Column: Tijd voor ruimte

Terwijl de faillissementen over elkaar heen buitelen in de DINO-wereld, lijkt de buitenwereld zijn interesse in bitcoin weer eens verloren te hebben. Nou ja, af en toe lees je weer over het zoveelste einde, al worden columnisten wel voorzichtiger. NRC vergeleek de munt onlangs met Japanse duizendknoop, een invasieve exoot die praktisch niet weg te krijgen is.

Het heeft een groot voordeel: er is weer rust en ruimte te denken aan de toekomst in plaats van bezig te zijn met het uitleggen waarom vrijwel elke ‘munt’ behalve bitcoin geen toekomst heeft. Ja, voor een paar mensen brengt het snel geld. Maar Dat Is Ook Precies De Bedoeling, zeg je dan. Het is al vaak gezegd: uit die puinhopen blijft meestal wel iets nuttigs over, maar als je niet van gokken houdt, moet je daar lekker weg van blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin blijft voor de meeste mensen nog steeds een bijzonder onbegrepen stukje techniek. Als mensen vragen wat ik doe en ik zeg: oh, net een encyclopedie over crypto’s, eigenlijk bitcoin, uitgebracht, dan valt het me elke keer op dat nog steeds zo weinig mensen iets weten van de munt. Ze weten dat het ooit bijna niets waard was en toen veel en toen weer niets of wat daarvoor door moet gaan voor bijna niets (oh, nog zo veel? Jeetje..). Energie, daar hebben ze ook wel eens iets over gehoord. Mocht je dan hopen dat er sprake is van iets met een klok en klepel, dan kom je er bedrogen uit. Zelfs die klok hebben ze eigenlijk niet horen luiden.

Denken aan de toekomst blijft bij bitcoin dus vooral uitleggen hoe het werkt. Dat voelt misschien als in het verleden blijven hangen, maar zonder constant bij het begin te beginnen bij allen die verder van niets weten, kom je nergens. Kort gezegd: je moet ze de klok wijzen en het touw laten zien waarmee ze de klepel kunnen luiden. Dan moet je ze in alle rust de beginselen van het luiden bijbrengen. Nou ja, voor ik op zoek ga naar ingewikkelde metaforen die eigenlijk als een tang op een varken slaan: leg uit waarom bitcoin relevant is voor een wereld waarin niemand meer te vertrouwen lijkt.

Beginnen bij het begin wordt zelfs leuker naarmate je het vaker doet. Je wordt er namelijk steeds beter in. Ooit, toen rond het faillissement van Mt.Gox, snapte ik niets van de hele munt. Het enige wat ik wist was dat er iets met een blockchain was en dat je kon zien dat je muntje van adres A naar B ging. Verder geen idee. Na Mt.Gox, toen bitcoin volgens de site 99 Bitcoins 29 keer werd doodverklaard in het Engelse taalgebied, ben ik me pas gaan verdiepen in de werking van de munt. Lastig, want niemand kon het normaal uitleggen. De verschillende facties in de bitcoincommunity bestonden uit nogal opgewonden types. Als je dan iets vroeg, dan kreeg je een uitleg over dingen waar je nog niets van begreep omdat de basis altijd overgeslagen werd: wat kan bitcoin, het netwerk, extreem goed? Zonder centrale partij transacties wel of niet uitvoeren.

Klinkt simpel toch? En dat had toen voor mij echt goed uitgelegd moeten worden. Niet als bijzin waarbij de verteller het beschouwt als duidelijk en helder. En écht uitdiepen, want zonder die basis te snappen, klinken bloktsjeens heel mooi en spannend. Alleen heb je er niks aan.

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter. Hij is auteur van de veelgeprezen Crypto Encyclopedie.

Lees ook eerdere columns:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Lees meer