De euro faalt als spaarmiddel, daarom is er gelukkig bitcoin

De euro faalt als spaarmiddel, gelukkig is er bitcoin

Vroeger ging ik op zaterdagavond naar Videoland, nu kijk ik Netflix
Vroeger ging ik naar een lokale platenzaak, en nu heb ik Spotify
Vroeger hadden we de Volkskrant, nu heb ik Twitter
Vroeger brandde die gulden in je zak voor wat snoep, nu reken je draadloos aan de kassa af
Vroeger kregen mijn ouders meer huis voor hun gulden, nu krijgen we minder huis per euro
Vroeger spaarde ik alleen in euro bij een bank, nu spaar ik in Bitcoin op een hardware wallet
In 2021 betaal ik nog met euro, betaal ik in 2030 met satoshi’s? Mijn kinderen ooit sowieso.

In 2030 staan je vrienden versteld van dat ingelijste papieren eurobriefje wat aan de wand hangt. Een herinnering aan een relikwie van een lang vervlogen tijd.

De euro faalt als spaarmiddel

In mijn ogen is het een kwestie van tijd voordat we met Bitcoin afrekenen aan de kassa. De systemen staan al in de steigers.

In het kort: laag 1 is het bitcoin hoofdnetwerk uit 2009, laag 2 is het Lightning Network (LN) en is uitgerold 2018.

LN is in opkomst, de liquiditeit neemt elke dag toe. Het is bedoeld om bitcoin betalingen sneller en goedkoper te maken. Dat lukt tot nu toe aardig, hoewel alles nog in de steigers staat.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Maar voordat het zo ver komt, laten het eerst hebben over bitcoin als spaarmiddel. De korte versie: de euro heeft gefaald als spaarmiddel, lange leve bitcoin.

De lange versie: de euro is een spaarmiddel met weeffouten. Alleen particulieren en bedrijven sparen in euro, maar de architecten achter de euro niet. Die sparen in obligaties, aandelen of vastgoed. Assets waar ze eindeloos bubbels in kunnen blazen zolang de rente laag blijft. They kick the can down the road.

Maar wie profiteren van dit stelsel? Juist, dezelfde overheden, centrale banken en banken die dit stelsel kunstmatig in stand houden.

Een van de weeffouten is dat de voorraad euro’s oneindig is. Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank kan met één druk op de knop honderden miljarden euro’s bijdrukken. Formeel ligt het iets ingewikkelder, wat voor een normale mens niet te begrijpen is. Maar nuance zit ons dan in de weg.

Wie zijn de slachtoffers van meer euro’s in Europa? Wij, diegenen die zo gek zijn om te sparen in euro’s. Want doordat de voorraad groeit, neemt de waarde van elke euro af. Tussendoor krijg je per euro:

- minder huis
- minder auto
- minder verzekering
- minder brood
- voor de liefhebbers: minder Nutella.

Bitcoin heeft die weeffout niet. De voorraad is beperkt tot 21 miljoen Bitcoin. Het monetaire stelsel van Bitcoin zit zo in elkaar dat de inflatie afneemt. We zitten nu al onder de 2% inflatie en uiteindelijk is de inflatie nihil. Het is daarom bij uitstek geschikt als spaarpot, maar dat is een narratief dat men liever in Den Haag of Brussel niet hoort.

Met uitzondering van de partij JA21, de afsplitsing van Forum van Democratie, is er géén enkele politieke partij die in haar verkiezingsprogramma rept over bitcoin. We hebben 16 programma's doorplozen en één keer is het woord bitcoin gebruikt.

Kortom, bitcoin leeft totaal niet in Den Haag, terwijl het juist een reddingsboei kán zijn voor veel sociaal-maatschappelijke problemen.

Amerikaanse bedrijven, doorgaans sneller van stof dan hun Europese collega’s, zien de waarde van de dollar verdampen. Zoals Michael Saylor, ceo van MicroStrategy, het zegt: mijn miljoenen dollars smelten als een ijsklontje voor mijn ogen.

Elon Musk, 20% aandeelhouder in Tesla, volgt zijn voorbeeld. En, voor de non-believers – de ‘experts’ die bitcoin steevast in het tulpenmanie of zeepbel hoekje proberen te duwen – Tesla zit er in voor de lange termijn. Geen speculatie, geen korte termijn verkoop.


Het is een kwestie van tijd voordat een Apple of Oracle op de trein stapt en dan is een prijs van $100.000 per bitcoin niet zo’n gekke gedachte (advies: beleg alleen met geld dat u kunt missen).

Betalen met bitcoin

Misschien nog wel interessanter is dat Tesla ook van plan is om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Dat is een reuzenstap waarvan we de gevolgen nog niet overzien. Voor minder dan 1 Bitcoin heb je al een Tesla 3.

Betalen met bitcoin in één zin leidt altijd tot ongeloof. Een brood dat morgen twee keer zo goedkoop (of duur) is, dat kan toch niet?

Ook hier geldt: geduld is een schone zaak. We zijn nog bij de eerste inning van dit verhaal. Door het toetreden van Tesla mogen we voorzichtig denken aan een tweede inning.

Het is Guy Swann die in deze podcast een interessant inkijkje geeft hoe deze tweede inning eruit moeten komen te zien. Hij noemt onder meer het project van de startup Strike van het wonderkind Jack Mallers.

Wat doet Strike? Ze maken gebruik van het Lightning Network en de Bitcoin eenheid satoshi om dollars, euro’s en andere fiat valuta te versturen wereldwijd. Hij omschrijft het zelf als een leger van sats die fiat geld goedkoop (zelfs gratis) kunnen versturen over heel de wereld.

De voordelen ten opzichte bestaande methoden zoals de bank, PayPal of Western Union zijn legio.

  1. Het is goedkoper (enkele centen tot gratis)
  2. Het is sneller (secondewerk)
  3. Het is 24/7 en niet 24/5

De app is nog niet beschikbaar in Nederland. Maar ik kan in theorie 10 euro sturen naar iemand in Miami. Strike zet de 10 euro om in dollars en verstuurt dit pakketje geld gratis. Dit is innovatie, het woord wat de Nederlandse overheid altijd zo graag bezigt. Maar ja, het is niet de innovatie die zij voor ogen hebben.

Bitcoin, het Lightning Network en start-ups als Strike zijn een frontale aanval op het huidige betaalstelsel, dat steunt op verouderde systemen als SWIFT en SEPA.


Het zal een strijd worden, want banken geven hun positie niet zo snel op. Maar ook betaalproviders en betaalverwerkers in de in– en export en de forex markten gaan hier last van krijgen. Deze sectoren zijn allemaal minstens 48 uur per week offline. Bitcoin is altijd online en altijd bereikbaar.

Banken hebben de luxe in een verkapt socialistisch systeem als de onze dat ze altijd gered moeten worden. Is dat een toekomstbestendig perspectief?

Dat we de langzame aftakeling van oude sectoren met publiek geld (belastingen!) moeten blijven financieren? Kortom, moeten wij het heengaan van onze grootbanken op ons geweten hebben?

Die aftakeling zal langzaam en gruwelijk zijn, terwijl ondertussen steeds meer mensen en organisaties vertrouwen krijgen in nieuwe manieren van waarde opslaan en waarde uitwisselen. Bitcoin speelt daarin een hoofdrol, maar voorlopig niet de enige rol.

Dat we als mens nooit kunnen vermoeden welke technologie we dagelijks gaan gebruiken, een reportage van Frans Bromet over de mobiele telefoon. Het dateert van 1998, bijna 25 jaar geleden.

Kortom, wij, maar ook de politici en massamedia die over ons beslissen en onze mening moeten helpen vormen, weten simpelweg niet wat ons te wachten staat.

Lees meer over:
Bitcoin euro Lightning Network

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

'Bitcoin koers dipt verder. Ligt support pas op $40.500?'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Vroege miner die 100 Bitcoin verdiende in 2010, verplaatst zijn fortuin

Een oeroude miner heeft zijn bitcoin (BTC) verstuurd die hij in 2010 verdiende. Uit on-chain analyse blijkt dat de vroege vog...

Blog: We gaan Bitcoin (BTC) lekker verbieden, bitte!

Blog - In tijden van COVID-19 is restrictieve politiek nooit ver weg en ook Bitcoin ontkomt niet aan deze retoriek van zelfbe...

'57% van alle Bitcoin staat al meer dan een jaar stil', klas van 2017 houdt zich sterk

Welke generatie bitcoiners kan het beste hodlen? De groep uit 2017 is niet onder de indruk van recente stijgingen naar nieuwe...

De pijlers van Bitcoin: cryptografie, blockchain en een gedeelde database

Bitcoin bestaat uit enorm veel facetten. Deze onderdelen worden ook wel eens de pijlers van Bitcoin genoemd. Welke zijn het e...

JPMorgan analist: 'Minstens 1% van je portfolio moet Bitcoin zijn'

Bitcoin (BTC) is een goede manier om je portfolio te diversifiëren, dat stellen analisten van de grote bank JPMorgan Chase. D...

Goedemorgen Bitcoin: MicroStrategy wil meer dan huidige 90.000 BTC

Goedemorgen! De koers van bitcoin staat op 47,768.07USD. We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de d...

MicroStrategy heeft $4,5 miljard aan Bitcoin maar wil méér

MicroStrategy heeft op moment van schrijven 4,5 miljard dollar aan Bitcoin. Maar ze willen nog méér kopen, zo maakt de beursg...

Brian Armstrong van Coinbase verdiende 60 miljoen dollar in 2020

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, heeft in 2020 60 miljoen dollar ontvangen. Dat is op te maken uit het prospectus dat de...

Gemini Opportunity Fund doneert $1 miljoen aan ontwikkeling Bitcoin

Het Gemini Opportunity Fund deelt maar liefst $1 miljoen dollar uit aan het Digital Currency Initiative (DCI) van het Massach...

Lees meer

Net binnen

Karma voor centrale bank VS na uitspraak over Bitcoin? Fedwire heeft urenlang storing

Het was even paniek in de Verenigde Staten. Het betaalnetwerk van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, lag er af...

Het trotse leven van een Satoshi Farmer, DeFi met Bitcoin en Lightning

Column - De crypto industrie is al enige weken helemaal gek van Decentralized Finance (DeFi). Termen die hierbij horen zijn U...

Blog: We gaan Bitcoin (BTC) lekker verbieden, bitte!

Blog - In tijden van COVID-19 is restrictieve politiek nooit ver weg en ook Bitcoin ontkomt niet aan deze retoriek van zelfbe...

'Ruim 12% van Australiërs investeert in Bitcoin, populairder dan goud'

Een onderzoek onder meer dan 2000 Australische investeerders laat zien dat Bitcoin aan populariteit wint. Het is zelfs popula...

De pijlers van Bitcoin: cryptografie, blockchain en een gedeelde database

Bitcoin bestaat uit enorm veel facetten. Deze onderdelen worden ook wel eens de pijlers van Bitcoin genoemd. Welke zijn het e...

Lees meer