Dit zijn de 7 grootste crypto exchange hacks van 2019

Dit zijn de 7 grootste crypto exchange hacks van 2019

De recente hack van cryptobeurs Upbit maakt weer eens duidelijk: het is een risico om een (substantieel) gedeelte van je crypto op een beurs te bewaren.

Maar Upbit was niet de eerste hack dit jaar, daarom zetten we de zeven grootste hacks op een rij. 'Not your keys, not your crypto'.

1. Cryptopia: $16 miljoen

Het doek viel op 15 januari dit jaar voor deze cryptobeurs uit Nieuw-Zeeland, waarbij significante verliezen zijn geleden. De schade is geraamd op $16 miljoen.

Vervolgens bleef het de rest van januari en februari opvallend stil. Volgens de oprichters was het niet mogelijk om commentaar te geven vanwege het politie-onderzoek.

Niettemin is het niet duidelijk hoe Cryptopia was gehackt. Maar de onderzoekers hebben ontdekt in augustus dat Cryptopia gebruikersfondsen naar één wallet heeft verstuurd.

De exchange uit Nieuw-Zeeland heeft geprobeerd om weer te herstarten in maart, maar in mei volgde een liquidatie van bedrijfsmiddelen en een faillissementsaanvraag. Het teruggeven van de gestolen fondsen is wel in gang gezet.

2. DragonEx: $7 miljoen

DragonEx van Singapore heeft een onbekend bedrag van zijn gebruikerstegoeden op 24 maart dit jaar verloren. Uiteindelijk maakt men via Telegram bekend dat er $7 miljoen is ontvreemd door een veiligheidslek.

De cryptobeurs kon haar gebruikers geen schadevergoeding garanderen, in tegenstelling tot de andere ruilbeurzen. Het werkt - nog steeds - aan een compensatieplan om de schade van slachtoffers te vergoeden in Tether of een Dragon Token.

3. Bithumb: $19,2 miljoen

De Koreaanse cryptobeurs Bithumb is eind maart 2019 gehackt. Daarbij is 3 miljoen EOS (ca. $13 miljoen) en $6,2 miljoen aan XRP gepikt.

Eind 2018 was de exchange ook al een slachtoffer van $31 miljoen. Bithumb verdenkt iemand ervan om van een 'inside job' en een abnormale opname' van één van haar hot wallets. Volgens de exchange zijn er geen gebruikers van tegoeden verloren.

4. Binance: $40,7 miljoen

Binance, één van de grootste crypto exchanges van de industrie, is in mei slachtoffer geworden van een hack. De hackers hebben $40.7 miljoen aan bitcoin (BTC) tegoeden uit de 'hot wallet' gestolen. Binance spreekt zelf over een “ernstig veiligheidslek”.

Binance geldt als de grootste exchange qua volume (als we de altcoins meetellen, red.).

Volgens Binance zat er maar 2% van hun bedrijfsreserves in crypto in de wallet. Als dat klopt, hield Binance twee miljard dollar aan tegoeden vast in deze wallet (mits de wallet geheel gevuld was, red.).

De gestolen fondsen zijn snel verplaatst van kleinere en kleinere wallets om hun coins te 'witwassen'. Sommige fondsen zijn omgezet in fiat geld.

Opnemen en storten van geld werd één week opgeschort ende beurs ging op 15 mei weer open. De getroffen gebruikers werden gedekt uit een verzekeringsfonds van Binance.

Lees ook - Binance hackers verschuiven bijna $9 miljoen aan gestolen bitcoin (BTC)

5. BiTrue: $4,2 miljoen

Bitrue is slachtoffer van een hack waarbij $4,2 miljoen aan Ripple (XRP) en Cardano (ADA) is buitgemaakt. Dat maakt de cryptobeurs uit Singapore. De gestolen cryptomunten zijn verstuurd naar Huobi, Binance en ChangeNow.

De hacker kreeg toegang tot de ‘hot’ wallet van de exchange en heeft 9,3 miljoen XRP (ca. $4 miljoen) en 2,5 miljoen ADA ($235.000) naar diverse cryptobeurzen weggesluisd.

BiTrue zegt dat het met andere beurzen gaat samenwerken om de gestolen crypto terug te vorderen.

Wilt u bitcoin kopen voor een voordelige prijs? Ga naar broker Bitcoin Meester!

6. Bitpoint: $32 miljoen

De Japanse exchange Bitpoint was in juli gehackt, waarbij de hackers $32 miljoen hebben buitgemaakt en er 50.000 gebruikers het slachtoffer zijn.

Ook hier bleek er sprake van een ‘ongebruikelijke transactie’ in de ‘hot wallet’. Moederbedrijf Remixpoint zei in een verklaring (PDF) dat $23 miljoen van de $32 miljoen fondsen van klanten zijn. Het is onduidelijk of de schade verzekerd is.

De handel in de cryptovaluta bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin en XRP is in augustus weer hervat.

7. Upbit: $50,2 miljoen

Upbit is deze week slachtoffer geworden van een hack, zo maakt de cryptobeurs uit Zuid-Korea op haar website bekend na eerdere geruchten op Twitter.

Bij de hack is er 342.000 ether (ETH) gestolen en verplaatst naar een ‘onbekende wallet’). Omgerekend gaat het om een bedrag van $50,2 miljoen (45,6 miljoen euro).

Upbit geldt als één van de grootste bitcoin en crypto beurzen van Zuid-Korea. Wereldwijd is de beurs relatief bescheiden met een dagvolume onder de $100 miljoen. Daarvan is 36% bitcoinhandel.

Grootste hacks ooit

The Block Crypto heeft eerder dit jaar een overzicht gemaakt van de grootste hacks uit de historie van crypto. De totale schade bedroeg destijds $1,36 miljard in totaal (bijgewerkt tot juli, red.) Coincheck met een half miljard dollar staat nog altijd fier op nummer één.

Dit zijn de 7 grootste crypto exchange hacks van 2019

Bron: Coindesk

Lees meer over:
Bitcoin exchange hacks crypto Upbit

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Ruim $1,5 miljard aan bitcoin opties lopen af, de bears staan voor

Komende vrijdag 23 april lopen er 1,55 miljard dollar aan Bitcoin (BTC) opties af.  De tussenstand: de bears, handelaren die...

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin rond $56.000, netwerk verwerkte $70 miljard aan transacties in 1 dag

De prijs van bitcoin (BTC) staat op  54,546.41USD. Hoe staat de markt ervoor?Gisteren verwerkte het bitcoin netwerk meer dan...

Amerikaanse bank zet groots in op Bitcoin: diensten voor klanten en investeringen in industrie

Bitcoinbedrijf New York Digital Investment Group (NYDIG) heeft met First Foundation een nieuwe grote investeerder binnen. Fir...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

Bitcoin beurs Kraken haalt nieuwe investeerder binnen: Brits investeringsfonds stapt in

Bitcoin beurs Kraken heeft een nieuwe investeerder gevonden. RIT Capital Partners heeft een belang gekocht in het Amerikaanse...

BitGo breidt Bitcoin verzekering uit: ruim $700 miljoen dekking

Opvallend nieuws: custodian BitGo breidt zijn bitcoin verzekering fors uit van 100 miljoen dollar naar maar liefst 700 miljoe...

Bitcoin walletmaker haalt $100 miljoen op bij Tesla-investeerder

Baillie Gifford, een vroege investeerder in Tesla, steekt 100 miljoen dollar aan durfgeld in Blockchain.com. Dat is een beken...

Lees meer

Net binnen

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

Lees meer