Amazon Coin in the making? Patent bouwsteen blockchain ligt er al

Amazon heeft een belangrijk onderdeel van blockchain technologie gepatenteerd, zo blijkt uit dit openbare document. In het patent is beschreven hoe cryptografische Merkle trees gemaakt kunnen worden, als belangrijke bouwsteen voor een Proof-of-Work (PoW) protocol. Onder meer Bitcoin– en ethereum-netwerken gebruiken deze ‘hash trees’ al om transacties van grote datasets te verifiëren. Ook cryptomunten als Litecoin, Monero en Dogecoin maken gebruik van PoW om transacties op hun netwerk te verifiëren.

Amazon en blockchain technologie

Een Merkle-tree is een fundamenteel onderdeel van een blockchain. Het principe werkt als volgt: elke non-leaf node is een hash van de respectievelijke child nodes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Amazon omschrijft in het patent wat er allemaal bij komt kijken om een Merkle tree te genereren. Deze data verificatietool is namelijk een oplossing voor uitdagingen van het PoW-protocol. Zo staat er in de aanvraag het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“The challenge may include a message and a seed, such that the seed may be used at least in part to cryptographically derive information that may be used to generate a solution to the challenge.

 

Thus, the expense of resources in creating a valid solution could deter malicious entities from attempting denial-of-service (DoS) or other attacks”[/penci_blockquote]

When Amazon Coin?

De patentaanvraag dateert al van 23 december 2016. Het nieuws is echter pas deze week bekend gemaakt. Het octrooi van Amazon is getiteld ‘Generation of Merkle Trees as Proof-of-Work’, het ontwikkelen van cryptografie.

Het patent bevat daarbij geen specifieke verwijzing naar blockchain of cryptomunten. Toch suggereert de combinatie van Merkle Trees met een PoW-concept dat Amazon inzet in op deze ontwikkeling. Is er een Amazon Coin in the making?

Op Twitter wordt er onder meer zo gereageerd op het nieuws.

Amazon Managed Blockchain

Amazon Web Services is de grootste cloudprovider ter wereld en experimenteert al langer met blockchain. Eind vorig jaar heeft het bedrijf twee interoperabele producten op basis van een blockchain geïntroduceerd.

Die zijn gericht op de gezondheidszorg, de toeleveringsketen en andere sectoren. Op 30 april kondigde Amazon Web Services aan een managed blockchain service voor al haar gebruikers te lanceren.

Dit product wil bedrijven in staat stellen een eigen (gesloten) blockchain netwerk op te zetten. Daarbij maakt Amazon gebruik van ethereum technologie en ‘permissioned’ Hyperledger van IBM en Linux. Volgens de techgigant kan de nieuwe Amazon Managed Blockchain (AMB) worden opgeschaald om miljoenen transacties te ondersteunen.

Whole Foods

Amazon-dochter Whole Foods kondigde deze week al aan dat het betalingen in bitcoin, ethereum, GUSD en bitcoin cash zal accepteren. Een volgende van cryptomunten naar méér adoptie.

Bitcoin heeft in ieder geval de afgelopen jaren Amazon qua prestatie op de beurzen voorbijgestreefd.

Bronnen: Bitcoinist, My Bitcoin, Crypto News, Dapp Life
Foto: Flickr / Thomas Cloer