‘Bitcoin (BTC) niet populair als betaalmiddel in Australië’

Bitcoin is niet populair als betaalmiddel in Australië, zo blijkt uit onderzoek van de Reserve Bank of Australia (RBA), de centrale bank in het land. Ze deden een steekproef onder 1.100 consumenten en slechts één procent rekende in 2019 af met cryptovaluta, zo meldt Coindesk.

‘Bitcoin als betaalmiddel’

Onder de respondenten is de online bankieren daarentegen wel populair in vergelijking met contant geld. Maar om met bitcoin te betalen, behoort voor slechts weinigen tot de mogelijkheden. De centrale bank nam in de maanden oktober en november in 2019 de enquête af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

80 procent van de respondenten wéét echter wel van het bestaan van cryptovaluta af. Ze staan op plek drie als “alternatieve betaalmethode”. De optie “koop nu, betaal later” en draadloos betalen zijn populairder.

Betaalmogelijkheden zoals AliPay en WeChatPay zijn populairder, net zoals lokale opties zoals PayID en Beem It.

De onderzoekers concluderen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Hoewel velen bekend zijn met het concept van cryptovaluta, gebruiken slechts zeer weinigen het om te betalen’. [/penci_blockquote]

Vanuit het perspectief van de RBA zijn er sowieso twijfels of bitcoin kan gaan doorbreken als betaalmiddel voor de massa. In de ogen van bankbestuurder Philip Lowe kan een betaalmiddel alleen appelleren aan een groot publiek met een centrale sturing.

Cashloze maatschappij?

Uit dezelfde enquête blijkt dat het gebruik van contant geld onder vooral jongeren fors aan het afnemen is. Respondenten onder 40 jaar gebruiken in slechts 15% van de gevallen cash geld. Bij de andere leeftijdsgroepen neemt de populariteit van cash ook af. Pas vanaf de 65+ leeftijdsgroep blijkt contant geld het meest in trek.

Mobiel bankieren met een app van een bank of een technologiebedrijf zijn sterk in opkomst.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...