‘Bitcoin (BTC) prijs wijkt steeds minder af van model PlanB’

Gisteren kon je lezen over een voorspelling van PlanB. Hij gaf aan dat hij niet raar zou opkijken als de prijs van Bitcoin voor het einde van het jaar nog boven de $10.000 uit zal komen. Op twitter komt Michael Goldstein met een reactie op het Stock-to-Flow model.

Bitcoin prijs afwijking

Hij heeft de afwijking van de historische prijs van BTC vergeleken met dit model en dit geplot in een logaritmische schaal. In zijn thread kun je het hele verhaal lezen. Hieronder een korte samenvatting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niets nieuws dat veel Bitcoiners de prijs van Bitcoin aflezen op de logaritmische schaal. De groei van BTC is exponentieel, wat ook te zien is in de machtsfunctie in het artikel van PlanB.

Opmerkelijk is dat er in de afwijking van de prijs van Bitcoin, zie bovenstaande tweet, ook logaritmisch is. Je kunt zien dat deze afwijking steeds meer afneemt. Dit betekent dat het model steeds nauwkeuriger lijkt te worden.

Er zijn heel veel variabelen het moeilijk maken om in bitcoin in kaart te brengen. De wet van Metcalfe is een van deze principes die voor Bitcoin niet op gaat. Wij hebben immers geen flauw benul hoeveel nodes en miners er exact bij het netwerk horen.

Toenemende juistheid

Tot PlanB ineens kwam met de theorie van de lineaire regressie. Deze leek verrassend genoeg heel erg te kloppen. Er is een nauwe correlatie, of beter gezegd, co-integratie in bitcoin. Maar er lijkt dus nóg meer te zijn.

Wat opvalt is dat dus ook de afwijking van de prijs vergeleken met het model steeds minder lijkt te worden. Indirect laat deze grafiek zien dat het model van PlanB steeds nauwkeuriger aan het worden is.

Ten tweede zien we dat Bitcoin op dit moment helemaal niet in een bear markt zit. De afwijking van de log-schaal is er op dit moment nauwelijks.

Goldstein zegt in zijn thread dat er duidelijk een trend te zien is die we niet zomaar kunnen negeren. Wat het zegt over de adoptie is moeilijk in te schatten. Hoe kijk jij naar deze theorie? Laat het ons weten in onze Telegram groep en discussieer mee!