Column: Communicatie, beste mensen. Communiceert!

Communicatie in ‘het cryptowereldje’ is niet zo best. Over het algemeen zit er niet eens een stagiair op, het bestaat gewoon niet. Of het moet de bedoeling zijn zo te communiceren dat je iedereen totaal verwilderd en berooid achterlaat.

Een van de oudere beurzen vroeg faillissementsbescherming aan: Bittrex. Een Chapter 11 was al lang aangekondigd en zo geschiedde. De beurs is einde verhaal. Nu slingerde daar nog een oud account van me rond met op zich nog wel iets aan bescheiden hoeveelheden achter de komma van wat muntjes, voornamelijk bitcoin en ethereum. Ik schrok me dan ook een hoedje dinsdagochtend nadat ik het bericht op Twitter vernam.

Oh, ik had al lang meegekregen dat dit in de pijpleiding zat hoor. Maar verder had ik het nieuws niet echt gevolgd. Halsoverkop snelde ik naar mijn computer, logde in en sweepte de hele boel. Wel ingewikkeld, want het weghalen van dat kleine plukje bitcoin leek niet te lukken, dus alles omgezet naar iets anders en hoppa.

Had niet gehoeven. Achteraf dan. De stress is niet zo gek, ik maakte ooit Mt.Gox mee en heb nog wat andere kleine rare beursjes meegemaakt die ineens weg waren. Maar dat was inmiddels jaren geleden. BTC-e iemand? Cryptopia? Nou ja, FTX. Maar daar had ik niks. Handelen doe ik namelijk vrijwel nooit. Ga zo nog maar even door, maar ik heb een goed excuus: ik schreef er ooit een boek over. Toen heb ik echt álles getest wat los en vast zat.

Bittrex. Het goeie-ouwe Bittrex stuk. Toch fijn dat ik snel genoeg was om toch nog de boel eraf te halen.

Tot niet veel later diezelfde ochtend. Ik kwam erachter dat Bittrex International helemaal niet in die chapter 11 zat. Maar ik las toch ‘Malta’ in een van die berichten op een van de cryptosites. Ja, maar er stond ook nog Liechtenstein. Wel als laatste zinnetje in een opsomming van failliete bedrijven.

Intussen helemaal niets, nakkes, nada op de site van Bittrex International (of: Bittrex Global). Pas een dag later een lullig statement in de mail dat US-klanten al lang en breed geïnformeerd waren geweest en dat niemand zich zorgen hoeft te maken.

Les 1: communiceert! Als je naam zo nauw verbonden is met een entiteit, maak duidelijk dat Jij Het Niet Bent. Overal, op je site, mailtjes, whatever. Leg in ‘leg het me uit alsof ik 5 ben’-taal uit dat je niet geraakt bent (denk ook aan de Mt.Gox-communicatie over de schuldafhandeling, is vast heel goed leesbaar voor gespecialiseerde juristen, maar niet door de rest van de wereld). Echt, doe dat beter.

Les 2: als mensen zich zorgen maken, zeg niet dat er niets aan de hand is, maar leg uit wat er wel aan de hand is, zodat mensen zelf zien dat er iets aan de hand is waar ze zich (nog) geen zorgen over hoeven te maken.

Gek eigenlijk, want de US-tak had blijkbaar best aardig gecommuniceerd. Iedereen had ruim de tijd z’n assets weg te halen. Blijkbaar had de curator al een blik communicatiemedewerkers opengetrokken. Bij de cryptobedrijven zelf zitten die in ieder geval niet.

Lees meer over: