Column Krijn Soeteman: Strijd (t) tegen desinformatie

Column Krijn Soeteman: Strijd (t) tegen desinformatie

Column - Bitcoin en energie. Telkens komt het terug. In kranten en tijdschriften, op radio en tv. Vrijwel nooit zit er iemand die ook werkelijk het energielandschap snapt of er zit iemand die het wel snapt, maar met een agenda die keurig verborgen blijft. Moet je daar dan nog op reageren?

Lastig, maar ik denk van wel. Het is als het afvalprobleem bij kernenergie, de angst voor vreemde mutanten bij gentechnologie, de vrees voor 5G-zendertjes in vaccins of de bewering dat alle chemische bestrijdingsmiddelen de bijen kapot maken: plaats voor nuance is er niet.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Energieconsumptie

Naast bitcoin en energie komt ook altijd de vermeende traagheid van het netwerk om de hoek, de vermeende hoge kosten van transacties en de vraag of en wat voor economisch ding bitcoin dan is. Die onderwerpen komen in een ander verhaal wel weer eens terug, het energieverhaal kost al energie genoeg.

Er spelen twee hoofdzaken, namelijk: het eenzijdige gebruik van het woord 'energie' en de vraag 'wanneer mag iets energie kosten'.

Het eenzijdige gebruik van het woord energie is het meest technisch en daarom ook het best te vangen in cijfers. Alleen welke cijfers? Er wordt gestrooid met terawatturen of TWh's alsof het een lieve lust is, maar het is een eenheid waarbij vrijwel niemand zich iets kan voorstellen.

Vervolgens vliegen de TWh's je om de oren in een-op-een-vergelijkingen met landen en de hoeveelheid TWh die daar door elektriciteitscentrales opgewekt wordt.

Dat het appels en peren vergelijken is, lijkt weinigen wat uit te maken. Niemand heeft het over energie in z'n totaliteit, dus ook die komt uit olie, gas en wat al niet meer. Dat is heel mooi uit te drukken in een eenheid waar ook vrijwel niemand een beeld bij heeft, maar waarmee je in ieder geval alle energiebronnen met elkaar kunt vergelijken, namelijk het aantal (peta)joule.

Dan wordt ook direct duidelijk waarom de wereld zo ontzettend verslaafd is aan olie, er zit namelijk een enorme hoeveelheid energie in een vat van dat zwarte spul.

Wat vind je het waard?

De 'wat vind je iets waard'-vraag is veel lastiger in cijfers te vatten. Voor de ene bitcoingebruiker zal dat ook iets anders zijn dan voor de ander. De een heeft het over De Koers, de ander over de onpartijdigheid van het netwerk en het belang van een onwrikbare waardelaag op internet of andere bijzondere eigenschappen van zo'n programmeerbare munt.

In Nederland en het Vlaamstalige deel van België vinden velen het normaal dat we ons huis verwarmen als het buiten koud is. Dat kost energie, sommige mensen hebben zelfs zo'n joulemeter op de radiatoren hangen bij stadsverwarming. Waarom? Omdat bij deze mensen anders niet te meten is hoeveel energie ze gebruiken om hun huis te verwarmen en wat ze vervolgens moeten betalen aan het stadsverwarmingsbedrijf.

Aan de andere kant is er in onze noordelijke landen nog steeds een zeer significante groep die een airco maar energieverspilling vindt. Wij wel warm in de winter, zij-daar-in-het-zuiden niet koel het jaar door. Er zijn ook andere manieren om te koelen en te verwarmen, maar nu gaat dat vrijwel altijd nog met de bekende bronnen zoals aardgas, olie, hout of elektriciteit.

Wat heeft dit met desinformatie rond bitcoin te maken? Desinformatie kent veel verschillende vormen, waaronder die van zeer selectief shoppen in bestaande informatie, die vermengen met valse of onvolledige conclusies en alles brengen als totale waarheid.

Ja, bitcoin gebruikt als netwerk veel energie. Het is een van de eerste dingen die je als eerste zou willen veranderen als je met bitcoin begint. Dat lijkt in eerste instantie ook logisch, zeker als je bedenkt dat er veel mensen zijn die zeggen dat er andere systemen zijn die net zo goed zouden zijn maar geen energie kosten.

Niet iedere blockchain hoeft proof-of-work te zijn

Magie! En eerlijk is eerlijk: het lijkt me zeer onwenselijk als elke andere blockchain ook z'n beveiliging met Proof of Work inricht. Dat hoeft ook niet. Ze zouden periodiek op de bitcoinblockchain kunnen inprikken voor de veiligheid of gewoon een echte sidechain worden. De meeste andere blockchains zijn helaas vaak gewoon bedrijfsmatige instellingen. Die willen winst maken. Zij hebben (of denken) geen belang (te hebben) bij bitcoin. Het moedwillig zwartmaken lijkt dan lucratief.

