Column: Begrip

Mensen vragen vaak waarom ik bitcoin interessant vind. Ze kunnen er niet altijd bij. Jij? Je bent toch voor allerlei dingen die tegenwoordig vaak onder ‘linksig’ vallen of in ieder geval progressief. De andere populaire term zal ik links laten liggen trouwens, die is te vluchtig.

Voor mij bestaan er verschillende ‘waaroms’ rond bitcoin. Sommige zijn technisch van aard, andere overspannen veel meer gebieden. Politiek, filosofisch, digitaal leven, privacy, dat soort zaken. Ze hebben veel met elkaar te maken, overlappen, spreken elkaar tegen. In mijn hoofd is er niet één antwoord.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen paar jaar, na het schrijven van twee boeken en het veelvuldig bezig zijn met allerlei bitcoin- en andere crypto-gerelateerde projecten, merk ik dat ik vaak terug ga naar een bepaalde basis die steeds onwrikbaarder wordt. De reden waarom ik denk dat bitcoin relevant is. De reden waarom ik denk dat bitcoin energie mag gebruiken, net als kattenfilmpjes en wat voor andere interessante en minder interessante dingen die ergens een datacentrum nodig hebben. Die reden is: het kunnen uitvoeren van een transactie van A naar B waarvan je 100 procent zeker kunt zijn dat die óf lukt óf niet.

Dat laatste is volledig binair. Wel óf niet. Geen misschien. Na opname in een blok van de bitcoinblockchain hoef je slechts enkele bevestigingen te wachten om er honderd procent zeker van te zijn dat de transactie onherroepelijk vaststaat. Je hebt dan blijkbaar aan alle voorwaarden voldaan om een transactie te kunnen doen. Je had toegang tot de geheime sleutel die bij het betreffende bitcoinadres hoort. Je had even een internetverbinding om de getekende transactie naar de mempool te sturen. Niemand, niets, geen regering, geen miljardair, niemand kan dat tegenhouden. Of het nu om een werkelijk financiële transactie gaat of iets anders dat toevallig ook zo verzonden wordt, het is niet te stoppen. Zonder derde partij, gewoon omdat het systeem zo werkt.

Dan vragen mensen wel eens of het niet kan zijn of de bitcoinblockchain niet per ongeluk toch nog door iemand gecompromitteerd zou kunnen zijn, bijvoorbeeld door Satoshi Nakamoto. Dan leg ik uit dat dit zeer onwaarschijnlijk is omdat de grootste geldprijs ooit daar al een tiental jaren ligt te wachten als je zoiets zou kunnen ontdekken in de opensourcesoftware. En nog veel meer vragen.

Zoals of ik dan niet vind dat bepaalde transacties bijvoorbeeld door een overheid gestopt zouden moeten kunnen worden. Tja, dat hangt van je overheid af, maar als ik uitga van goede trouw, dan nog. Er zijn voldoende manieren om daar iets aan te doen. Zeker als je verstand hebt van on-chain analyse. Er zijn voldoende wetten en regels om bepaalde dingen tegen te kunnen gaan. Daarom is bitcoin voor mij een beetje als lucht op internet: iedereen kan het in- en uitademen. Als je dat stopt, dan stopt alles.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer