Hacks uit beginjaren van Bitcoin: Bitfloor verliest 24.000 BTC

Vorige week zaterdag blikten we terug naar scams die in 2012 en 2013 rondom bitcoin plaatsvonden. Maar er is nog een ander bekend fenomeen: hacks. We hebben er een aantal uit de beginjaren van Bitcoin op een rijtje gezet.

1. Bitfloor (2012)

Een van de eerste roemruchte hacks dateert van 2012. Het was de vierde grootste beurs van dat moment: Bitfloor. In een bericht vol spijt en excuses vertelt ontwikkelaar Roman zijn verhaal. Het zou zijn gegaan om 24.000 BTC, maar andere bronnen berichten een schade van 14.000 BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Afgelopen nacht zijn sommige van onze servers binnengedrongen. De aanvaller heeft toegang gekregen tot de versleutelde backup van de wallet keys. Door deze keys te gebruiken konden ze de coins versturen. De aanval betrof het grootste deel van alle coins die BitFloor had. Als gevolg hiervan moest in de handel stopzetten.”

Hacks uit beginjaren van Bitcoin: Bitfloor verliest 24.000 BTC

De ontwikkelaar vertelt dat ze net een goede tijd achter de rug hadden.

“We zagen de afgelopen maanden een gestage groei gezien, met een maandvolume van ~ 64K BTC ($717.000). Aangezien we 0,3% krijgen van elke transactie, betekent dit dat we ongeveer 2,1k per maand verdienen in USD (210 BTC tegen de huidige koers).”

2. Linode (2012)

Ook een online web hostingservice die draaide op Linode werd in 2012 getroffen door een hack. Iemand wist toegang te krijgen tot de ‘backup machine’ die op dit platform werd gehost. Hierdoor kon de aanvaller maar liefst 3.094 BTC uit de hot wallets stelen. Deze coins stonden klaar om uitbetaald te worden aan miners die via een pool rekenkracht hadden ingelegd. De cold storage-coins bleven wel in veiligheid.

Linode was een dienst waarmee klanten virtuele machines kunnen draaien op remote servers. Zo gebruikte ontwikkelaar Gavin Andresen Linode ook om zijn beruchte ‘Bitcoin Faucet’-website te runnen. Hiermee gaf hij gratis bitcoin weg aan geïnteresseerde beginners. Ook mining pools uit die tijd gebruikten Linode voor hun diensten.

Slushpool besloot om alle verliezen uit eigen portemonnee terug te betalen:

“I’m covering all financial loss from my own money, to keep pool users out of this stupid issue.”

Hacks uit beginjaren van Bitcoin: Bitfloor verliest 24.000 BTC

3. Poloniex (2014)

Een poosje later werd de Bitcoin beurs Poloniex gehacked. De schade viel mee vergeleken met de eerder genoemde hacks, maar het ging om maar liefst 12,3% van alle bitcoin die de beurs in bewaring had. Het zou zijn gegaan om 97 BTC. Op Bitcointalk is een (kort) gesprek terug te lezen over de twijfel die er was vlak nadat developer ‘Botosi’ dit nieuws bekend maakte.

Hacks in 2020

Laat het ook een waarschuwing zijn aan iedere Bitcoiner. Bitcoin zélf is niet te hacken, maar het kan wel verkeerd aflopen als je slordig omgaat met je private keys. Bewaar ze dus niet in je e-mail, een clouddienst of in een mapje op je bureaublad.

Als je jouw bitcoin nog niet in eigen beheer hebt genomen, loop je ook risico’s. In het verleden zijn veel grote beurzen gehacked, tot Binance aan toe. Als je jouw bitcoin aan deze partijen toevertrouwt, heb je geen grip op wat ermee gebeurt.

Doorgaans hebben deze handelsplatformen wel aparte fondsen om klanten tegemoet te kunnen komen na een hack, maar toch. Not your keys, not your coins.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
hack

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

microstrategy michael saylor Bitcoin
Hoe Een Gedurfde Investering in Bitcoin MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Sinds oktober heeft de prijs van bitcoin een grote stijging doorgemaakt, een ontwikkeling die niet...

Lees meer