6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Tesla mag dan fors stijgen, ook Bitcoin (BTC) is het jaar 2020 begonnen met een rendement van 28% in januari. Gaat de cryptomunt deze stijgende lijn voortzetten of ligt er een diepere correctie onder de $8.800 op de loer?

Hoe de koers precies verloopt, blijft vrijwel onvoorspelbaar. Wel zijn er een aantal factoren waar je als belegger rekening mee kunt houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de onderzoekers van de Noorse firma Arcane Reseach én cryptobeurs Luno zijn er genoeg signalen dat de top van de prijs dit jaar nog (lang) niet bereikt is.

1. Markt: stijgende prijs

Zoals gezegd is de prijs van bitcoin in de maand januari met bijna $2000 dollar gestegen van ca. $7.200 naar een slotkoers van $9.350. De afgelopen dagen beweegt de koers vooral zijwaarts, zoals analist John van Meer vanochtend al opmerkte in zijn technische analyse.

Daarin schetst hij twee scenario's: speelt de bullflag uit dan is een stijging richting $10.300 goed mogelijk of er volgt een correctie richting $8.800. De koers heeft zich vandaag behoorlijk rustig gehouden met relatief weinig handelsvolume in vergelijking met vorige week.

Doordat bitcoin zijwaarts beweegt, zijn er andere cryptovaluta die daarvan profiteren en nu door stijgen. Dat is wel een signaal dat het sentiment bovengemiddeld positief is.

De meer ervaren belegger weet: prijzen blijven niet continue stijgen. Er treedt altijd een fase op dat beleggers hun winst nemen en deze omzetten in bitcoin of UDST. Houd altijd rekening met een correctiefase en neem tussentijds al (deels) je winst.

2. Technisch: uitbraak uit neerwaarts kanaal

2019 was zoals bekend een jaar met twee gezichten als we naar de koers van bitcoin kijken. We zien dat de koers in 2020 uit de neergaande trend is gebroken naar boven toe.

Daarmee lijkt de correctiefase uit de tweede helft van 2019 voorlopig afgewend. Analisten wijzen erop dat het supportlevel bij $8.800 een belangrijke steun is voor de komende maand (en). Houd de koers deze, dan is dat een springplank naar meer moois.

Ook veteraan Peter Brandt wees er eerder op dat de koers in december 2019 een bodem had gevonden bij $6.600. Met andere woorden: wachten op een lager punt om in te stappen heeft nu weinig zin meer.

Brandt ziet de uitbraak uit het neergaande kanaal als een 'teken van een beginnende bullmarkt'.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

3. 'Gerealiseerde dagwaarde' en spaartechnologie

De 'gerealiseerde marktwaarde' is een factor die niet héél vaak voorbijkomt in analyses, maar marktonderzoeksbureau Coinmetrics heeft het opgenomen in haar standaard set van variabelen om iets over de markt te zeggen.

In de onderstaande grafiek is een stijging te zien van de 'gerealiseerde’ marktwaarde (iets anders dan de market cap). Dat staat nu met 103 miljard dollar op het hoogste punt ooit. De lijn is geplot op basis van alle dagelijkse marktwaardes sinds 1 januari 2018.

Het dagtotaal komt tot stand door de waarde van alle bitcoin op te tellen, die op die dag over de blockchain is verstuurd cq. geverifieerd. Dus stel jij stuurde op 30 januari 2020 0.01 BTC naar een vriend (in), dan wordt dat bij de 'gerealiseerde' dagwaarde meegeteld.

De stijgende lijn impliceert dat de waarde van bitcoin als transactiemiddel toeneemt sinds april 2019.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Glassnode komt met een andere metric op de proppen die wat zegt over de winstgevendheid van de circulerende en vastgehouden bitcoins.

81% van alle circulerende (bewegende) bitcoin staat op winst, zo merkt analist Josh Rager op. Hij maakt daaruit op dat mensen bitcoin als lange termijn investering zien.

4. Marktemotie: ‘bullish’

Aanhakend bij punten één en twee, is te veronderstellen dat het marktsentiment positief is omgeslagen. Dat heeft alles te maken met een stijgende prijs en vertrouwen in bitcoin als investering.

Een van de manieren om het sentiment te meten is via de Fear & Greed Index van Alternative.me.

Op deze Index staat - op moment van schrijven - op 56 op een schaal van 1 tot 100. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2019. Die maand augustus begon met een koers van $10.077 en sloot de maand behoorlijk negatief af met een koers van $9.630.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

5. Handelsvolumes en 'open interest' neemt toe

Uit cijfers van Luno blijkt dat het handelsvolume in december 2019 dipte, wat is te verklaren vanwege de vele feestdagen in die maand.

In januari heeft de markt het volume weer monter opgepikt zo lijkt het. Dat haalt nog niet de volumeniveaus in juni 2019, toen de prijs op een tijdelijk hoogtepunt verkeerde.

