Craig Wright ‘krijgt gelijk’ van rechter over hosting Bitcoin whitepaper

Craig Wright heeft z'n zin gekregen. De website www.bitcoin.org moet na een beslissing van de rechtbank in het Verenigd Koninkrijkalle verwijzingen naar de Bitcoin whitepaper verwijderen.

Rechtszaak over whitepaper

Het klinkt op eerste gezicht misschien wat raar: Craig Wright die een rechtszaak wint. En dat klopt ook: de realiteit ligt iets genuanceerder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cobra, de pseudonieme Bitcoin-ontwikkelaar die de website beheert, koos ervoor zijn identiteit niet te prijs te geven in de rechtszaal. Dit was een vereiste als hij zich in de rechtbank zou willen verdedigen. Doordat Cobra deze beslissing nam, kreeg Wright een verstekvonnis (default judgement).

Een verstekvonnis is een uitspraak van de rechter waar een van de betrokken partijen niet bij aanwezig is. Meestal is een verstekvonnis een uitspraak waarin de betreffende persoon veroordeeld is tot het betalen van een bedrag aan de wederpartij. Dat is in deze zaak ook het geval.

Naast dat Cobra de whitepaper van Bitcoin van de website moet halen, zal hij ook £ 35.000 ($48.655) aan juridische kosten moeten betalen. Cobra maakt op Twitter direct de grap door het bedrag naar een adres van block 9 te sturen. Dit zou toebehoren aan Satoshi Nakamoto, de échte auteur van de whitepaper.

Geschiedenis

In januari eisten advocaten van Fraudtoshi dat Bitcoin.org en Bitcoincore.org geen rechten zouden hebben om de whitepaper te hosten, wegens een vermeend inbreuk op het auteursrecht.

Dit zorgde voor grote verontwaardiging én onenigheid binnen de bitcoin community. Aan de ene kant stond een groep die vond dat er belangrijkere dingen waren om energie en tijd aan te besteden, en om de whitepaper daarom maar offline te halen. Aan de andere kant stonden fundamentalisten die vonden dat CSW op deze manier géén gelijk kon en mocht krijgen.

Intussen liet Bitcoin zien dat het antifragiel en decentraal is. Het netwerkeffect deed haar ding en binnen no-time werd het document op honderden nieuwe website gepubliceerd. waaronder die van de overheid van Estland en Colombia.

Intussen is ook COPA op deze zaak ingegaan, de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA). Ze hebben meer informatie opgevraagd omtrent de claims.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!