Bitcoin in Argentinië even $12.750 waard vanwege peso-crisis

In Argentinië heeft bitcoin (BTC) een premie van enkele duizenden dollars per stuk. Het Zuid-Amerikaanse land, dat in 2001 failliet ging, staat aan de vooravond van een nieuwe financiële crisis. De buitenlandse schuldenberg bedraagt $101 miljard, omgerekend €92 miljard.

Peso-crisis en kapitaalcontroles

Het begon met de aankondiging van president Mauricio Macri om het opnemen van buitenlandse valuta weer te gaan beperken, zo meldde de Washington Post vorige week.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De regering wil voorkomen dat met name Amerikaanse dollars het land verlaten en daarom mag elke Argentijn maximaal $10.000 dollar per maand van zijn rekening opnemen.

Bij een grotere opname is expliciete toestemming nodig van de centrale bank. Het bedrijfsleven ondervindt ook last.

Exporteurs moeten binnen vijf dagen hun opbrengsten in dollars weer in hun thuisland onderbrengen. Tevens moeten bedrijven toestemming hebben om buitenlandse valuta als betaalmiddel te accepteren.

Het land heeft nog een schamele $15 miljard aan tegoeden op de staatsbalans. Vermoed wordt dat deze reserves binnen enkele weken uitgeput kunnen raken, zodra peso verder devalueert.

Vlucht naar bitcoin

Zoals eerder gezien dit jaar, vluchten Argentijnen onder meer in bitcoin om hun spaargeld te redden, ondanks de volatiliteit van de munt. Andere assets die aantrekkelijk zijn: goud, kunst of vastgoed.

De toenemende interesse drijft de prijs van BTC lokaal op. Vorige week piekte de waarde van bitcoin even naar 700.000 Argentijnse peso (ARS), wat toen neerkwam op $12.750.

Een leuke premie van ca. $2.500 per bitcoin dus. Dit nieuws leidde op Reddit tot hevige discussies en het gedeelde artikel van Cryptoslate kreeg veel upvotes vorige week.

Bitcoin in Argentinië even $12.750 waard vanwege peso-crisis

Bron: BTC koers vorige week op Argentijnse beurs Buenbit

Bitcoin en LocalBitcoins

En ook op moment van schrijven betaal je voor één bitcoin 638.000 Argentijnse peso (ARS), omgerekend iets meer dan $11.300.

De handel in bitcoin gaat via officiële ruilbeurzen, maar ook via peer-to-peer platform zoals LocalBitcoin en het populair wordende Bisq. Kopers en verkopers hun BTC peer-to-peer uitwisselen zonder tussenkomst van een ruilbeurs.

Zo bereikt het handelsvolume Localbitcoins tijdens de afgelopen zomer een nieuw record, mede door hernieuwde interesse uit Argentinië.

Ook uit recente cijfers van CoinDance blijkt dat het ruilvolume uit Argentinië op peil blijft. Argentijnen kochten afgelopen week weer voor ruim 15 miljoen Argentijnse peso aan BTC.

Dat is omgerekend een bedrag van $267.000.

Bitcoin in Argentinië even $12.750 waard vanwege peso-crisis

Bron: CoinDance

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...