Bovendien neemt de activiteit met derivaten ook fors toe. Marius Jansen van optiehandelaar Deribit sprak in een interview met Bitcoin Magazine NL over de 'beste optiemaand ooit in ons vierjarige bestaan'. Cijfers van Skew Markets bevestigen die uitspraak.

Ook staat er meer dan 4 miljard dollar aan future contracten open, met name op beurzen zoals BitMEX en OKEx.

De speculatiebereidheid van handelaren neemt toe, wat een positief effect heeft op het handelsvolume. En hoe meer volume, hoe gunstiger dat is voor de bitcoin koers - door de bank genomen.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

6. Volatiliteit neemt toe

Ook de prijsschommelingen in de markt neemt toe de afgelopen dertig dagen. Net zoals een stijgend volume, kan ook een stijgende volatiliteit een goed (of slecht) teken zijn. Het betekent in ieder geval dat er mogelijk grotere prijsverschillen op komst zijn.

6 redenen waarom de bitcoin (BTC) prijs nog kán stijgen

Volgens sommigen gaat de bitcoin halvening die medio mei op de agenda staat, ook een rol gaat spelen in de prijsvorming van bitcoin dit jaar.

Volgens marktonderzoeker Weiss Ratings leidt minder nieuwe bitcoins tot een stijgende vraag, anderen wijzen erop dat de markt (cq. miners) al rekening heeft gehouden met dit event.

Disclaimer: Dit is géén financieel advies. Investeren in cryptovaluta geschiedt op eigen risico. Luno is een broker van cryptovaluta en heeft belang bij een stijgende prijs.

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin Update: koers rond $57.000, nog één belangrijke stap naar bullish trend

De koers schommelt vandaag rond $57.000 na een sterke bounce van 8% vanaf het belangrijke supportgebied $53.000. Maar we zijn...

MicroStrategy koopt voor $414 miljoen aan bitcoin

MicroStrategy heeft 7.002 bitcoin (BTC) gekocht voor een bedrag van ruim $414 miljoen. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu 121.0...

Bitcoin koers blaast door $58.000, dit gebeurt er on-chain

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Bitcoin prijs boven $57.000 ondanks waarschuwing dat "weak hands" een dip kunnen veroorzaken

Bitcoin laat tekenen van kracht zien bij het openen van Wall Street op 29 november, na de dip vanwege angst over de nieuwe co...

Nederlands Bitcoinbedrijf Bittr moet (ongewild) stoppen na sluiting bankrekening

Het 'Nederlandse' Bitcoin bedrijf Bittr moet tijdelijk (en ongewild) haar deuren sluiten. Naar verluidt heeft het bedrijf van...

'Bitcoin adoptie in El Salvador zorgt mogelijk voor problemen bij Britse belastingdienst'

De Britse belastingdienst loopt mogelijk miljoenen ponden mis door de adoptie van bitcoin in El Salvador. Het land heeft bitc...

Jack Dorsey stapt op als CEO van Twitter

Bitcoin proponent Jack Dorsey zet een stapje terug en stopt als CEO van Twitter. Op het eerste gezicht lijkt dat wellicht nie...

46-jarige man verdacht van stelen 30 bitcoin

Een 46-jarige man wordt vervolgd voor het stelen van 30 bitcoin. Het slachtoffer, een man uit Laren, doet aangifte maar de ve...

Omicron als inflatiebooster? Powell speculeert over prijsstijgingen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat de omicron-mutatie een een bedreiging vormt voor de Amerikaanse e...

Goedemorgen Bitcoin: 7.002 BTC erbij voor MicroStrategy

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Iedereen is inm...

Lees meer

Net binnen

Inflatie in Nederland naar 5,6%, hoogste niveau sinds 2000

De inflatie in november in Nederland is 5,6 procent, zo blijkt uit voorlopige data van het Centraal Bureau voor de Statistiek...

Wow, het bitcoin netwerk verwerkte $451 miljard aan transacties in 2021

Bitcoin groeit aan alle kanten. Zo ook het gebruik ervan: er wordt steeds meer waarde verstuurd voor steeds minder transactie...

Omicron als inflatiebooster? Powell speculeert over prijsstijgingen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat de omicron-mutatie een een bedreiging vormt voor de Amerikaanse e...

Nederlands Bitcoinbedrijf Bittr moet (ongewild) stoppen na sluiting bankrekening

Het 'Nederlandse' Bitcoin bedrijf Bittr moet tijdelijk (en ongewild) haar deuren sluiten. Naar verluidt heeft het bedrijf van...

Weekscore: institioneel geld legt $306 miljoen in bitcoin en crypto's

Fondsen en andere professionele beleggers hebben de afgelopen week circa 306 miljoen dollar in bitcoin en aanverwante munten...

Lees meer