Column: Bitcoins, wat zijn dat eigenlijk?

“Wat zijn cryptovaluta eigenlijk?” Deze vraag kreeg ik kort geleden van iemand van wie ik dat niet verwachtte. Vreemd. Ik antwoordde iets met een strekking van: je hebt toch wel eens van Bitcoin gehoord? Ja, dat wel. Ethereum? Nee, geen idee.

Ik keek hem aan en vroeg wat hij dan eigenlijk wilde weten. Waar begin je? Alles betaalt hij met zijn Apple watch. Geen enkele vraag bij koppelingen tussen websites. Als het maar werkt, dat is het uitgangspunt. En als het makkelijk is, dan is het allemaal wel best. Druk met werk, geen tijd of zin ook maar iets uit te zoeken als het om geld gaat. Je hebt het nodig en dat is het. Soms worden dingen duurder, sommige dingen zijn nu beduidend goedkoper dan vroeger. Huizen niet, televisies wel. Sommige dingen zijn zelfs gratis, zoals meningen de wereld in slingeren waar je vroeger nog een pamflet moest drukken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij wilde dus weten wat het zijn. Tja. Dan krijg je bij mij eerst een verhaal over Bitcoin of eigenlijk over geld. Wat is geld eigenlijk? Wat is waarde? Wanneer is iets iets waard? Hier zijn boeken over volgeschreven en daar kom je in zo’n gesprek niet direct uit. Ik zocht naar mijn portemonnee en haalde er een praktisch ongebruikt briefje van tien euro uit en gaf het aan hem. Vragend keek hij me aan. Ik vroeg: wie heeft het tientje nu? En hoe krijg ik het terug?

Op beide vragen kreeg ik het juiste antwoord, namelijk: ‘van mij’ en ‘niet’. Met een knipoog, dat wel.

Uiteindelijk is dat de essentie van Bitcoin: een transactie doen op internet die onherroepelijk is. Eentje die je niet zomaar terug kunt pakken. Vaak vergeet ik dat het daar toch om begon: digitaal geld dat echt internetgeld is. Als deze jongen niet zo’n naïeve vraag had gesteld, dan was het gesprek vermoedelijk al snel terecht gekomen bij discussies waarom Bitcoin ouderwets zou zijn en hoog nodig een 2.0- of 3.0-variant nodig heeft.

Tijd voor mij om een vraag terug te stellen, namelijk hoe zorg je voor die onherroepelijkheid op internet? Wie gaat daarvoor zorgen? Hoe doe je dat met je Apple Watch en je gekoppelde Visakaart? Leg me dat eens uit? Geen idee natuurlijk. Dat is niet zo gek, want waar begin je? Het toont direct goed aan hoe complex een transactie eigenlijk is als je iemand niet recht in de ogen kunt aankijken. Hoe moeilijk het is dat eerlijk te houden en er zeker van te zijn dat de transactie ook echt afgerond wordt en op de juiste plek terecht komt.

“Ah! Wacht” zei hij na een tijdje, “hoe zit dat dan met zo’n blockchain? Die heb je daar toch voor nodig?”

Ai, weer zo’n mooi klok-klepelverhaal. Vergeet die blockchain maar even, stelde ik voor. Blijf bij de vraag hoe je zo’n transactie doet en waarom dat zo lastig is om dat digitaal goed te doen. Die blockchain is voor het uiteindelijke vastleggen.

“Weet je”, vervolgde ik, “alles grijpt heel elegant in elkaar. Ik denk dat we nu toch echt een stap verder de diepte in moeten.”

“Ja!” Gretig om meer kennis vervolgde hij. “Ja, die wiskundige puzzels!”

“Geen echte puzzels zijn het hoor, maar wacht, laten we eens beginnen bij de subsidies voor het netwerk die de miners krijgen.”

Eigenlijk is er geen houden aan als de juiste snaar geraakt is. Wat volgde was een lang gesprek over nut en noodzaak in een gedigitaliseerde wereld voor iets dat is als de lucht om ons heen: voor iedereen bereikbaar en door niemand te controleren.

Dat tientje kwam wel terug trouwens in de vorm van een sigaar uit eigen doos, dat wel. Twee speciaalbier in een café.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws