$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Op vrijdag 26 juni verlopen er ruim 100.000 Bitcoin (BTC) opties. Samen voor een waarde van $930 miljoen. Wat heeft dit voor effect op de Bitcoin markt?

Bitcoin (BTC) opties

Een derivaat is een verzamelnaam voor beleggingsproducten zoals een future, optie of swap (doorlopende future). Een derivaat is een afgeleide van een asset, in dit geval van Bitcoin.

De eerste gereguleerde Bitcoin future zag in december 2017 bij CBOE het levenslicht. Sindsdien kwam er steeds meer 'papieren' BTC op de markt.

Handelaren speculeren met derivaten om er - uiteraard - winst mee te behalen. Een markt bestaat niet alleen uit winnaars. In het geval van derivaat wint één partij en verliest de tegenpartij.

In het geval van een Bitcoin optie verkrijgt iemand het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen.

Het is dus een recht en niet een verplichting (zoals bij een future) om je optie uit te oefenen.

De duur van optiecontracten zijn verschillend, van één dag tot één maand. Met een calloptie speculeer je op een hogere Bitcoin koers en met een put optie op een lagere Bitcoin koers.

Kortom, het is in belang van een koper van calloptie dat de spotprijs van Bitcoin boven zijn uitoefenprijs van zijn optiecontract uitkomt. Dan maakt hij namelijk winst.

$930 miljoen aan opties

Op de optiemarkt komt er een spannende week aan, want op vrijdag 26 juni verloopt een groot aantal optiecontracten. Het gaat om ruim 100.000 opties, die samen goed zijn voor $930 miljoen aan waarde.

Het is het leeuwendeel (70%) van het totaal aantal openstaande contracten dat dus afloopt.

Kunnen we daarmee bewegingen op de markt voorspellen?

Het 'Nederlandse' Deribit, tegenwoordig opererend vanuit Panama, is met een marktaandeel van 77% leidend in de optiemarkt. Wat verwachten zij op de markt?

Luuk Strijers, commercieel directeur bij Deribit, licht de situatie als volgt toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Ja, het is inderdaad een grote expiratie voor Deribit en de gehele optiemarkt. Qua effect op de markt verwacht ik meer koersschommelingen op zowel de spot - als derivatenmarkt'.[/penci_blockquote]

Laten we iets dieper kijken naar een aantal indicatoren:

'Open interest' als voorspeller

Vooropgesteld, het voorspellend vermogen van 'open interest' als indicator is vrij gering. We moeten daarvoor kijken naar het type optie wat openstaat.

Stel dat er (significant) meer call opties openstaan, dan is dat een signaal dat de markt 'bullish' is.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Totaal aan openstaande opties. Bron: Skew

We zien dat de open interest sinds Black Thursday op 12 maart stevig is toegenomen. Zo ligt momenteel de 'open interest' op circa $1,3 miljard. Dat is 100% groei in vergelijking met de eerdere twee maanden.

Call/put ratio als voorspeller

Kijken we naar het type optie, dan zien we bij CME voornamelijk call opties die op 26 juni gaan aflopen. De handelaren speculeren op een hogere prijs (zie de grafiek hieronder), want de huidige spotprijs ligt - op moment van schrijven - rond $9.500.

We zien dat er bij CME 67 miljard dollar aan opties aflopen. Niettemin verwacht men dat het markteffect beperkt zal zijn. Daarvoor is het volume aan opties bij CME simpelweg te klein.

Het is meer een beurs waar men futures verhandeld. Ter vergelijking: bij CME worden gemiddeld 300 miljoen dollar aan futures verhandeld per dag.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Openstaande optie contracten maand juni bij CME. Bron: CME

Deribit

Hoe staat het bij marktleider Deribit? Op deze beurs verlopen ruim 70.000 opties op vrijdag 26 juni. Dat zegt niets over het volume, want je kunt bij Deribit al vanaf 0.10 BTC een optie kopen.

Ter vergelijking: bij CME staat één optiecontract voor 5 BTC.

Bovendien als we naar het type optie kijken, zien we een gemengd beeld. Zo zijn de calls en puts enigszins gelijk verdeeld.

Kortom, er staat bij Deribit voor enkele honderden miljoenen dollars aan opties te verlopen, maar de markt hinkt op twee gedachten als we kijken naar de verdeling calls en puts.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Bitcoin opties open interest bij Deribit. Bron: Deribit

Premium en contango als voorspeller

Bij een future is een handelaar verplicht om een contract op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen. Bij een optie is het een recht, maar geen plicht.

Naast 'open interest', de call/put ratio is contango een mogelijke marktvoorspeller. Simpel uitgelegd: zodra de prijs van een Bitcoin (futures) hoger is dan de Bitcoin prijs op de spotmarkt, is er sprake van een premium voor de futures.

Dat betekent ook direct dat de counterparty van een future meer geld nodig heeft om zijn positie te behouden. Deze situatie, waarbij verkopers van future meer geld nodig hebben vanwege een premium-situatie, noemt men contango.

Dat is een bullish signaal voor de markt, want de kopers zijn in het voordeel.

In de onderstaande grafiek is te zien dat voor de contracten die in september aflopen er een gemiddelde premium is van 1,8%. Een licht bullish teken. Een verschil met april en mei toen de futures juist onder de spotprijs handelden.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

BTC futures 3-month contracts premium. Bron: Skew

Bullmarkt op komst?

Zoals een beetje is op te maken uit deze marktupdate, is het vrij lastig te voorspellen welke effecten dit voor de markt heeft.

Stel dat de spotprijs van Bitcoin vóór 26 juni boven de $11.000 schiet, dan raakt een nieuwe 'batch' aan opties (14.900 BTC) ónder de spotprijs.

Zoals gezegd is het in het belang van een houder van een calloptie dat de spotprijs van boven zijn uitoefenprijs blijft handelen. Zodra er een grote hoeveelheid aan contracten openstaat boven de $11.000 is dat een bullish signaal.

Hoewel, de futuresmarkt is belangrijker dan de optiecontract en daar is géén duidelijke conclusie te trekken qua sentiment in long - en short-posities. De hamvraag: gaan de houders van callopties bij CME gelijk krijgen of niet?

Lees de meest recente Bitcoin Update: Gaat de koers de weerstand bij $9.765 breken?

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
Bitcoin opties derivaten futures

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

'Bitcoin bulls pakken door, op naar $52.000!'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

De Bitcoin Standaard: de Nederlandse vertaling over de geschiedenis van geld

Een van de bekendste Bitcoin boeken is inmiddels enkele maanden beschikbaar in het Nederlands. Het boek gaat in op (monetaire...

Bitcoin (BTC) koers herstelt na dip, op naar $50.000 en hoger?

De Bitcoin (BTC) koers is momenteel aan het stabiliseren en lijkt een consolidatie of range te gaan vormen. Om hier definitie...

Goedemorgen Bitcoin: Goldman Sachs herstart Bitcoin handel

Goedemorgen! De koers van bitcoin staat op 47,683.18USD. We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Be...

Zakenbank Goldman Sachs blaast handel in Bitcoin nieuw leven in

Goldman Sachs gaat weer handelen in Bitcoin. De zakenbank betreedt de markt middenin in de bullish cyclus van de cryptomunt,...

Zo zit een Bitcoin (BTC) transactie in elkaar

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Zo luidt de titel van de whitepaper van Bitcoin (BTC). Miljoenen mensen zijn...

Nederlandse attractieparken slachtoffer afpersing, 7 bitcoin aan losgeld gevraagd

Verschillende Nederlandse attractieparken zijn (indirect) slachtoffer geworden van afpersing. En niet geheeld verrassend: de...

Deze rijke boomer stopt 3% van zijn vermogen in Bitcoin (BTC)

Ondernemer en televisiepersoonlijkheid Kevin O’Leary is om: hij stapt ook op de Bitcoin (BTC) trein. Eerder was zéér sceptisc...

'Bitcoin past in portfolio met obligaties en aandelen', aldus econoom bij Fidelity

Kijkend naar de huidige economische stand van zaken, kunnen investeerders overwegen om bitcoin aan hun portfolio toe te voege...

Rakuten integreert Bitcoin (BTC) in haar betaalwallet

De Japanse techgigant Rakuten heeft Bitcoin (BTC) en enkele andere cryptocurrency's geïntegreerd in hun betaalapp. Dat beteke...

Lees meer

Net binnen

Deze Bitcoin mining farm uit Canada bestelt 48.000 nieuwe machines in bullmarkt

Bitfarms heeft 48.000 nieuwe Bitcoin (BTC) miners besteld bij fabrikant MicroBT. Dat maakt de beursgenoteerde firma uit Canad...

Bull Bitcoin en Wasabi steunen developer Luke Dash Jr. met $40.000

Een van de bekendste Bitcoin (BTC) goeroes krijgt eindelijk zijn welverdiende financiële steun. Luke Dash Jr. ontvangt nameli...

Bitcoin custodian Unchained Capital haalt $5,5 miljoen aan durfgeld op

Bitcoin custodian Unchained Capital heeft 5,5 miljoen dollar in een nieuwe financieringsronde opgehaald. Een mooie opsteker v...

Bitcoin (BTC) koers herstelt na dip, op naar $50.000 en hoger?

De Bitcoin (BTC) koers is momenteel aan het stabiliseren en lijkt een consolidatie of range te gaan vormen. Om hier definitie...

Deze rijke boomer stopt 3% van zijn vermogen in Bitcoin (BTC)

Ondernemer en televisiepersoonlijkheid Kevin O’Leary is om: hij stapt ook op de Bitcoin (BTC) trein. Eerder was zéér sceptisc...

Lees meer