Sidechains, tokens op bitcoin en flinke inflatie

Wat een week. Extreme inflatiecijfers, maar nog leuker: heel-heel-heel veel ontwikkeling. Zo gaat deze Bitcoin Focus over ZeroSync, STARKs, Taro, RGB en Fedimint.

Zegt dat je niet veel? Mooi! Na het lezen van deze nieuwsbrief weet je er genoeg over om mee te kunnen praten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk je: “wat een ontwikkelingen rond bitcoin, dat moet ik kopen!” Leuk, en ik doe dat zelf ook. Zorg alleen wel dat je weet wat je doet. Koop niet als je het niet helemaal begrijpt. Bitcoin Focus is géén beleggingsadvies.

Deze week

  • Inflatie en capitulatie
  • STARKs voor bitcoin, wat heb je daaraan?
  • Bitcoinverbetervoorstel maakt RGB beter
  • Wéér een alarmerende kop in de blockchain
  • Lightning en M-Pesa in Kenia
  • Testen met federated sidechains: werkt!
  • Taro is gelanceerd

Inflatie en de bitcoinprijs

17.1%, dat is de voorlopige CBS-raming van de inflatie in Nederland in september. Een belachelijk hoog getal!

Grafiek van de inflatie in Nederland (Bron: CBS)

Dit soort inflatiepercentages betekenen dat in 53 maanden je koopkracht is gehalveerd.

Zeggen dat bitcoin de oplossing is, is een steeds lastiger punt om te maken. Het gaat niet zo lekker met de koers, we blijven kwakkelen en zijn flink lager gegaan.

Zoals je weet, ben ik (Marnix) niet degene die veel op de koers focust. Ik wil je graag wijzen op het stuk van gisteren, waar Maarten de dalingen uitlegt.

Ondertussen begin ik om mij heen te merken dat mensen beginnen op te geven, dat is ook de capitulatie in het zojuist gelinkte stuk. Mensen zien het niet meer zo zitten.

Deze signalen stemmen mij weer positief. In vorige (grote) dalingen gingen we pas weer omhoog nadat mensen massaal hadden opgegeven. Let’s go!

ZeroSync: nieuwe node opzetten in minuten

Als je, zoals de bitcoinsoftware nu werkt, een bitcoin-node wil opzetten, dan moet je best even wachten voor de synchronisatie.

Waarom duurt dat lang? Je (computer) moet alle blokken downloaden en alle transacties checken. Het meeste werk zit in dat tweede stuk: het checken.

Met ZeroSync moet dat beter worden. Het project is nog in vroege staat, maar de beloftes zijn mooi. Het is niet meer nodig om honderden GB’s aan blokken te downloaden, er is slechts een klein “bewijs” nodig om de volledige bitcoin-historie en balansen te valideren.

Dit nieuwe systeem werkt op basis van STARKs. STARK staat voor Scalable, Transparent ARgument of Knowledge, het is een nieuw soort cryptografisch systeem om iets te zeggen over data. In ons geval zegt het bewijs iets over de bitcoin blockchain, maar STARKs kunnen op veel meer manieren worden gebruikt.

STARKs zorgen dat je berekeningen, zoals blockchain-checks, off-chain kan doen. Die berekeningen maken “bewijs” (de STARK proofs). Met dat bewijs is te controleren dat de berekeningen kloppen.

Voor bitcoin is er al de starkRelay-software. Iemand checkt de blokken (zwaar rekenwerk), en maakt de proofs. De software is gemaakt door Lukas George voor zijn bachelorthesis. Lukas heeft ervoor gekozen dat deze proofs naar een ethereum-smartcontract gaan.

ZeroSync bouwt verder op deze basis. Het bedrijf Geometry Research zag hier een goede toekomst en gaf geld aan het project voor de ontwikkeling.

Stap één van de roadmap van ZeroSync

Het project heeft een flinke roadmap, we lezen dat het nu mogelijk is om de block-headers en transacties te verifiëren. Dat kan nu in enkele seconden, in plaats van vele uren! Let wel op: de software zit nog flink in de testfase.

Aan visie geen gebrek. Het idee is dat (zo goed als) alle verificatiestappen die een huidige node doet, versimpeld en versneld worden.

Je kan de ontwikkelingen volgen via Twitter en een demo bekijken op de site.

Meer verbeteringen: RGB

Eind 2020 schreven we al over RGB. Het is, net als lightning, een laag bovenop bitcoin. Waar lightning zorgt voor snellere betalingen, is het idee achter RGB dat je tokens op de bitcoin blockchain kan zetten. Tokens kan je zien als bezit (digitaal bezit) of muntjes.

Het is voor RGB niet nodig om een centrale partij te vertrouwen, iedereen kan de RGB-tokens zelf checken.

Het idee is dat tokens off-chain, door de eigenaren van de tokens zelf, worden bewaard, en we de blockchain enkel gebruiken om bewijs op te zetten. Voelt een beetje als wat ZeroSync deed in het vorige stuk, niet?

De ontwikkelingen gaan hard door. Vandaag heeft het project nieuw nieuws: BIP 372 is goedgekeurd.

