Lightning Labs lanceert eerste versie van Taro voor versturen dollars via bitcoinsoftware

Lightning Labs heeft de eerste versie van het Taro-protocol gelanceerd. Daardoor kunnen ontwikkelaars nu tests doen met het aanmaken van tokens voor op het lightning netwerk.

Taro

Taro staat voor Taproot Asset Representation Overlay. Het idee is dat je via de liquiditeit van het lightning netwerk allerlei valuta de hele wereld over kunt sturen (buiten bestaande blockchains om). Het gebruikt 'trucjes met Taproot' om dit op bitcoin te bouwen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee werd enkele maanden geleden aangekondigd door Lightning Labs, het bedrijf achter de lnd-implementatie. Dit is de software die samen met CLN (van Blockstream) en eclair (van ACINQ) het lightning netwerk mogelijk maakt.

De eerste versie van de code van Taro is beschikbaar op GitHub en stelt "ontwikkelaars in staat om activa op de bitcoin-blockchain te minten, verzenden en ontvangen."

In een blogpost belooft Lightning Labs dat deze feature voor lightning eraan komt:

"Zodra de on-chain-functionaliteit is voltooid, zullen we werken aan de integratie van het Taro-protocol in lnd, waardoor Taro-assets naar het Lightning Network worden gebracht."

Het idee is dat er bijvoorbeeld Taro-gebaseerde stablecoins kunnen worden uitgegeven. Dan kun je bijvoorbeeld een dollartoken versturen via het lightning netwerk. Sam Wouters van River Financial maakte al eens een mooie twitterthread over hoe dit precies werkt.

Eerste kleine stap

De eerste release van de software is nog super-basic. Het is bedoeld voor testnet met de reden dat ontwikkelaars vast met de code kunnen spelen.

Er is wel een controversieel punt: moet bitcoin wel de laag zijn waarop je niet-bitcoin-tokens wilt versturen? Stablecoins hebben (centrale) uitgevers, wat betekent dat het tegenpartijrisico met zich meebrengt.

Het idee lijkt op de stablesats van Galoy. Ze hebben ook dollars ingebouwd in een lightning-app. Dit werkt echter anders, met derivatencontracten en een 50%-short-positie om de volatiliteit af te dekken.

Met Taro kun je meer USDT-achtige diensten naar het liquiditeitsnetwerk brengen, wat nu nog puur en enkel met BTC werkt. Er wordt vaak gesproken over stablecoins (zoals de dollar, pond of euro), maar in wezen kun je allerlei valuta of tokens uitgeven.

Ontwikkelaars kunnen de daemon van Taro downloaden en met API's aan de slag. Er is een eerste documentatie opgesteld en ook zijn er Taro BIP's opgesteld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!