Column: Computertje aan, computertje uit

Weinig dingen kunnen zo snel aan- en afschakelen als bitcoinminers. Kwestie van één commando: stop met minen. De energievraag zal direct teruggaan naar praktisch niks. Precies het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: start met minen en hoppa. Oké, dat gaat iets langzamer anders gaat het elders niet goed, maar je snapt het punt.

Vrijwel geen enkele industrie kan zo snel zonder noemenswaardige fouten in het productieproces op de rem trappen. Het enige dat de miners inleveren zijn: inkomsten, of juist uitgaven als de energieprijs ineens heel erg omhoog schiet. En warmte, ook dat is nuttige te gebruiken, zoals bij het verwarmen van glastuinbouw.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sommigen vinden het een succesverhaal. “Kijk eens wat je allemaal kunt doen met bitcoinmining! Fantastisch toch? Je bent zomaar onderdeel van het balanceren van een energienetwerk!”

Het laat in ieder geval zien dat het zorgt voor razendsnelle modernisering van energienetwerken her en der op deze aarde. Kazachstan moet daar in ieder geval nog rap aan beginnen, aangezien het een nogal verouderd energienet heeft. Miners zorgden voor een extra energieverbruik van acht procent in 2021. Vooral zogenaamde ‘grijze miners’, miners die geen belasting betalen, illegaal stroom aftappen of andere zaken ontduiken, zouden hard worden aangepakt volgens een artikel op Eurasianet. Als je dat zo leest als buitenstaander lijkt dat ook niet meer dan logisch: het grootste deel van de energie komt niet bepaald uit duurzame bron.

Dan is er nog de oliestaat in de VS, Texas. Daar wordt te weinig energie opgewekt. Het elektriciteitsnet heeft constant problemen en het zou baat hebben bij extra investeringen, maar ja. Wie moet die investeringen doen? Daarom verwelkomt Texas bij monde van de gouverneur de miners maar al te graag. Ze zouden zo’n 5 gigawatt aan energie nodig hebben, daarmee zou de stad Austin twee keer van elektrische energie voorzien kunnen worden. Maar het zou ook betekenen dat de staat voldoende energie heeft voor grootschalige toename in energieverbruik van huishoudens als het weer eens wat frisjes wordt, zoals deze week gebeurde. Een jaar geleden zorgde het zelfs voor veel doden en langdurige stroomuitval voor 4,5 miljoen huishoudens.

De miners die nu al in Texas zitten, zetten hun miners zelfs uit als het nodig is om het verouderde netwerk te balanceren. Nou ja, je moet toch wat.

Toch blijft het lastig. Wil je iets doen tegen CO2-uitstoot, dan wil je in ieder geval proberen dat er daar minder van de lucht in gaat. Een deze week weer veelvuldig geciteerd bericht geeft in ieder geval Bitcoin weer de schuld van allerlei klimaatschade. Ik snap dat ook wel. Je wil in ieder geval niet dat het miningproces zorgt voor méér CO2 de lucht in. Maar ja, dan blijft de vraag: welke dingen mogen dan wél zorgen voor CO2 uit fossiele bron? Dat is natuurlijk de echte vraag. Veel mensen zoeken dan naar iets met een direct aanwijsbaar nut en van sommige dingen is dat makkelijker aanwijsbaar dan andere. Voor mij is een netwerk dat niet door iemand daadwerkelijk beheerst kan worden waardevol. Er worden veel zaken al gekoppeld aan dat netwerk zonder dat mensen het weten. De Koers blijft helaas vaak over als enige maatstaf.

Onderdeel zijn van het balanceren van een energienetwerk klinkt natuurlijk prachtig. Wanneer is het simpel greenwashing? Wanneer kan dat daadwerkelijk functioneren? Pas als de willekeur voor CO2-taks de wereld uitgaat en alles daaraan gerelateerd is. Dan óf stoppen miners óf ze verkassen naar een plek waar het goedkoper is.

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter. Hij is auteur van de veelgeprezen Crypto Encyclopedie.

Lees ook eerdere columns:

Lees meer over:
columnminingNederland

1 comment

  1. Ben benieuwd of er ook mensen zijn die nu hun huis gaan verwarmen met bitcoinminers i.p.v. de cv ketel aanzetten met de huidige energieprijzen? Stroom is een tikkeltje goedkoper.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer