Column Krijn Soeteman: Nieuwe taal
“Maar hoe wérkt die blockchain dan?” Dat was het eerste wat ik wilde weten nadat ik me een beetje was gaan inlezen in Bitcoin. Via een Nederlandse broker had ik met iDeal een ietsiepietsie euro’s naar bitcoin omgezet.
Daarna kon je precies zien via blockchain.info* waar je sats naartoe gingen. Naar jouw eigen adres. Wow. Hoe tof was dat! Je kon er zelfs bier mee drinken her en der in Amsterdam.
Dat was allemaal na Mt. Gox. Daarvoor was ik er wel mee bezig geweest en keek naar het casino van de wiebelende cijfertjes. Gratis geld dacht ik. Stom genoeg gebeurde er niets als je bitcoin-qt op je computer zette. Flauw. De bitcoinwereld zelf, met het bitcointalk-forum nog als middelpunt, was weinig toegankelijk voor buitenstaanders.
Meetups in Amsterdam eindigden zelfs af en toe in een waar handgemeen. Spannende tijd, maar op dat moment voor mij iets om op gepaste afstand te volgen, niet in de laatste plaats omdat niemand me echt goed kon uitleggen waaróm Bitcoin zo interessant was.
Achteraf kun je makkelijk aanwijzen waar het probleem lag: ik stelde de verkeerde vragen en anderen spraken een taal die je nog niet begreep. Stuk voor stuk zijn de onderdeeltjes van het hele bitcoinprotocol prima te doorgronden zonder jaren studie. Aan elkaar geplakt wordt dat al anders en dan komt nog het lastigste: je oude gecentraliseerde dogma’s laten varen. Of in ieder geval stevig herzien.
De grootste boosdoener van al dat onbegrip is taal. Een taal die je niet spreekt. Een taal waarvan je maar kleine onderdeeltjes begrijpt.
Alsof je naar Frankrijk gaat en wel een pain, een croissant en een bière kunt bestellen op de camping, maar niet kunt uitleggen dat je eerst dat biertje op het terras wil opdrinken en het brood en de croissant voor de volgende ochtend als ontbijt zijn. Vervolgens zit je op het terras met een croissant en een biertje. Een rare combinatie.
Mijn vraag ‘hoe werkt die blockchain dan?’ was misschien een logisch begin van mijn kant aan iemand waarvan ik dacht dat deze persoon meer kennis van zaken had. Alleen met kennis van hoe een blockchain werkt, snap je er nog niets van.
Bitcoin is een cultuur
Bitcoin is namelijk veel meer dan dat: het is ook een gedachtegoed, het is ook cultuur, het is net zo goed apolitiek als dat het politiek is. En dan zijn er nog wel een paar woorden over te zeggen zonder ooit bij iets technisch aan te komen.
Om aan te geven dat je niet nu de croissant naast je bier wil eten, kun je met handen en voeten duidelijk maken dat het deegproduct niet op een bordje maar in een zakje moet om mee te nemen. Dat is het begin van begrip. Misschien wijst de verkoper wel op het zakje waar ze de croissant in stopt en zegt ze: le sac.
De vraag had dus niet moeten zijn: ‘hoe werkt die blockchain dan?’ maar ‘waarom is Bitcoin interessant?’ Dan had de uitleg kunnen zijn dat het heel lastig is op internet om iemand eigenaar van iets te maken, om er zeker van te zijn dat iets niet gekopieerd is. Iedereen weet hoe een ongewenste foto in ieders inbox of op de socials terecht kan komen.
Als iedereen je geld kan kopiëren, dan is het ook niks waard. Geef de vrager gewoon een briefje van 20 euro en vraag wie het briefje nu heeft. Duizend keer duidelijker dan even ‘de blockchain’ uitleggen uit het niets.
En daar begint het pad de diepte in. Het eerste woord in je woordenboekje is: double-spending problem. De context heb je nog niet echt, maar op den duur begrijp je echt hoe die blockchain werkt.
* inmiddels uit de gratie geraakte blockexplorer.
Over Krijn Soeteman
Een column beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk?
Sinds 2011 ben ik aan de slag als wetenschaps- en techjournalist. Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat ups en downs meegemaakt.
De Prijs, daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!
Je kunt mij vinden op Twitter.
Eerdere columns:
Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.