Waarom eigenaar New York Stock Exchange start met 'cash settled' bitcoin futures

Waarom eigenaar New York Stock Exchange start met 'cash settled' bitcoin futures

Bakkt gaat bitcoin futures aanbieden, waarvan de afrekening in cash (dollars) is. De handel in de future-contracten start op maandag 9 december bij ICE Singapore, net zoals Bakkt onderdeel van ICE.

Bitcoin (BTC) futures

Door middel van een future contract kun je als handelaar speculeren op de (toekomstige) bitcoin koers. Maar iemand kan ook de prijs van bitcoin 'vastzetten' in een contract, zodat een verlies beperkt wordt mocht de koers op de spotmarkt verder dalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld bitcoin miners die een bepaalde prijs voor hun gedolven prijs gegarandeerd willen hebben.

Daalt bijvoorbeeld de prijs van bitcoin, dan heeft een miner door middel van een contract een 'hedge' op dit verlies. Als je een grote hoeveelheid bitcoins hebt, heeft een prijsdaling namelijk direct effect op je bedrijfsvoering en wil je een deel 'veilig stellen'.

Omgekeerd kun je ook speculeren op een hogere koers en het verschil - stel dat de koers inderdaad stijgt - keert Bakkt in dit geval uit in dollars.

Dat is een meer traditionele manier van afrekenen dan waar Bakkt bekendheid mee heeft gekregen door als eerste partij futures af te laten rekenen in 'fysieke geleverde' bitcoins. Na een trage start, lijkt dit platform meer tractie in de markt te krijgen.

Cash vs. bitcoin

Echter, ‘settlen’ in cash is gebruikelijker in de financiële wereld. Om deze groep handelaren niet te missen, maakt Bakkt de stap om óók cash aan te bieden. Daarmee gaat het handelsconcern uit Atlanta de directe concurrentie aan met marktleider CME uit Chicago.

In eerste instantie laat ICE het aanbod lopen via ICE Futures Singapore. Het contract krijgt de naam ‘Bakkt Bitcoin (USD) Cash Settled Monthly Futures’.

Bij het bedrijfsonderdeel in Singapore vindt ook de clearing plaats, alle financiële administratie bij een trade. Ook de financiële toezichthouder aldaar heeft goedkeuring verleend.

Lucas Schmeddes, COO bij ICE Singapore, licht toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Dit nieuwe product biedt investeerders in Azië en wereldwijd een laagdrempelige en efficiënte manier om exposure te krijgen op de bitcoin markten’.[/penci_blockquote]

Dat de keuze op Singapore is gevallen om te testen, is niet verrassend. Bakkt reikt de Aziatische markt hiermee nadrukkelijk de hand.

Zo is een belangrijke klantengroep bitcoin miners die met een future hun risico op de volatiele spotmarkt kunnen beperken. Kortom, men kan een deel van haar BTC 'parkeren' in een futurecontract.

CME en opties op futures

ICE is het moederbedrijf achter onder de New York Stock Exchange. Concurrent CME uit Chicago is de enige die momenteel cash-settled bitcoin futures aanbiedt. Beurzen als BitMEX en Binance opereren niet op dezelfde (gereguleerde) markten met hun futures.

ICE en CME zijn ook elkaars concurrenten op de optiemarkt, een andere derivatenvorm om te speculeren op de koers. CME gaat vanaf 13 januari 2020 opties op bitcoin futures aanbieden, terwijl ICE deze ook 9 december in de markt gaat zetten.

De bitcoin settled futures van Bakkt kende een trage start. Voorlopig hoogtepunt is 9 november, toen er op één dag voor 15,33 miljoen dollar aan contracten is verhandeld.

Bakkt begeeft zich met spelers als Fidelity, Coinbase en Gemini ook in de business van cryptobeheer. Daarnaast is het ook van om een mobiele app te lanceren zodat particulieren hun koffie bij Starbucks met bitcoin kunnen afrekenen.

Lees meer over:
Bitcoin cash futures Bakkt

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties