6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Tesla mag dan fors stijgen, ook Bitcoin (BTC) is het jaar 2020 begonnen met een rendement van 28% in januari. Gaat de cryptomunt deze stijgende lijn voortzetten of ligt er een diepere correctie onder de $8.800 op de loer?

Hoe de koers precies verloopt, blijft vrijwel onvoorspelbaar. Wel zijn er een aantal factoren waar je als belegger rekening mee kunt houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de onderzoekers van de Noorse firma Arcane Reseach én cryptobeurs Luno zijn er genoeg signalen dat de top van de prijs dit jaar nog (lang) niet bereikt is.

1. Markt: stijgende prijs

Zoals gezegd is de prijs van bitcoin in de maand januari met bijna $2000 dollar gestegen van ca. $7.200 naar een slotkoers van $9.350. De afgelopen dagen beweegt de koers vooral zijwaarts, zoals analist John van Meer vanochtend al opmerkte in zijn technische analyse.

Daarin schetst hij twee scenario’s: speelt de bullflag uit dan is een stijging richting $10.300 goed mogelijk of er volgt een correctie richting $8.800. De koers heeft zich vandaag behoorlijk rustig gehouden met relatief weinig handelsvolume in vergelijking met vorige week.

Doordat bitcoin zijwaarts beweegt, zijn er andere cryptovaluta die daarvan profiteren en nu door stijgen. Dat is wel een signaal dat het sentiment bovengemiddeld positief is.

De meer ervaren belegger weet: prijzen blijven niet continue stijgen. Er treedt altijd een fase op dat beleggers hun winst nemen en deze omzetten in bitcoin of UDST. Houd altijd rekening met een correctiefase en neem tussentijds al (deels) je winst.

2. Technisch: uitbraak uit neerwaarts kanaal

2019 was zoals bekend een jaar met twee gezichten als we naar de koers van bitcoin kijken. We zien dat de koers in 2020 uit de neergaande trend is gebroken naar boven toe.

Daarmee lijkt de correctiefase uit de tweede helft van 2019 voorlopig afgewend. Analisten wijzen erop dat het supportlevel bij $8.800 een belangrijke steun is voor de komende maand (en). Houd de koers deze, dan is dat een springplank naar meer moois.

Ook veteraan Peter Brandt wees er eerder op dat de koers in december 2019 een bodem had gevonden bij $6.600. Met andere woorden: wachten op een lager punt om in te stappen heeft nu weinig zin meer.

Brandt ziet de uitbraak uit het neergaande kanaal als een ’teken van een beginnende bullmarkt’.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

3. ‘Gerealiseerde dagwaarde’ en spaartechnologie

De ‘gerealiseerde marktwaarde’ is een factor die niet héél vaak voorbijkomt in analyses, maar marktonderzoeksbureau Coinmetrics heeft het opgenomen in haar standaard set van variabelen om iets over de markt te zeggen.

In de onderstaande grafiek is een stijging te zien van de ‘gerealiseerde’ marktwaarde (iets anders dan de market cap). Dat staat nu met 103 miljard dollar op het hoogste punt ooit. De lijn is geplot op basis van alle dagelijkse marktwaardes sinds 1 januari 2018.

Het dagtotaal komt tot stand door de waarde van alle bitcoin op te tellen, die op die dag over de blockchain is verstuurd cq. geverifieerd. Dus stel jij stuurde op 30 januari 2020 0.01 BTC naar een vriend (in), dan wordt dat bij de ‘gerealiseerde’ dagwaarde meegeteld.

De stijgende lijn impliceert dat de waarde van bitcoin als transactiemiddel toeneemt sinds april 2019.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Glassnode komt met een andere metric op de proppen die wat zegt over de winstgevendheid van de circulerende en vastgehouden bitcoins.

81% van alle circulerende (bewegende) bitcoin staat op winst, zo merkt analist Josh Rager op. Hij maakt daaruit op dat mensen bitcoin als lange termijn investering zien.

4. Marktemotie: ‘bullish’

Aanhakend bij punten één en twee, is te veronderstellen dat het marktsentiment positief is omgeslagen. Dat heeft alles te maken met een stijgende prijs en vertrouwen in bitcoin als investering.

Een van de manieren om het sentiment te meten is via de Fear & Greed Index van Alternative.me.

Op deze Index staat – op moment van schrijven – op 56 op een schaal van 1 tot 100. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2019. Die maand augustus begon met een koers van $10.077 en sloot de maand behoorlijk negatief af met een koers van $9.630.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

5. Handelsvolumes en ‘open interest’ neemt toe

Uit cijfers van Luno blijkt dat het handelsvolume in december 2019 dipte, wat is te verklaren vanwege de vele feestdagen in die maand.

In januari heeft de markt het volume weer monter opgepikt zo lijkt het. Dat haalt nog niet de volumeniveaus in juni 2019, toen de prijs op een tijdelijk hoogtepunt verkeerde.

Bovendien neemt de activiteit met derivaten ook fors toe. Marius Jansen van optiehandelaar Deribit sprak in een interview met Bitcoin Magazine NL over de ‘beste optiemaand ooit in ons vierjarige bestaan’. Cijfers van Skew Markets bevestigen die uitspraak.

Ook staat er meer dan 4 miljard dollar aan future contracten open, met name op beurzen zoals BitMEX en OKEx.

De speculatiebereidheid van handelaren neemt toe, wat een positief effect heeft op het handelsvolume. En hoe meer volume, hoe gunstiger dat is voor de bitcoin koers – door de bank genomen.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

6. Volatiliteit neemt toe

Ook de prijsschommelingen in de markt neemt toe de afgelopen dertig dagen. Net zoals een stijgend volume, kan ook een stijgende volatiliteit een goed (of slecht) teken zijn. Het betekent in ieder geval dat er mogelijk grotere prijsverschillen op komst zijn.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Volgens sommigen gaat de bitcoin halvening die medio mei op de agenda staat, ook een rol gaat spelen in de prijsvorming van bitcoin dit jaar.

Volgens marktonderzoeker Weiss Ratings leidt minder nieuwe bitcoins tot een stijgende vraag, anderen wijzen erop dat de markt (cq. miners) al rekening heeft gehouden met dit event.

Disclaimer: Dit is géén financieel advies. Investeren in cryptovaluta geschiedt op eigen risico. Luno is een broker van cryptovaluta en heeft belang bij een stijgende prijs.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer