Facebook gaat in hoger beroep in zaak bitcoin advertenties, De Mol houdt vertrouwen

Update – Facebook gaat in hoger beroep in de rechtszaak tegen John van Mol, zo laat het techbedrijf vandaag in een verklaring weten. Onlangs oordeel de rechtbank in Amsterdam dat Facebook de Bitcoin (BTC) advertenties van haar netwerk moest verwijderen. Voldoet men niet tijdig aan deze eis, dan treedt een dwangsom van maximaal 1,1 miljoen euro.

Het gaat om reclames waarin onder meer het gezicht van televisiester John de Mol is misbruikt. Ook andere Bekende Nederlanders zijn gedupeerd, zoals Ruud Feltkamp van Cryptohopper.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Enkele weken na de uitspraak betoogt de techgigant dat het ondoenlijk is om aan de eisen van de rechter te voldoen. In een verklaring die vandaag uitgaat staat:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zo moeten we bij het filteren van de advertenties ook naar de ‘landing pages’ van andere website dan Facebook kijken. Daar hebben wij geen controle over. Verder leidt onze monitorplicht tot allerlei wezenlijke juridische issues en technische uitdagingen.'[/penci_blockquote]

Wel kondigt het bedrijf (2,3 miljard gebruikers) dat het een meldformulier voor nepadvertenties in Nederland gaan lanceren. ‘Dat moet gaan helpen bij onze detectiemethoden’.

Bitcoin (BTC) en John de Mol

De Mol klaagde Facebook aan nadat de social mediagigant volgens hem niet had gereageerd op herhaalde verzoeken om advertenties te verwijderen. Omdat hij en een aantal andere BN’ers zijn misbruikt, hebben investeerders 1,7 miljoen euro verloren.

De rechtbank eiste ook dat het bedrijf maatregelen neemt om te voorkomen dat deze problemen zich weer gaan herhalen. Zo wil de rechter ook dat Facebook informatie over de oplichters bekendmaakt.

Als Facebook deze reclames om welke reden dan ook toch online houdt, moet het boetes betalen die kunnen oplopen tot 1,1 miljoen euro.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De argumenten van Facebook dat zij slechts een ‘neutrale pijplijn voor informatie zijn’ en daarom niet verplicht zijn dit te veranderen, is niet aanvaardbaar’. [/penci_blockquote]

De rechter merkte op dat het bedrijf een beleid heeft voor advertenties en dat het aan de hand hiervan bepaalt welke advertenties wel en niet kunnen worden gepubliceerd.

Facebook kwam overigens in de rechtszaal met het antwoord dat het de advertenties al lang en breed had verwijderd.

Oplichting in Nederland

In oktober maakte het programma Opgelicht?! een uitzending over deze frauduleuze advertenties. Hierin gingen ze achter een van de oplichters aan en brachten ze in beeld hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.

Bij het fraude helpdesk zijn dit jaar al meer dan 200 meldingen binnen gekomen. In totaal gaat het om een bedrag van 1,7 miljoen euro.

Jort Kelder is naast John de Mol ook een van de gezichten die wordt ingezet om geld af te troggelen van onwetende investeerders. Vorige maand belde hij met een van de oplichters. Destijds liet hij weten dat de man voor de rechter gesleept zou gaan worden.

In juli reageerde Ali B ook al op dit soort praktijken. Ook hij is ingezet door fraudeurs. Zijn boodschap is: ‘Denk een beetje helder na!’

Uitspraak

Bekijk hieronder de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank.

Rechtbank Amsterdam stelt John de Mol in het gelijk bij bitcoin advertenties

Bronnen: Rechtspraak.nl / Reuters

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCFacebook