17 miljoenste bitcoin binnenkort gemijnd

Als er niets geks gebeurt gaat vandaag de zeventien miljoenste bitcoin (BTC) gemijnd worden, dat blijkt uit data van Blockchain.info. Dit is opnieuw een mijlpaal voor de aller eerste cryptomunt. Na dit moment kunnen er nog maar vier van de in totaal eenentwintig miljoen te verkrijgen bitcoin gemijnd worden.

Miljoenen BTC

Deze mijlpaal is de eerste sinds midden 2016. Door de manier waarop de verdeling van bitcoin is opgebouwd komen er steeds langzamer meer bitcoin vrij. De volgende miljoen BTC zal dus weer langer op zich laten wachten dan deze. De allerlaatste btc zal waarschijnlijk pas na mei 2140 worden gemijnd. Op dit moment is al meer dan 80% van alle bitcoin ooit in omloop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vast aantal bitcoin

Het aantal coins is door ontwikkelaar Satoshi Nakamoto vastgesteld op eenentwintig miljoen. De munten kunnen niet zomaar worden bijgedrukt, dus er zullen altijd maximaal eenentwintig miljoen coins zijn. Tenzij alle gebruikers van het netwerk gezamenlijk besluiten dat er meer BTC zou moeten komen. Dit is op dit moment echter geen realistisch scenario, dus staat het huidige en toekomstige aantal vast.

Beloning voor miners

Het netwerk van de cryptomunt valt of staat bij deelnemers aan dit netwerk. De zogeheten miners houden het netwerk draaiende en krijgen in ruil voor hun werk een beloning in de vorm van bitcoin. Het eerste blok dat werd gemijnd door Satoshi op 3 januari 2009 was 50 bitcoin waard. Elke tien minuten krijgt een miner de beloning in btc uitbetaald. Op dit moment krijg je 12.5 bitcoin per blok die je ‘vindt’. Elke 210.000 blokken wordt de beloning gehalveerd. Dit betekent in de praktijk dat we over de laatste vier miljoen btc veel langer gaan doen dan de eerste zeventien. Een gebruiker op Reddit, BashCo, heeft in een grafiek uiteengezet hoe de inflatie van bitcoin werkt. Zoals je kunt zien zijn we echt pas aan het begin.

17 miljoenste bitcoin binnenkort gemijnd

Wat als alle bitcoin zijn gemijnd?

Naast de beloning voor het minen zijn er ook nog de transactiekosten. Deze komen ook terecht bij de onderhouders van het netwerk. Wanneer alle btc in omloop zijn moet het netwerk in staat zijn de miners te belonen met genoeg transactiekosten. Dit gaan wij normaal gesproken niet mee maken in ons leven, het jaar 2140 is namelijk nog ver weg.

Bronnen: CoinDesk/Blockchain.info/BashCo
Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
BTC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...