De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 2)

Arthur van Pelt

Arthur van Pelt

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 2)

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi Nakamoto pretendent van dit moment.

Laten we verder gaan waar we bij deel 1 van deze artikelenserie zijn gebleven met Craig Wright.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin fantast Craig Wright

In 2016 probeert Craig nog een keer in beeld te komen als Satoshi Nakamoto, en nu ogenschijnlijk beter voorbereid. Met behulp van twee Engelse mediabedrijven, waar hij o.a. mediatraining van krijgt, worden een aantal Bitcoin bericht ondertekeningen op hele vroege Bitcoin blokken die van Satoshi zijn, georganiseerd.

Dit om te bewijzen, tussen aanhalingstekens, dat Craig toch echt Satoshi is. De Engelse schrijver/auteur Andrew O’Hagan wordt eind 2015 gevraagd om een aantal maanden mee te lopen met Craig, en verslag te doen van alle bevindingen tijdens dit media circus.

Eind juni 2016 komt O’Hagan’s uitgebreide en zeer lezenswaardige artikel “The Satoshi Affair”uit, waarin de grotendeels mislukte exercitie wordt beschreven.

Hierna blijft het een tijdje stil rond Craig Wright, die nu in de kringen van de altcoin BCH (een van de 70+ gevorkte projecten van Bitcoin, ontstaan in 2017) vertoeft omdat Roger Ver nog steeds er in gelooft dat Craig wel eens Satoshi zou kunnen.

In de loop van 2018 verandert Roger Ver echter van gedachten, en neemt afscheid van Craig Wright, en noemt hem zelfs een leugenaar en een fraudeur. Eind 2018 splitst BSV zich af van BCH en gaat met Calvin Ayre en Craig Wright stevig aan het roer verder.

In deze tijd gaat Craig Wright betrokken raken bij een steeds sneller groeiend aantal rechtszaken. Een overzicht, dat begint in februari 2018 en eindigt in april 2021:

 • Kleiman v Wright (fraude)
 • Wright v McCormack (smaad)
 • Wright v Back (smaad)
 • Wright v Ver (smaad)
 • Wright v Buterin (smaad)
 • hodlonaut v Wright (geen smaad)
 • Wright v hodlonaut (smaad)
 • Wright (Lynn) v Kleiman (bepaling aandeel in W&K)
 • Wright v Ver (smaad)
 • Wright v bitcoin.org (CobraBitcoin, copyright)
 • Wright v bitcoin.com (copyright)
 • Wright v bitcoincore.org (copyright)
 • Wright v Square (copyright)
 • Wright v 12 BTC devs (hulp afdwingen bij terughalen gestolen BTC)
 • Wright v 2 BCH devs (hulp afdwingen bij terughalen gestolen BCH)
 • Wright v 1 BCH ABC dev (hulp afdwingen bij terughalen gestolen BCH ABC)
 • Wright v Bitcoin Association for BSV (hulp afdwingen bij terughalen gestolen BSV)
 • Tulip Trust (Ramona Ang) v Kleiman (verwijderen belangrijke bestanden van Dave Kleiman hard disks)
 • COPA v Wright (geen Bitcoin copyright)

Bitcoin.org

Van deze bovenstaande zaken zijn een paar zaken inmiddels afgesloten, maar de meeste lopen nog.

Het laatste nieuws is dat op 28 juni j.l. Craig Wright een zogenaamde “default judgment” heeft verkregen.

Dat was in de rechtszaak tegen CobraBitcoin, omdat deze persoon achter de bitcoin.org website er voor gekozen heeft om anoniem te blijven, en geen tijd te verspillen aan “deze onzin”, zoals hij zelf zegt.

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 2)
bron: Ontier Digital

Dat betekende echter wel dat de rechter in Engeland niets anders kon, volgens de lokale wetten en regels, dan Craig Wright zijn eisen inwilligen.

Deze eisen zijn: de Bitcoin whitepaper niet meer beschikbaar stellen voor een download in Engeland, en het publiceren van een nog onbekende verklaring op de Bitcoin website.

Tevens moet CobraBitcoin de kosten van Craig Wright betalen, naar het zich laat aanzien een bedrag van 35 duizend Britse ponden (omgerekend circa €40.800).

Het is echter te verwachten dat CobraBitcoin al deze zaken zal negeren, waardoor Craig Wright wordt gedwongen om tegen aanzienlijke meerkosten nakoming van de gerechtelijke uitspraak moet proberen af te dwingen. En ondertussen loopt de COPA rechtszaak tegen hem gewoon door...

Wie al deze rechtszaken van Craig Wright wat nader wil volgen kan deze website, met heel veel aanvullende informatie en links naar bronnen, raadplegen.

'Craig Wright loopt op zijn laatste beentjes'

Nog een laatste woord over de gerechtelijke ontwikkelingen rondom deze Satoshi impersonator. Het is mijn sterke indruk dat Craig Wright op zijn laatste beentjes loopt.

Zijn Bitcoin fraude begon in 2013 na de dood van Dave Kleiman, en er is inmiddels zo enorm veel bewijsmateriaal verzameld, dat het te verwachten valt dat ergens in de nabije toekomst het kaartenhuis in elkaar gaat storten.

In november van dit jaar valt bijvoorbeeld de uitspraak van de jury te verwachten in de Kleiman v Wright rechtszaak, die gaat over $5 miljard Bitcoin fraude die Craig gepleegd zou hebben tegen de Kleiman familie. Deze uitspraak zal niet mals zijn, is mijn sterke indruk.

Volgende keer wil ik graag de periode rondom mei 2016 in meer detail met jullie bespreken, de periode waarin eigenlijk Craig zijn Bitcoin carrière over had moeten zijn.

Helaas is dat niet gebeurd, omdat Calvin Ayre bleef geloven in de leugens van Craig Wright, en daarom de portemonnee keer op keer bleef trekken…

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Craig Wright

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties