De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 4)

Arthur van Pelt

Arthur van Pelt

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 4)

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi Nakamoto pretendent van dit moment.

Laten we verder gaan waar we bij deel 3 zijn gebleven met Craig Wright en lees ook deel 1 en deel 2 terug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright

Er is een aspect van Craig Wright dat in de reguliere pers nauwelijks de aandacht krijgt, maar indien nader beschouwd, in één keer duidelijk maakt dat hij een Satoshi Nakamoto toneelspeler is: Craig speelt namelijk heel vaak toneel, bijna helemaal niks is origineel of authentiek bij hem.

Niet veel mensen beseffen dit, heb ik het idee. Laten we dit onderwerp eens nader onder de loep nemen.

Tijdens zijn Bitcoin fraude carrière, die begon nadat hij in april 2013 op Mt Gox zijn eerste paar Bitcoin had gekocht, heeft Craig een flink aantal personen, zowel dood als levend, nagespeeld.

Oftewel net gedaan alsof hij hen was. Tijdens zijn (veelal virtuele, maar in enkele gevallen ook in het echte leven) toneelspel creëerde hij diverse valse documenten, vaak jaren geantidateerd, om een niet-bestaande reeks van gebeurtenissen op te zetten.

Een aantal voorbeelden van deze identiteitsroof zijn Dave Kleiman, David Rees, Satoshi Nakamoto natuurlijk, Deborah Kobza en Timothy “Tim” May, de grondlegger van de cypherpunk beweging.

1. Dave Kleiman zaak

Laten we beginnen met Dave Kleiman. Hoe heeft Craig Wright zijn oude “vriend” Dave Kleiman nagespeeld? In dezelfde maand dat Craig zijn eerste paar Bitcoins kocht op Mt Gox, overleed Dave in Amerika.

Dit was in april 2013. In dezelfde periode was Craig in Australië bezig om een, op het eerste gezicht een legitiem bedrijfsidee, Bitcoin Bank op te zetten. Maar om deze bank te vullen met Intellectual Property en software, moest Craig die ergens vandaan “toveren”.

Daar misbruikte hij de zojuist overleden Dave Kleiman voor. Door te pretenderen dat hij in 2008 Bitcoin IP en diverse leningen om Bitcoin mijn-computers te hosten aan Dave Kleiman had geleverd, hier valse contracten en een leugen verhaal bij aan te hangen, kreeg Craig het voor elkaar om een rechtbank hier een handtekening onder te zetten zodat hij deze spullen (met name de IP) boekhoudkundig terug kon krijgen.

Dit valse spelletje lukte in eerste instantie omdat niemand Craig tegensprak in de rechtbank (Dave was dood) en met name omdat de rechtbank geen onderzoek deed naar het waarheidsgehalte van Craig zijn claims.

Laat ik alvast verklappen dat de Australian Taxation Office (ATO, de Australische Belastingdienst) wel onderzoek deed in de jaren 2014-2015, en alsnog dit hele verhaal uit Craig’s boekhouding heeft gegooid als niet-bestaand, een “nullity based on sham”.

Tijdens de Kleiman v Wright rechtszaak, gestart in februari 2018 met een verwachte jury uitspraak in november dit jaar, is ook heel veel aan het licht gekomen over deze periode.

Zo heeft Craig Wright onder andere de handtekening van Dave Kleiman vervalst:

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 4)

Deborah Kopza zaak

Een tweede voorbeeld van een identiteitsroof door Craig Wright, gevolgd door een multi-miljoenenfraude rondom haar naam, is Deborah Kobza.

Craig heeft een lichte voorkeur voor fraude rondom dode personen (omdat zij Craig’s leugenachtige beweringen niet kunnen tegenspreken), maar omdat mevrouw Kobza nog leeft, kon zij in 2019 worden ondervraagd in de Kleiman v Wright rechtszaak.

Advocaat Joseph Delich toonde Deborah een aantal door Craig vervalste documenten die hij had gebruikt om, net als met Dave Kleiman, een miljoenen fraude op te zetten rond 2013/2014.

Daarna vroeg hij Deborah om een reactie.

“Q: Was GICSR a for-profit enterprise?
A: No. No.
Q: What kind of — 
A: Nonprofit.
Q: You’ve looked at a lot of documents today.
A: Uh-huh.
Q: What is your reaction to seeing some of these for the first time?
A: My mouth is a little dry. (Witness took a drink of water.) It’s a continuation of the shock that I received when I got the first phone call about this. Seeing written evidence of somebody that’s stolen your identity and is committing fraud and, you know, using your name and the name of the small nonprofit I had is — is shocking and appalling. I’m very, very upset. To the point of filing my own lawsuit for fraud and identity theft. I mean, it’s — it’s shocking that someone that was represented to me that worked for a university could move on to do things like this. You know, you see things about people getting impacted by crime and things like that and how they feel helpless, and that’s how I feel. It’s — it makes me sick to my stomach. I mean, I’m just being perfectly honest.
Q: I have nothing further.”

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright door Arthur van Pelt (deel 4)

Deborah Kobza geflankeerd door de andere bestuursleden van GICSR.

Ik heb Deborah onlangs geprobeerd te bereiken met de vraag of zij nog werk heeft gemaakt van de rechtszaak tegen Craig Wright, maar omdat zij getuige is in de nog lopende Kleiman v Wright rechtszaak, is zij waarschijnlijk geadviseerd door haar advocaat om niet te reageren op vragen van buitenaf.

Laten we het hier bij laten voor vandaag, en afsluiten met de constatering dat er weinig fantasie voor nodig is om de namen Dave Kleiman en Deborah Kobza te vervangen door Satoshi Nakamoto, om te beseffen dat Craig Wright ook rondom de tot nu toe onbekende uitvinder van Bitcoin een miljoenen fraude heeft opgezet.

Tot de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Craig Wright

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties