om peer-to-peer transacties te doen. Dat kan met een 'gewone' bitcoin transactie, maar daar zitten zeker qua snelheid toch wat haken en ogen aan.

In februari 2015 introduceren Josep Poon en Thaddeus Dryja de eerste draft van de Lightning Network whitepaper. Het doel? Een peer-to-peer netwerk creëren die de druk van onderlaag weghaalt en in staat is om duizenden transacties per seconde te verwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op het Lightning Network kun je (micro)betalingen doen die worden verzonden over een netwerk van payment channels (ook wel transaction channels en micropayment channels genoemd).

Meer weten over het Lightning Network? Lees dan: Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Geschiedenis

De verschillende betaalkanalen hoeven elkaar niet te vertrouwen. Het protocol regelt de betalingen, een tussenstation bij een transactie kan jouw fondsen niet ineens stelen. Het duurde echter een aantal jaar voordat dit idee ook in de praktijk kon worden uitgevoerd.

Het idee van payment channels werd in 2009 al opgegooid door de bedenker van bitcoin zelf. Satoshi Nakamoto schreef er toen al over. Het idee van payment channels van Satoshi was echter niet geheel betrouwbaar.

Of beter gezegd: er was nog steeds een vorm van vertrouwen nodig om deze betaalkanalen te gebruiken. In theorie konden gebruikers samenspannen met bitcoin miners om een oude staat van een kanaal te bevestigen.

In de praktijk betekent betekent dat dat iemand bitcoin zou kunnen versturen en dat later alsnog terug 'claimen'. Waardoor de tegenpartij zijn bitcoin verliest.

Het basisidee voor het Lightning Network is dus ongeveer net zo oud als bitcoin zelf, maar het duurde een paar jaar voordat het netwerk zoals we het nu kennen het levenslicht zag.

Nieuwe ideeën

In juli 2011 kwam de gebruiker 'hashcoin' met een nieuw voorstel. Het voorstel moet ervoor zorgen dat bovenstaand probleem van het 'valsspelen' met miners verleden tijd is. Middels multisginature transacties en transacties met timelocks kunnen payment channels zich wapenen tegen het samenspannen van miners.

Daarna volgde een stortvloed aan nieuwe ideeën om payment channels van de grond te krijgen.

Whitepaper

Na jaren van voorstellen zag de whitepaper het licht. Thaddeus Dryja en Joseph Proon publiceerde in februari van 2015: The Bitcoin Lightning Network: Scalable Off-Chain Instant Payments.

De whitepaper is een aanrader om te lezen als je benieuwd bent naar de technische kant van Lightning. In het kort: de whitepaper introduceert een manier om payment channels tussen nodes te hebben zonder dat je elkaar hoeft te vertrouwen.

Partijen die de boel proberen op te lichten lopen het risico al hun bitcoin in hun kanaal te verliezen. Om elkaar te betalen hoef je niet direct met elkaar een verbinding aan te gaan. Transacties kunnen van A naar Z zo lang er maar een verbinding op het netwerk te vinden is.

Tussenstations kunnen ook geen gedeelte van de transactie opsnoepen, dat laat het protocol simpelweg niet toe. In deze situatie is een node dan slechts een doorgeefleuk.

De eerste presentatie van Dryja en Poon over het Lightning Network whitepaper was op de San Francisco Bitcoin Devs Seminar.

Implementaties

Het Lightning Network van vandaag kent verschillende implementaties. Er zit niet één bedrijf achter het protocol, allerlei verschillende partijen maken op hun eigen manier gebruik van Lightning. Een aantal implementaties op een rij.

Blockstream

Rusty Russell maakte de overstap naar bitcoinbedrijf Blockstream om te bouwen aan de eerste implementatie van het Lightning Network: c-lightning, de naam is niet verrassend want het is geschreven in de programmeertaal C.

Dit was de eerste stap van Lightning uit het concepthoekje naar de echte wereld. Russell kreeg later in het proces gezelschap van een bitcoin developer genaamd Christian Decker.

ACINQ

In augustus 2015 kwam hier een tweede implementatie bij. Fabrice Drouin publiceerde zijn eerste commit voor 'Eclair'. Drouin was onderdeel van de Franse start-up ACINQ.

Eclair is geschreven in de programmeertaal Scala.

ACINQ is het eerste bitcoin bedrijf dat zich volledig ging richten op de ontwikkeling van het Lightning Network.

Lightning Labs

In oktober van 2015 voegde een derde partij zich in het rijtje van Blockstream en ACINQ. Lightning Labs publiceerde hun eerste implementatie genaamd Lightning Network Daemon (LND) op GitHub.

Mede-oprichter en CTO van Lightning Labs Olaoluwa "Roasbeef" Osuntokun kwam met het eerste stukje code op GitHub. LND gebruikt de programmeertaal Go.

Eerste aankoop op het testnet

Decker, een van de mensen die bijdraagt aan c-lightning, deed de eerste Lightning transactie op het testnet. Hij kocht een kattenplaatje van zijn collega Russell voor 100 satoshi's.

De eerste betaling werd gedaan tussen slechts twee nodes. Daarna vond nog een transactie plaatst met een andere node er tussen. Volgens Blockstream was dit de allereerst Lighting transactie.

Samenwerken

Het Lightning Network bestaat uit allerlei verschillende partijen en bedrijven die op hun eigen manier bijdragen en het netwerk uitbouwen. In oktober 2016 vond de eerste Lightning Spec Summit om dit in goede banen te leiden.

De verschillende implementaties willen ook met elkaar kunnen communiceren. Daar moeten standaarden voor worden gezet. Na deze bijeenkomst in Milaan werden de eerste stappen gezet naar standaarden voor de verschillende implementaties.

Denk bijvoorbeeld aan transactie formats, routing protocollen en de benaming van verschillende onderdelen van het protocol.

SegWit geactiveerd

Om Lightning naar de echte wereld te brengen moest er eerst een update plaatsvinden voor bitcoin. Segregated Witness (SegWit) werd in augustus 2017 geactiveerd op het mainnet van bitcoin.

De softfork vond plaats bij block 481.824. Niet iedereen stond op de banken voor deze update, maar voor Lightning was het van levensbelang.

Eerste echte betaling via Lightning

Een redditor genaamd btc_throwaway1337 claimde op 15 januari 2018 de eer voor de eerste aankoop via Lightning op het mainnet. Hij kocht een nieuwe router met behulp van Lightning. In dit geval was LND van Lightning Labs de implementatie naar keuze, zij kunnen dus de eerste fysieke aankoop ook een beetje op hun naam schrijven.

Slechts het begin

We zijn inmiddels een aantal jaar verder, maar nog altijd staan we met Lightning pas aan het begin. Het netwerk staat nog in de kinderschoenen.

Wil je zelf al experimenteren met Lightning start dan met een non-custodial wallet.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bronnen: Lightning Whitepaper, Bitcoinmagazine.com, lopp.net, gcomte.github

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...