Clashes & crashes

Met Bitcoin Focus duiken we de diepte in.Dit is een kleine greep uit de bitcoin nieuwsbrief van Nederland.

Core Scientific

Veel aandelen hebben het dit jaar moeilijk. Maar bij Core Scientific gaat het er heftiger aan toe. Het is een indicatie dat het goed rommelt bij het bedrijf. De grote bitcoin miner geeft aan dat het mogelijk failliet gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Core Scientific is een van de grootste aan de beursgenoteerde miningbedrijven in de VS. Het bedrijf heeft aangekondigd in oktober en begin november hun schulden niet te (kunnen) betalen.

In juli 2021 is de bedrijfswaarde nog geschat op $4,3 miljard. Op dit moment is de marktkapitalisatie van de aandelen (CORZ) nog slechts $90 miljoen. Bezitters van het aandeel CORZ lopen het risico om hun hele investering te verliezen, zegt het bedrijf zelf in een verklaring.

Beursgenoteerde bedrijven moeten hun cijfers delen. Core Scientific moet aan het einde van de maand dus netjes laten zien hoe het er voor staat. Investeerders, werknemers en andere geïnteresseerden zullen hun hart vasthouden.

Core Scientific biedt de mogelijkheid om hardware te stallen in hun datacentra. De klanten in Amerika krijgen een verhoogde (energie)rekening. Volgens Marty Bent zorgt dat ervoor dat alleen de nieuwste hardware nog enigszins winstgevend kan draaien momenteel.

Uit de SEC-bekendmaking blijkt dat Core Scientific geen grote aantallen bitcoin meer in kas heeft. De mining industrie als geheel is echter wel de enige groep waar echt nieuwe BTC vandaan komt.

Een eventuele ondergang van miners kan leiden tot de verkoop van hun bitcoin kasreserves. Ook kan het goed nieuws zijn voor particulieren of bedrijven die zitten te wachten op goedkope hardware. Een ander zijn dood, is een ander zijn dikke mining rig.

Het wegvallen van Core Scientific is vooral vervelend voor betrokkenen. Ook laat het zien dat je als beursgenoteerd bedrijf in deze industrie niet per se in het voordeel bent.

Interesse in de wereld van bitcoin mining? Lees deze twee aanraders:

Afpakken

Als het aan de regering van Joe Biden ligt moet de Amerikaanse overheid makkelijker bitcoin in beslag kunnen nemen. Met name bij (gereguleerde) bedrijven loop je extra risico. Maar ook moedertje staat kan natuurlijk gewoon even aankloppen om lief te vragen of ze even je bitcoin in beslag mogen nemen.

Volgens Forbes wil men simpelweg zonder tussenkomst van een rechter kunnen ingrijpen en bitcoin kunnen opeisen. Daar is nu officieel nog een limiet voor van $500.000. Die limiet moet er af voor ‘cryptocurrency en andere digitale assets’.

Je weet het: als je bitcoin zelf opslaat, is het bijna niet te stelen. Maar als een overheid meent het recht te hebben om het in beslag te nemen, wordt het toch een moeilijk verhaal. Zeker als je (net als ik) veel van je BTC stiekem gewoon hebt afgerekend via een account waar veel van je gegevens aan verbonden zijn.

Rondje langs de velden

Voordat we een uitstapje maken naar meer technisch nieuws, eerst nog wat industrienieuws op een rij:

  • FTX compenseert ‘eenmalig’ de slachtoffers van een phishing aanval. Een handelaar verloor bijvoorbeeld $1,6 miljoen doordat boeven zijn account binnendringen.
  • Start-ups kunnen geld ophalen via het programma van bitcoinconcern Stone Ridge.
  • Kollider belooft ‘DeFi’ op bitcoin. Het is een nieuw platform met synthetische stablecoins en bitcoin. Er is echter ook een hele hoop niet ‘decentralized’ aan op het eerste gezicht. De stablecoins en open posities zijn gewoon in handen van een derde partij, geen magisch stukje software dat het allemaal regelt.
  • Volgens de analisten van Elliptic gebruikte een Chinese spion CoinJoins om een agent van de FBI om te kopen. De vraag is: gebeurd dit vaker?

De grote boze buitenwereld

Het betaalverkeer is voor Nederlandse banken een blok aan het been. Volgens het Financieel Dagblad verliezen banken honderden miljoenen per jaar. Men wijst naar de oplopende toezichtkosten als grootste kostenpost.

Het zorgt er in de praktijk voor dat veel financiële instellingen niet per se meer staan te springen om particuliere klanten. En dat is uiteraard geen goed nieuws voor de consument.

Je wordt als klant veel meer bekeken en gecontroleerd dan eerst. Financiële instellingen hebben de taak jouw gedrag te monitoren, en waar nodig een melding te maken. Die regeldruk loopt ook in deze sector op.

Om een koppeling te maken met bitcoin: je favoriete broker of beurs ondergaat momenteel hetzelfde traject. In Nederland (en Europa) is de trend helder: bitcoinverkopers moeten meer informatie vragen van hun klanten.

En dat kost geld. Denk aan: toezichtkosten, maar ook lopende en groeiende kosten als een compliance-afdeling. In 2020 moesten aanbieders van bitcoindiensten 150.000 euro aftikken, alleen voor het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Net als bij banken kun je ook in onze industrie uitrekenen wat er gaat gebeuren: die kosten komen uiteindelijk bij de klant terecht.

Lees het hele artikel op bitcoinfocus.nl

Steun Bitcoin Focus

Steun Bitcoin Focus met een abonnement of een eenmalige donatie. Of deel dit artikel, het kost je niets en helpt ons enorm.

Met die steun kunnen wij door blijven gaan, en jij krijgt regelmatig unieke artikelen over bitcoin voorgeschoteld. Zoals een interview met Alby over bitcoin als geld voor het internet.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...