6 miljoen Bitcoin (BTC) beveiligd met multi signatures, nieuw onderzoek

Bijna één derde van de totale Bitcoin (BTC) in circulatie is beveiligd met de zogenaamde multi signature methode. Het gebruik is sinds de hack van de beruchte beurs Mt. Gox fors gegroeid.

Dat blijkt uit nieuwe data die Cointelegraph naar buiten brengt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) in 'multisig' wallets

Bitcoin is beveiligd door een combinatie van een publieke en private key. Om BTC te versturen, dient een gebruiker een transactie te ondertekenen met zijn private key.

Dat gaat voor de meeste gebruikers automatisch omdat een derde partij de private keys voor hen beheert. Denk aan een beurs of een broker.

In het geval van een exchange, met véél Bitcoin op de balans, is de risicofactor groot zodra één iemand de private key in handen heeft. Het bekende voorbeeld is de Canadese beurs QuadrigaCX, waarbij de oprichter overleed en de private key in zijn graf 'meenam'.

De beurs had 195 miljoen dollar op de balans van 115.000 gebruikers, maar een groot deel daarvan is verloren. Maar ook in het geval van een 'exit scam' waarbij één iemand ervan doorgaat met de private key?

Soft fork in 2012

Om meer van dit soort situaties te voorkomen, heeft er in 2012 een soft fork plaatsgevonden, waarbij multi signatures wallets zijn geïntroduceerd.

In de praktijk komt dat erop neer dat een Bitcoin wallet door meerdere personen in beheer is. Dus voordat je iemand BTC kan versturen, moeten de anderen ook 'aftekenen'.

6 miljoen Bitcoin (BTC) beveiligd met multi signatures, nieuw onderzoek

In de bovenstaande grafiek is zichtbaar dat sinds 2015, het jaar van de beruchte hack van Mt.Gox, het gebruik van multi sig wallets fors is toegenomen.

Zo kan een exchange instellen dat drie of vijf handtekeningen (van het managementteam) nodig is om een transactie te versturen.

Op moment van schrijven is er 6 miljoen BTC op deze wijze beveiligd, bijna een derde van de totaal aan gedolven BTC tot nu toe (18,4 miljoen BTC).

Erfenis en nalatenschap

De (software) oplossingen om je Bitcoin na te laten aan je nabestaanden, staan nog in de kinderschoenen. Een van de bedrijven die daar software voor ontwikkelt, is het Amerikaanse Casa.

De firma waar ook de bekende ontwikkelaar Jameson Lopp als CTO bij betrokken is.

In het onderstaande filmpje is uitgelegd hoe de sleutels veilig zijn gesteld met hun Keymaster.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...