Een andere reden om desinformatie te verspreiden is om jezelf uit de wind te houden. Shell heeft nu in Nederland een tik op de vingers gekregen, het blijft voor Big Oil handig om de aandacht zo lang mogelijk af te leiden. Het is een bekend propagandamiddel dat bijvoorbeeld de tabakslobby al sinds de jaren 50 succesvol toepast. Verdeel en heers.

Bitcoin heeft geen pr-afdeling. Nergens staat een stand op een conferentie met booth babes en daarachter een leger nerds om te vertellen waarom hún systeem nou juist zo'n goed systeem is.

Op zich denk ik niet dat bitcoin dat op de lange termijn nodig heeft, maar het leidt wel heel erg af van wat bitcoin als munt, als waardeopslag of als netwerk voor velen kan betekenen. Maar ja, daar verdienen de machtige bedrijven niet aan (denken ze)...

Kan de bitcoin community dan niets doen? Lijdzaam toezien? Blijven uitleggen waarom een PoW-systeem zelfs de machtigste staat geen invloed geeft? Blijven uitleggen waarom een waardelaag op internet die niet van een bank of land is echt niet zo'n gek idee is?

Dat zijn opties, maar denk ook mee over de energiemix en hoe die zo te gebruiken dat de invloed van het bitcoinnetwerk relatief laag blijft. Het zou bijvoorbeeld niet nodig moeten zijn extra energiecentrales neer te zetten voor het minen van bitcoin.

Nog eentje dan. Pleit voor een echte CO2-tax waarbij certificaten niet door te verkopen zijn (iets dat Tesla bijvoorbeeld geen windeieren legt). Geen bizarre doorrekeningen met bomen verbranden die zogenaamd CO2-neutraal zijn. CO2 uitstoten kost je gewoon keihard knaken. Dat heeft niet alleen zin voor bitcoinmining, maar voor alles.

Over Krijn Soeteman

Een column beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de slag als wetenschaps- en techjournalist. Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat ups en downs meegemaakt.

De Prijs, daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Lees ook column #1 van Krijn: Bitcoin is saai, en dat is goed

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

De populaire bitcoin mining regio Sichuan in China grijpt hard in. Per 25 juni is het energieleveranciers verboden om stroom...

Bitcoin Update: Bulls staan onder druk, $34.600 belangrijke support

Door Mitch Geurtsen (Bitcoin Debuut) – Van een higher high op $41.350 naar een gelijke low rond $35.000. Bitcoin begeeft zich...

Goldman Sachs versterkt diensten rondom Bitcoin met extra liquiditeit

Goldman Sachs Group heeft een bitcoin trading groep. Dat was eerder te lezen in een memo voor medewerkers van de grote invest...

Goedemorgen Bitcoin: Binance stopt (tijdelijk) met iDEAL

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. De prijs van bitcoin...

Bitcoin koers beleeft slechtste kwartaal in 8 jaar

De prijs van bitcoin beleeft het slechtste kwartaal in 8 jaar. De bitcoin koers kwam hard naar beneden. Dit kwartaal loopt va...

Bitcoin penthouse in Veghel niet verkocht voor 21 BTC

In april groot in het nieuws: een luxe appartement in Veghel verkocht voor maar liefst 21 bitcoin, destijds een bedrag van ci...

Bitcoin on-chain update: bijna 15.000 BTC van beurzen gehaald

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

3 opvallende Bitcoin scams uit het verleden: oplichter stal ooit 500.000 BTC

Als je dacht dat Bitcoin-scams iets is van de laatste jaren, heb je het mis. Sinds het allereerste begin van de cryptovaluta...

Bitcoin Mining Council wil mining transparanter maken

De Bitcoin Mining Council, een coalitie van in Noord-Amerika gevestigde bitcoin miners, is officieel gelanceerd. Afgelopen wo...

Britse regelgever maakt budget vrij voor screenen Bitcoin bedrijven

In Groot-Brittannië wil men vaart zetten achter de registratie van bitcoinbedrijven in het land. Tot nu toe zijn slechts vijf...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin (BTC) Update: koers continueert zijwaartse beweging, uitbraak niet in zicht

In deze bitcoin (BTC) update bespreken we de laatste ontwikkelingen van de bitcoin koers. De bitcoin koers duikt onder $40.00...

Bitcoin on-chain update: bijna 15.000 BTC van beurzen gehaald

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

Bitcoin penthouse in Veghel niet verkocht voor 21 BTC

In april groot in het nieuws: een luxe appartement in Veghel verkocht voor maar liefst 21 bitcoin, destijds een bedrag van ci...

Goedemorgen Bitcoin: Binance stopt (tijdelijk) met iDEAL

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. De prijs van bitcoin...

Bitcoin Mining Council wil mining transparanter maken

De Bitcoin Mining Council, een coalitie van in Noord-Amerika gevestigde bitcoin miners, is officieel gelanceerd. Afgelopen wo...

Lees meer