Column: Bitcoin is saai, en dat is goed

Bitcoin is saai. De laatste grote aanpassing aan het netwerk is inmiddels ruim drie-en-een-half jaar geleden doorgevoerd met SegWit. Over de volgende grote upgrade, Taproot, is inmiddels consensus onder de miners bereikt en deze zal in november doorgevoerd worden. En dat is het dan voor de komende tijd.

Bitcoin is saai, en dat is maar goed ook. Niets zo vervelend als een basissysteem dat constant wijzigt en dat is precies waar de kracht ligt van Bitcoin, het netwerk en het protocol.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat minder saai is, is de prijsontwikkeling van bitcoin, de munt. Althans, als je naar de lineaire grafiek over de tijd kijkt. Kijk je met een logaritmische bril, de manier om de werkelijke toe- of afname te zien over de tijd heen, dan wordt ook de prijs steeds een stukje saaier. Helaas kijken de meeste mensen alleen naar de lineaire kant van de zaak. Voor de korte termijnhandel een prima manier van kijken naar de koers om allerlei technische analyse op los te laten, voor de meesten geen goed idee.

Daar zitten we nu weer, midden in hype en hysterie. Alle media, de ‘onze’ ook, duikelen over elkaar heen om De Prijs te duiden. Prima voor een korte tijd, maar ook dat wordt al vrij snel saai. Voor je het weet consolideren we ons weer een slag in de rondte.

Wat verre van saai is: alles dat gebeurt rondom Bitcoin, het netwerk. Van alles bouwt daarop voort. Nu nog vooral als tweede laag, maar de derde begint zich ook al te roeren. Voor de meesten is de tweede laag vooral bekend door het Lightning Netwerk, maar met iets als ION van Microsoft zie je dat veel bedrijven en instellingen ondertussen rustig doorbouwen met hun eigen ideeën hoe je het bitcoinnetwerk kunt gebruiken als basislaag voor van alles en nog wat.

Bitcoin geeft rust en rustig is goed. Een rots in de branding waar af en toe stevige golven tegenaan slaan, maar meestal slaat er langzaam sediment op neer waardoor rond de rots steeds meer eiland vormt met steeds meer ruimte voor allerlei bewoners van verschillend pluimage.

Het lijkt soms een beetje op iets anders uit de IT-wereld, namelijk Linux. Voor de oude-van-dagen onder ons is Linux-op-de-desktop misschien een bekende running gag. Elk jaar weer voorspeld en het lijkt nooit te gebeuren. Ondertussen draait meer dan de halve wereld op de een of andere manier op Linux, onzichtbaar op de achtergrond van je Android-telefoon of de gemiddelde webserver.

Je snapt waar ik heen wil, voor je het weet is Bitcoin meer overal dan iemand zich nu ook maar kan voorstellen. Bitcoin is in de basis heel saai, en dat is goed.

Krijn Soeteman

Een column beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de slag als wetenschaps- en techjournalist.

Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat ups en downs meegemaakt.

De Prijs, daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscolumn