Wallstreet-vehikel Bakkt wil institutionele investeerders in november aan bitcoinfutures helpen

Bakkt is op schema om hun cryptovaluta futures handelsplatform voor ‘fysieke’ Bitcoin in november te lanceren. De handelsbeurs is een initiatief van moederbedrijf Intercontinental Exchange (ICE), dat het meest bekend is als het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE). Bakkt wordt een belangrijke schakel om institutionele investeerders toegang te geven tot de cryptomarkt. In tegenstelling tot bestaande platformen wordt er bij Bakkt wél afgerekend in échte bitcoins.

Bakkt begint in november met de eerste tests en het onboarden van de eerste cliënten, en zou in december al haar deuren kunnen openen voor het grote publiek. Dat gaf CEO van Bakkt Kelly Loeffler onlangs te kennen in een pas verschenen post op Medium. Als de Amerikaanse toezichthouder CFTC tenminste instemt met de plannen, maar daarover lijken ze bij Bakkt gunstig gestemd. Verder maakte zij bekend dat de organisatie Adam White als Chief Operating Officer heeft aangetrokken. De keuze voor Adam White is opmerkelijk omdat hij bekend staat als één van de eerste medewerkers van Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bakkt – Backed by bitcoin

Bitcoin futures-contracten zijn geen nieuw fenomeen. Reeds vorig jaar openden de eerste bitcoin futures markten, waarbij de lancering van de CME en CBOE futures markten eind 2017 voor groot nieuws zorgden en volgens analisten grote invloed hebben gehad op de gigantische waardestijging, en daaropvolgende waardedaling van de bitcoin prijs. Tot grote teleurstelling van menig crypto-investeerder zorgden deze futures markten niet voor het positieve markteffect waarop werd gehoopt; de koers van bitcoin stortte vrijwel direct in na de lancering van de CME futures markt. Eén van de oorzaken die hiervoor vaak wordt genoemd is dat er in de CME en CBOE futures markten niet wordt gehandeld in ‘echte’ bitcoins, maar in derivaten van bitcoins die worden geprijsd, betaald en afgerekend in dollars. Op geen enkel moment worden er dus échte bitcoins verhandeld.

Fysieke bitcoin

Het vernieuwende dat Bakkt op de markt brengt is de introductie van Bitcoin-futures markten waarbij er wél daadwerkelijk wordt gehandeld met echte bitcoins als onderpand. Of, zoals Bakkt ze zonder enige schijn van ironie benoemt: ‘fysieke’ bitcoins. De naam Bakkt is dan ook een woordspeling op het Engelse ‘backed’ wat zinspeelt op het feit dat er bij Bakkt daadwerkelijke bitcoins als onderliggend handelsobject worden gebruikt, en geen ‘virtuele bitcoins’ die enkel op papier bestaan. Dit betekent dat elke verkoop op het Bakkt platform van te voren met echte bitcoins moet worden gefinancierd en in echte bitcoins wordt afgerekend. Dat impliceert dat de handel op het Bakkt platform een merkbaar effect zal hebben op de markt, waarbij natuurlijk gehoopt wordt dat de grote spelers van Wall Street via Bakkt eindelijk de overstap naar cryptovaluta zullen maken en hun miljoenen in daadwerkelijke, échte bitcoins investeren. Bakkt verlaagt de drempel verder door het beheer en beveiliging van de bitcoins die op het platform worden verhandeld zelf op zich te nemen, en biedt garanties en zekerheden die voor veel institutionele beleggers essentieel zijn om de markt te betreden.

Hooggespannen verwachtingen

Een futures-contract is vergelijkbaar met de meer bekende optie. Bij een optie koop je het recht om op een bepaalde datum iets voor een bepaalde prijs te kopen, terwijl dit bij een futures-contract een plicht is.

De verwachtingen rondom Bakkt zijn hooggespannen en dat is niet voor niets. Bakkt wordt namelijk opgezet door één van de meest reputabele financiële instellingen in de wereld: het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE), de Intercontinental Exchange (ICE). Het wordt verder gesteund door Microsoft, Starbucks en de Boston Consulting Group (BCG) en een waslijst aan grote investeerders zoals Galaxy Digital, Fortress Investment Group en Pantera Capital, om er maar een paar te noemen. Niet alleen betekent dit dat Bakkt kan rekenen op voldoende financiële middelen, maar ook kan het gebruik maken van bestaande technologische infrastructuur en een bestaand framework dat voldoet aan de eisen van de wetgever. Naar verwachting zal Bakkt ook flink profiteren van de reeds bestaande reputatie en vertrouwensband met relaties van NYSE:ICE.

Tom Lee (Fundstrat) over Bakkt

Fundstrat’s Tom Lee, een bekende uit de wereld van cryptovaluta en regelmatige gast op CNBC’s Fast Money, had via Twitter het volgende over Bakkt te zeggen:


Over het belang van moederbedrijf ICE schreef hij:

Met crypto afrekenen bij Starbucks

Hoewel Bakkt zich in de eerste instantie richt op de institutionele investeerders en de futures markt houden de plannen daarmee niet op. Achter de samenwerking met Starbucks schuilt bijvoorbeeld ook het verlangen om het mogelijk te maken via Bakkt bij de koffiegigant te betalen. Starbucks heeft inmiddels bekend gemaakt dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat er in hun filialen met cryptovaluta koffie zal worden gekocht, maar wél dat het mogelijk wordt dat klanten via Bakkt eenvoudig hun cryptovaluta kunnen verkopen voor dollars die zij bij de koffieketen kunnen besteden. Dat lijkt een kleine strategische nuance waar de gemiddelde klant dankzij Bakkt misschien weinig van merkt maar welke het bedrijf vermoedelijk voordelen oplevert met betrekking tot regelgeving en boekhouding.

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Crypto wallet Nieuws
Meer dan 97% Bitcoin-Adressen Winstgevend: Correctie in Aantocht?

De waarde van bitcoin heeft onlangs een punt van winstgevendheid bereikt dat we sinds november...

Venture Capitalists Nieuws
Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

NFT Nieuws
Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

Ethereum koers Nieuws
Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Lees meer