Tegen één van grootste bitcoin beurzen is nieuwe rechtszaak aangespannen

Tegen Bitfinex, een van de grootste bitcoinbeurzen in handelsvolume, is een nieuwe rechtszaak aangespannen door ontevreden beleggers. Zij vinden dat Bitfinex de markt heeft gemanipuleerd door de inzet van stablecoin Tether (USDT). In een verklaring legt de exchange de nieuwe aantijgingen in stevige bewoordingen naast zich neer.

Met 149 miljoen dollar is Bitfinex de vierde beurs van de afgelopen 24 uur aan (gecorrigeerd en liquide) bitcoin handelsvolume, aldus marktvorser Coinmarketcap.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin beurs Bitfinex

Nu ploft er dus een nieuwe aanklacht bij Bitfinex op de deurmat, op 22 november ingediend door een groep beleggers uit de staat Washington.

Volgens de ruilbeurs zijn de gemaakte claims in de aanklacht onjuist en ‘ongegrond’. Bitfinex spreekt over een ‘kopie’ van de nog lopende rechtszaak in de staat New York. Ook baseren de klagers zich op een ‘nep’-onderzoek.

Zo staat in de verklaring onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zoals we vorige maand voorspelden, gebruiken advocaten nu het momentum om Bitfinex en Tether voor het gerecht te slepen voor eigen gewin. Voor alle duidelijkheid, we gaan geen enkele deal sluiten’.[/penci_blockquote]

Bitfinex zegt dat alle mogelijke juridische opties voor hen op tafel liggen om de belangen van Bitfinex en Tether te verdedigen.

Volgens hen zijn de rechtszaken zelfs een ‘aanval op de groei, succes en innovatie van het digitale token ecosysteem, waar Bitfinex een belangrijke rol in speelt’. Ze zien hun strijd in de rechtszaal als een strijd voor de community.

Tether stablecoin

De nieuwe aanklacht voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan één van de meest interessante dossiers op de cryptomarkt.

Bitfinex claimt in haar verdediging nogmaals dat er géén direct verband is tussen de bitcoin prijs en Tether. Ook zou de stablecoin voor 100 procent gedekt zijn, waarmee de beurs zich lijkt tegen te spreken.

Eerder dit jaar verklaarde de advocaat van Tether tegenover de rechtbank in New York dat de cryptomunt voor 74% is gedekt met cash en andere reserves.

Zoals de naam impliceert, hoort een stablecoin volledig te zijn gedekt door fiat valuta of bijvoorbeeld staatspapieren om plotse schommelingen in waarde te voorkomen.

Ook Chief Technology Officer Paolo Ardoino verklaart dat hij ook niet kan wachten om deze aantijgingen aan te pakken.

Volgens een recente, omstreden studie zou Tether op de toppen van de markt (eind 2017, red.) significant meer USDT hebben bijgedrukt dan dat ze gedekt zijn in dollars. Bitfinex op haar beurt zou deze ‘tethers’ hebben aangewend om bitcoin bij te kopen en de prijs te laten stijgen.

Een simpele, en mogelijk ook aanneembare these, maar in werkelijkheid ligt het genuanceerder, aldus Tether in een eerdere verklaring.

Ter verduidelijking: zowel Bitfinex als Tether vallen als bedrijven onder dezelfde entiteit iFinex, waardoor beide bedrijven het management delen.

Rechtszaak

Zoals eerder bericht, loopt er voor de rechtbank New York ook nog een langlopende rechtszaak.

De beschuldiging van de openbaar aanklager luidt dat iFinex de kasreserves van Tether heeft gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen te dichten. Dat is volgens de aanklager een frauduleuze handeling.

Volgens Bitfinex zijn ze zelf ‘in de maling genomen’ door Crypto Capital waar het geld is gestald.

Op 21 oktober diende moederbedrijf iFinex een verzoek in tegen de betaalprocessor om toegang te krijgen tot $850 miljoen die zij in kas zouden bewaren. Autoriteiten van meerdere landen bevroren echter de tegoeden die bij Crypto Capital staan.

Inmiddels zijn de mensen achter deze ‘financieel dienstverlener’ opgepakt en veroordeeld voor drie misdrijven.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...