BIPs zijn Bitcoin Improvement Proposals. Als iemand iets wil aanpassen aan/rond bitcoin, dan moet dat via een BIP. En de mensen van RGB willen zeker wat aanpassen.

Geen zorgen: het zijn geen grote essentiële veranderingen aan de “regels van bitcoin”. De verandering is bedoeld voor PSBT’s, een manier om bitcointransacties te tekenen.

De aanpassing geeft extra data mee in deze transacties. RGB, maar ook andere protocollen kunnen deze extra data gebruiken.

Waarom is het nodig? Voor RGB is ondertekening van de transacties nodig, maar degene die tekent is niet volledig op de hoogte van externe data. Extreem versimpeld gezegd zorgt de aanpassing ervoor dat er context aan de transactie wordt meegegeven, waardoor degene die tekent de juiste context heeft.

De aanpassing voelt als een klein detail. Het doel van deze update (van mij richting jou) was vooral ter herinnering dat RGB bestaat, en er ook in deze tijden van dalende koersen veel ontwikkeling gebeurt!

Weer een Times-kop in de blockchain: 13 jaar later

In het allereerste bitcoinblok zat al een krantenkop. Inmiddels is hij legendarisch:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Dat is alweer 13 jaar geleden. De kop is een reactie op wat er toen in de financiële wereld aan de hand was: banken waren in de problemen.

Datzelfde lijkt nu weer te gebeuren. In het Verenigd Koninkrijk waren er deze week grote problemen met het geld. De kop:

Kop in de Financial Times over banken die in de problemen zitten

Het duurde niet lang voordat ook deze alarmerende kop in de blockchain zat.

Op zich kan iedereen data in de blockchain zetten. De data uit het eerste blok is door Satoshi erin gezet, wat het bijzonder maakt. De headline van deze week had ook jij of ik erin kunnen zetten. Hoe dan ook: grappig, toch?

Bitcoin in Kenia

We hebben het in Nederland gemiddeld best goed. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar we zijn een rijk land met prima scholen, en waar de meeste mensen prima kunnen eten, en een relatief stabiele munt.

Vanuit ons oogpunt zien we bitcoin anders dan mensen die die basis niet hebben. Kenia is volgens Google één van de tien landen die de meeste interesse laat zien naar bitcoin, in zoekopdrachten.

Voor iemand in Kenia betekent geld heel wat anders dan voor ons. Ze gaan ook heel anders met geld om. Zo is M-Pesa daar populair, een manier om mobiel te betalen. Meer dan 50 miljoen mensen gebruiken het.

Deze week heeft bitcoinhandelsbeurs Bitnob goed nieuws voor deze mensen. Ze komen beschikbaar in Kenia, en ondersteunen zowel M-Pesa als bitcoin lightning.

Gebruikers hoeven één keer in te stellen en kunnen dan gemakkelijk wisselen tussen M-Pesa en bitcoin. En in lokaal geld ontvangen, dat kan ook. De app zorgt ook dat Kenianen makkelijker kunnen sparen, via de DCA-strategie.

Bitcoin zorgt hiermee dat grenzen verdwijnen. Het is voor iemand in Kenia veel logischer om dagelijks M-Pesa dan bitcoin te gebruiken, simpelweg omdat de acceptatie daarvan (nu nog…) veel groter is. Maar je kan naar je Keniaanse vriend nu wel geld sturen: je stuurt hem geld via lightning, en hij kan daar M-Pesa gebruiken.

Lees ook zeker Bitcoin Focus #66 over het opleiden van bitcointalent in het land.

Federated sidechains werken!

Schalen, schalen, schalen. Hoe zorgen we dat miljarden mensen bitcoin kunnen gebruiken? Lightning is een leuke. Je las in deze editie ook over RGB.

Een andere manier van schalen zijn federated sidechains. In #59 las je er al over. Het idee is dat een groep bedrijven munten in omloop brengt, bijvoorbeeld een MarnixCoin (MC).

Je koopt die munten dan van het bedrijf, of op een open markt. Transacties lopen via de federatie, de blockchain wordt enkel gebruikt als er conflicten zijn.

De vraag is natuurlijk: kan ik het gebruiken? Antwoord: ja, een soort van. Er is sinds kort een werkend concept op de signet-testversie van bitcoin. Je kan al munten aanvragen met de Android app Fluttermint.

Zoals gezegd: het werkt op de testversie, dus je hebt nog niet de veiligheid van bitcoin. Maar belangrijkste: er is bewijs dat het werkt!

Tokens via Lightning: Taro

Het houdt niet op met de ontwikkelingen. Lightning Labs, het bedrijf achter de meest populaire lightningnode-software, heeft 70 miljoen dollar gekregen om Taro te ontwikkelen. Met Taro kan je tokens maken (en uitgeven) via Lightning.

Kort: gisteren is de eerste versie van de Taro-software verschenen. Je leest er op Bitcoin Magazine alles over!

Lees meer over:
Bitcoin Focus

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers verwachting Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer