De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 1)

Arthur van Pelt

Arthur van Pelt

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 1)

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi Nakamoto pretendent van dit moment.

Tegenwoordig is er weer veel te doen rondom Craig Wright, omdat hij in steeds meer rechtszaken is verwikkeld. Laat ik proberen de lezers de Wright bomen te leren onderscheiden van het Bitcoin bos.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Craig Wright, de Satoshi Nakamoto wannabe

Voor diegenen die Craig wat minder goed kennen, eerst een korte geschiedenis van zijn optreden in de bitcoin arena. Laten we in vogelvlucht wat hoogte- en dieptepunten uit zijn bitcoin carrière langslopen, om te beginnen met de periode tot 2016.

Voor zover we weten, leerde Craig bitcoin kennen rond juli 2011, toen hij voor het eerst publiekelijk Bit Coin (inderdaad, hij kon het toen nog niet goed spellen) noemde.

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 1)

In april 2013 kocht Craig zijn eerste bitcoin op de Mt Gox exchange. Direct daarna zette hij een grote belastingfraude op in zijn thuisland Australië waarin hij bitcoin ging gebruiken als een fraude instrument.

In de periode juli 2013 - november 2013 kreeg Craig het voor elkaar om, met frauduleuze documenten, 56 miljoen Australische dollars aan fictief Bitcoin Intellectueel Eigendom aan zichzelf toegewezen te krijgen via de New South Wales Supreme Court.

De waarde van dit niet-bestaande Intellectueel Eigendom is administratief direct doorgeschoven naar diverse aan Craig gelieerde bedrijven.

Omdat de Australian Taxation Office (ATO, zeg maar de Australische Belastingdienst) vrij snel in de gaten had dat Craig zijn boekhouding wellicht niet helemaal op orde had, om het maar zacht te zeggen, gingen zij in 2013 al de zaak onderzoeken.

In de loop van 2015-2016 zijn diverse ATO rapporten verschenen waaruit, kort gezegd, bleek dat zo ongeveer alles wat Craig had opgezet bitcoin gerelateerd was gefingeerd. Dus niet daadwerkelijk bestond.

Fraudeur

En dat onderdeel van deze jarenlange fraude was dat Craig in begin 2014 begon te fantaseren dat hij Satoshi Nakamoto is, de uitvinder van Bitcoin.

We weten nu dat Craig dat deed om de grote hoeveelheden bitcoin die hij claimde te bezitten (maar natuurlijk niet daadwerkelijk bezat), te verklaren.

De ATO heeft uiteindelijk bijna alle belastingaangiftes van al Craig zijn bedrijven afgekeurd onder de noemer “nullity based on sham”, en daarnaast werden grote boetes opgelegd.

Maar hierdoor is Craig in de loop van 2015 wel in ernstige financiële moeilijkheden gekomen.

In juni 2015 vond hij echter Stefan Matthews, Robert McGregor en Calvin Ayre op zijn pad, die bereid waren om zijn failliete boedel over te nemen, de ATO af te kopen en Craig zijn advocaten rekeningen te betalen voor in totaal zo’n 15 miljoen dollar.

Dit alles onder de belofte dat Craig deze “money men” miljardairs zou maken door het creëren van duizenden Bitcoin patenten, en anders wel uit zijn Bitcoin copyright rechten of Tulip Trust bezittingen.

Even over de Tulip Trust. Dit is voor sommigen een bijna mythische entiteit waar Craig zogenaamd zijn Satoshi/bitcoin bezittingen uit minen en handelen heeft geparkeerd.

Edoch, in werkelijkheid is het een in oktober 2014 op de Seychellen opgezet frauduleus vehikel om ruim $1,5 miljoen aan omzetbelasting in Australië te ontduiken.

Leuke anekdote: het toeval wil dat het vandaag, 25 mei 2021, precies een jaar geleden is dat Craig zijn Tulip Trust bezittingen, die hij in de Kleiman vs Wright rechtszaak had aangemeld, ernstig ter discussie kwamen te staan.

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 1)

Eind 2015 verhuisde (sommigen zullen zeggen: “vluchtte”, wetende dat Craig in 2018 nog crimineel onderzocht werd door de ATO, hier is de huidige status echter onbekend van) Craig naar Londen.

Hier is hij nog steeds woonachtig, en werkzaam als Chief Scientist bij een bedrijf genaamd nChain.

nChain, gecontroleerd door Calvin Ayre, heeft ook, direct of indirect, alle Intellectueel Eigendom en patenten van Craig Wright overgenomen begin 2016.

Tijdens zijn vlucht naar Londen plaatsten een tweetal redelijk bekende online magazines, Wired en Gizmodo, artikelen met de (later teruggedraaide) suggestie dat Craig Wright wel eens Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Al snel bleek dat veel van het materiaal dat deze magazines hadden ontvangen, meest waarschijnlijk gewoon van Craig zelf, frauduleus en geantidateerd was. In deze periode is ook de veel gebruikte hashtag #Faketoshi (nep-Satoshi) ontstaan.

Volgende keer gaan we in op de periode 2016 tot heden, met alle rechtszaken waar Craig sinds 2018 in is verwikkeld. Tot dan!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties