Column: Roerige weekjes

Het is gebeurd: de een-na-grootste crypto­valuta is over van proof-of-work naar proof-of-stake. De queen is dood. Lang leve de koning. Verwarrende twee weken. En dan ook nog het nieuws dat onverholen leugenaar Nigel Farage ineens op de Bitcoinconferentie in Amsterdam een podium krijgt, Putin die schaapachtig voor Xi knielt, constant geëmmer over ‘woke’ en vrijwel onverholen racisme op de Nederlandse treurbuis. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat dat betreft deed Bitcoin-twitter het bijna voorbeeldig. Ondanks alle kritiek die je op het nieuwe consensusmechanisme van Ethereum kunt hebben, wisten vele bitcoinfluencers er toch in ieder geval felicitaties uit te persen. De euforie van het grootste smartcontractplatform werd trouwens al snel overschaduwd door de Securities & Exchange Commission in de VS. PoS is ook niet alles.

De komende tijd zullen we gaan zien hoe de Ethereumcommunity overeenstemming bereikt over hoe zich op te stellen ten opzichte van Bitcoin. Het greenwashing lijkt helaas al aardig op stoom te komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eigenlijk is er maar één optie: bewijs dat proof-of-work nut heeft, zoals bij load-balancing van onze energienetwerken. We praten er wel over, maar we zien het niet. Liefst wat dichter bij huis dan in oliestaat Texas. Laat zien dat methaan echt gebruikt wordt om miners te laten draaien. Laat zien dat het echt zo snel even elders aan te sluiten is. Toon aan dat glastuinbouwverwarming zo ook nog iets oplevert waardoor onze voedselvoorziening niet in gevaar komt of in ieder geval de tuinders het hoofd boven water kunnen houden.

En ja, iets dat nuttig is mag ook energie kosten. En dit betekent dan niet oude kolencentrales aanzwengelen om bitcoin mee te minen, al kun je wel bij toch al draaiende centrales eventueel energiesurplus opslokken als zon en wind ineens te veel opleveren. Een kolencentrale zet je niet even uit. ‘Gewone’ serverparken kosten immers ook heel wat energie om onze kattenfilmpjes en vergaderingen op te slaan..

Bovenal, laat zien dat je bitcoin of het Lightning-netwerk of iets anders, echt nut heeft om geld van A naar B te verplaatsen. Jack Mallers, vertelt het leuk, maar we hebben meer van dat soort mensen nodig. Misschien ook eens eentje die niet een petje achterstevoren op heeft.

Die laatste smeekbede is overigens snel verhoord: Patrick van der Meijde twitterde over Bitcoin Island in de Filipijnen, inclusief een video over een Filipijnse Lightning Wallet genaamd Pouch.ph. Een ietwat timide jongeman op een podium bij Bitcoin Pitchday, al weer vijf maanden geleden trouwens, vertelt over zijn beweegredenen een snellere manier voor remittances richting de Filipijnen te bouwen. De app kun je alleen in de Filipijnen gebruiken en wat dat betreft mis ik nog wel wat aan info op hun site, bijvoorbeeld waarom je een account aan moet maken, maar goed. Het lijkt inmiddels aan te slaan en echt gebruikt te worden. Een stuk minder schreeuwerig dan El Salvador. Minder pocherig, gewoon: gebruiken die hap.

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter. Hij is auteur van de veelgeprezen Crypto Encyclopedie.

Lees ook eerdere columns:

Lees meer over: