‘Verschil bied – en vraagprijs bitcoin groter tijdens marktdip in maart’

Het verschil tussen de bied – en vraagprijs op bitcoin beurzen liep op tijdens de veelbesproken prijsdip op 12 en 13 maart naar $3.850. Dat blijkt uit een marktonderzoek van de Londense market maker B2C2.

Bitcoin bied – en vraagprijs

Deze zogenaamde ‘bid-ask spread’ is het verschil tussen biedprijs (bid) en de vraagprijs (ask). Hoe groter de spread, hoe hoger de transactiekosten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Handelaren zijn erbij gebaat dat deze spread zo klein mogelijk blijft, want dat leidt tot de laagste kosten per trade. Stel je bent een fonds die met algoritme software dagelijks tienduizenden trades doet met cryptovaluta, dan is spread een belangrijke component.

In tijden van sterke koersschommelingen, onder meer door onzekerheid op de markt, wordt de spread groter en lopen de kosten dus sneller op.

Voor brokers en exchanges is dit niet perse een probleem, want zij verdienen juist aan de transacties. Maar het is ook een risico, want handelaren kunnen naar een andere exchange overstappen als de spread te groot zijn (lees: de kosten hard oplopen).

Market makers

B2C2 is een market maker, dat is een tussenpersoon die als opdracht heeft om markten liquide te houden. Liquide betekent dat je als handelaar gemakkelijk (met grote hoeveelheden) in – of uit kunt stappen zonder dat een prijs daardoor stijgt of daalt.

Stel je wilt een grote hoeveelheid BTC kopen, dan wil je dat tegen een zo laag mogelijke prijs doen. Een market maker zorgt ervoor dat deze prijs in ‘balans’ blijft.

Klanten van een market maker zijn exchanges, maar ook banken en fondsen. Om een idee te krijgen: B2C2 accepteert alleen nog maar klanten met een handelsvolume van 1 miljoen dollar per maand.

Ze houden feitelijk een ‘pool’ van cryptovaluta’ aan voor haar klanten, die ten allen tijde in deze assets kunnen handelen (tegen een vergoeding). Juist in onzekere tijden, is liquiditeit belangrijk, want men wil snel kunnen in – en uitstappen bij koersschommelingen.

Prijsdip

Lang verhaal kort: een partij als B2C2 houdt intern ook een benchmark bij van activiteiten op exchanges. En in een memo aan klanten blikken ze terug op de prijsdip in de nacht van donderdag 12 maart op vrijdag 13 maart.

Door de plotse daling raakte ook retail-beleggers in paniek, met meer schommelingen tot gevolg. Onderaan de streep leidde dat tot een volumestijging van 61% in het eerste kwartaal van 2020.

Uit het marktonderzoekje van B2C2 schoten de verschillen in spreads op exchanges omhoog. Tijdens de prijsdip van 50% werd de spread met 200 basispunten vergroot. Op een andere exchange sprong de spread zelfs naar 500 basispunten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Anders gezegd, dat leidde tot een verschil van 5% tussen de bied – en vraagprijs op een bepaalde beurs. Op vrijdag 13 maart ging het zelfs om een verschil van 10%’.[/penci_blockquote]

B2C2 noemt vanwege marktgevoeligheid de exchange niet bij naam, maar volgens een bron van The Block zou het gaan om LMAX Digital, eveneens uit Londen.

'Verschil bied - en vraagprijs bitcoin groter tijdens marktdip in maart'

Bron: The Block Crypto / C2B2

Obligatiemarkt

Zoals gezegd geeft de grafiek een leuk inkijkje wat voor verschillen er kunnen optreden in de bitcoin handel. Zoals B2C2 opmerkt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Tijdens spannende tijden op de beurs wordt er óf fors winst gemaakt óf fors verlies’.[/penci_blockquote]

Dergelijke verschillen zien niet alleen voorbehouden aan de bitcoin markt. Ook op de obligatiemarkt is er sprake van een grotere spread, zo meldt persbureau Reuters op 19 maart.

Interview Icoinic

Ook in Nederland zijn er high frequency traders actief zoals Icoinic uit Amsterdam, die we eerder dit jaar spraken voor onze podcast.

Deze Nederlandse bitcoin handelaar op Beursplein 5 doet ‘10.000 tot 30.000 trades per dag’

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer