Column: Begrip

Mensen vragen vaak waarom ik bitcoin interessant vind. Ze kunnen er niet altijd bij. Jij? Je bent toch voor allerlei dingen die tegenwoordig vaak onder ‘linksig’ vallen of in ieder geval progressief. De andere populaire term zal ik links laten liggen trouwens, die is te vluchtig.

Voor mij bestaan er verschillende ‘waaroms’ rond bitcoin. Sommige zijn technisch van aard, andere overspannen veel meer gebieden. Politiek, filosofisch, digitaal leven, privacy, dat soort zaken. Ze hebben veel met elkaar te maken, overlappen, spreken elkaar tegen. In mijn hoofd is er niet één antwoord.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen paar jaar, na het schrijven van twee boeken en het veelvuldig bezig zijn met allerlei bitcoin- en andere crypto-gerelateerde projecten, merk ik dat ik vaak terug ga naar een bepaalde basis die steeds onwrikbaarder wordt. De reden waarom ik denk dat bitcoin relevant is. De reden waarom ik denk dat bitcoin energie mag gebruiken, net als kattenfilmpjes en wat voor andere interessante en minder interessante dingen die ergens een datacentrum nodig hebben. Die reden is: het kunnen uitvoeren van een transactie van A naar B waarvan je 100 procent zeker kunt zijn dat die óf lukt óf niet.

Dat laatste is volledig binair. Wel óf niet. Geen misschien. Na opname in een blok van de bitcoinblockchain hoef je slechts enkele bevestigingen te wachten om er honderd procent zeker van te zijn dat de transactie onherroepelijk vaststaat. Je hebt dan blijkbaar aan alle voorwaarden voldaan om een transactie te kunnen doen. Je had toegang tot de geheime sleutel die bij het betreffende bitcoinadres hoort. Je had even een internetverbinding om de getekende transactie naar de mempool te sturen. Niemand, niets, geen regering, geen miljardair, niemand kan dat tegenhouden. Of het nu om een werkelijk financiële transactie gaat of iets anders dat toevallig ook zo verzonden wordt, het is niet te stoppen. Zonder derde partij, gewoon omdat het systeem zo werkt.

Dan vragen mensen wel eens of het niet kan zijn of de bitcoinblockchain niet per ongeluk toch nog door iemand gecompromitteerd zou kunnen zijn, bijvoorbeeld door Satoshi Nakamoto. Dan leg ik uit dat dit zeer onwaarschijnlijk is omdat de grootste geldprijs ooit daar al een tiental jaren ligt te wachten als je zoiets zou kunnen ontdekken in de opensourcesoftware. En nog veel meer vragen.

Zoals of ik dan niet vind dat bepaalde transacties bijvoorbeeld door een overheid gestopt zouden moeten kunnen worden. Tja, dat hangt van je overheid af, maar als ik uitga van goede trouw, dan nog. Er zijn voldoende manieren om daar iets aan te doen. Zeker als je verstand hebt van on-chain analyse. Er zijn voldoende wetten en regels om bepaalde dingen tegen te kunnen gaan. Daarom is bitcoin voor mij een beetje als lucht op internet: iedereen kan het in- en uitademen. Als je dat stopt, dan stopt alles.