3 opvallende Bitcoin scams uit het verleden: oplichter stal ooit 500.000 BTC

Als je dacht dat Bitcoin-scams iets is van de laatste jaren, heb je het mis. Sinds het allereerste begin van de cryptovaluta liggen er oplichters op de loer om geld af te troggelen van onwetende geïnteresseerden.

Bitdaytrade (2012)

Het begon allemaal al in 2012 toen Alberto Armandi een nieuw platform introduceerde. Onder de naam Bitdaytrade startte hij een website waar men zogenaamd in goudcontracten kon verhandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze deden alsof ze geregistreerd waren in Hong Kong en accepteerden zogezegd alleen stortingen en opnames met bitcoin (als handelspaar). Op Bitcointalk kun je de introductie van deze oplichting teruglezen.

3 opvallende Bitcoin scams uit het verleden: oplichter stal ooit 500.000 BTC

Even later werd het allemaal duidelijk: de scammers gingen er met 10.000 BTC vandoor. De fraude werd aangekaart, maar het was al te laat: de exitscam had al plaatsgevonden.

Bitcoin Savings and Trust (2012)

Rond dezelfde tijd vond ook een van de grootste oplichtingen aller tijden plaats. Het account met de naam Pirateat40 was op Bitcointalk bezig met de ponzi-scheme ooit. Helemaal als je terugblikt op de bedragen die ermee gemoeid gingen.

Het zogenoemde ‘Bitcoin Savings and Trust’ beloofde een dagelijkse winst van 1%, totdat het in augustus 2012 ineens verdween met een onbekend aantal bitcoins. Het vermoeden is dat het ging om een bedrag van ongeveer 500.000 bitcoin. Destijds vertegenwoordigde het een waarde van $5 miljoen.

Op Bitcointalk is een mooie tijdlijn te zien van verschillende screenshot van deze oplichting. Onderstaand screenshot is van het moment dat Prateat40 de boel opdoekte:

3 opvallende Bitcoin scams uit het verleden: oplichter stal ooit 500.000 BTC

Bitcoin gehacked? (2013)

Begin 2013 was het ook raak. Op hetzelfde forum genaamd Bitcointalk deed iemand voor alsof hij bitcoin had gehacked. De oplichter deed voor alsof hij onderzoeker was bij een Europese universiteit. Hij zou met slimmigheidjes het SHA-256 algoritme hebben gebroken en ook private keys hebben kunnen achterhalen aan de hand van adressen.

Allemaal lariekoek natuurlijk. Terwijl hij deed alsof hij Bitcoin had gehacked, vroeg hij om 10 BTC om de truc te delen met de geïnteresseerden. De moderators op Bitcointalk kwamen al snel opdagen om de bitcoiners te waarschuwen.

3 opvallende Bitcoin scams uit het verleden: oplichter stal ooit 500.000 BTC

In de reacties onder het bericht staan ook een paar mooie reacties die laten zien dat het wel héél doorzichtig was.

“I think he will find it much easier to hack bitcoin than to get anyone here to send him any BTC.”

2021

Wees dus gewaarschuwd. Oplichtingen, fraudes en ponzi-schemes zijn van alle tijden, en ze zijn ook zeker in 2021 actief.

Gratis geld bestaat niet, en als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Pas op met mensen die je vanuit het niets een bericht sturen (op bijvoorbeeld Telegram) en ga ook niet in op willekeurige mailtjes. Ook dingen als ‘cloud mining’ en ‘x % rendement per week’ zijn vaak een rode vlag.

Het kopen en hodlen van Bitcoin op een (offline) hardware wallet is wat dat betreft het veiligst. Schaf het dan echter wel bij een legitieme partij aan. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken welke bedrijven allemaal geregistreerd zijn bij De Nederlandse Bank, de toezichthouder van onze Hollandse Bitcoin markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
scam