Bitcoin mixen populair: 70.000 BTC anoniem gemaakt met CoinJoin in mei

In mei alleen al zijn er grofweg 70.000 Bitcoin (BTC) anoniem gemaakt via de zogenaamde CoinJoin methode. Een goed signaal, aldus Max Hillebrand, ontwikkelaar bij Wasabi Wallet. Gaat om het een nieuwe trend nu er meer regels komen?

Bitcoin (BTC) en CoinJoin

Het gaat om meer Bitcoin dan ooit dat anoniem is gemaakt via CoinJoin, volgens nieuwssite Decrypt. BTC die je koopt bij een broker of exchange kun je op deze manier anoniem maken. Een goede ontwikkeling, aldus privacy voorstanders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CoinJoin is een manier om je gebruik van bitcoin te anonimiseren. Het doel is simpel: de privacy beschermen van gebruikers die een bitcoin transactie doen.

Tijdens een CoinJoin gaan verschillende gebruikers een akkoord aan om hun bitcoin te ‘mixen’. Meer deelnemers aan een CoinJoin, betekent een hogere graad van privacy.

Tijdens het mixen gooi je als het ware alle transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar. Dit maakt het moeilijker om jouw bitcoin op het netwerk te volgen.

Iedereen die meedoet doet een bitcoin transactie. Na afloop komen alle BTC netjes aan op het juiste adres. Het resultaat is: je transactie laat geen duidelijk spoor achter naar het bitcoin adres waar het vandaan kwam.

Dat zorgt ervoor dat minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis.

Nieuwe data

Max Hillebrand, betrokken bij de Wasabi Wallet, ziet een sterke stijging in coinjoins. Dat blijkt uit open source data die hij recent heeft gedeeld.

Via non-custodial wallets zoals Wasabi en Samourai is het mogelijk om een coinjoin te doen.

Uit de data blijkt dat er grofweg 70.000 BTC anoniem gemaakt is in mei. Tegen de huidige spotprijs gaat het om 651 miljoen dollar.

Het gaat om schattingen, omdat de methode JoinMarket vrij lastig te kwantificeren is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Maar ik denk dat de cijfers voor Wasabi en Samourai accuraat zijn.’ [/penci_blockquote]

Het aantal gebruikers en daarmee het Bitcoin volume neemt dus toe, zo concludeert Hillebrand.

BlockFi hack

Eerder deze week brak het nieuws dat BlockFi gehackt is waarbij data van duizenden accounts zijn ingezien.

De hackers hebben vervolgens geprobeerd om via een sim swap getracht om toegang te krijgen tot hun persoonlijke data, onder meer de Bitcoin adressen.

Het gaat om een zéér gevoelige datalek. Want de aanvallers kunnen iemands persoonlijke adres koppelen aan je bitcoin. In het ergste geval kan men iemand persoonlijk opzoeken om iemands seeds op te eisen. En daarmee toegang te verkrijgen tot iemands bitcoin.

Voorstanders

Bekendere bitcoiners die privacy hoog in het vaandel hebben staan zoals Matt Odell (Tales from the Crypt) en Francis Pouliot (Bull Bitcoin exchange) adviseren om gebruik te maken van CoinJoin.

Pouliot vertegenwoordigt een gecentraliseerde exchange, maar pleit dus voor het gebruik van deze methode.

Hillebrand is een zelfverklaard anarchist die volledig leeft van Bitcoin. Hij heeft dus géén bankrekening meer. Hij ziet CoinJoin als een wapen tegen de strengere wet – en regelgeving voor bitcoin beurzen en walletmakers.

In zijn ogen is CoinJoin niets illegaals.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’CoinJoin is net zo illegaal als het doen van een normale Bitcoin transactie. Als je een lafaard bent, maak je gebruik van fiat geld en bankrekeningen’. [/penci_blockquote]

Binnen de Bitcoin community zijn er lopende voorstellen om Bitcoin transacties ‘by default’ meer anoniem te maken, maar vooralsnog zijn daar geen besluiten over genomen.

Cryptowet

Zoals bekend is per 21 mei de Nederlandse cryptowet ingegaan. Alle transacties boven de 15.000 euro worden gelogd bij de Financial Intelligence Unit, onderdeel van het ministerie van Justitie.

Stel dat je Bitcoin koopt bij een Nederlandse broker of exchange en je mix deze op Wasabi, dan is nog onduidelijk of gemixte transacties ook door FIU gelogd worden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...