Bitcoin (BTC) analyse: drukken de bears de prijs onder de $10.000?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant)Bitcoin (BTC) handelt op moment van schrijven voor $10.174 op Bitstamp. De volatiliteit is flink afgenomen richting het einde van de symmetrische driehoek en moet binnen niet al te lange tijd breken. Hamvraag: naar welke kant gaat de uitbraak?

Bitcoin (BTC) koers wekelijkse grafiek

Er valt niet veel te updaten, omdat er niet zo heel veel gebeurt. Iedereen houdt de symmetrische driehoek en het evenwicht patroon in de gaten en het wachten is tot die breekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de onderstaande figuur 1 is te zien dat de koers zowel boven de $10.000 blijft als boven de 12EMA (blauwe lijn). Op het moment ziet de candlestick er bearish uit vanwege de lange wick, maar de week is natuurlijk pas net begonnen en er kan nog van alles gebeuren.

De koers lijkt een higher low (HL?) te hebben gevormd en het is mogelijk dat de koers binnen de driehoek nog de bovenkant aanraakt, wat de koers tot ongeveer $11.000 zou kunnen brengen.

Welke kant de koers uitbreekt is niet met zekerheid te zeggen, maar het doel omlaag is de 21EMA (oranje lijn) die inmiddels bij $9.000 is aanbeland. Als de koers omhoog uitbreekt, dan wil ik met een hoger volume de $11.000 grens zien breken.

Bitcoin (BTC) analyse: drukken de bears de prijs onder de $10.000?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2, hieronder) is te zien dat de koers probeerde boven de 12EMA en 26EMA te komen, maar hard is neergeslagen door de bears.

Vervolgens lijkt ook vandaag de 12EMA op te treden als sterke weerstand. De koers beweegt nu tussen de 12EMA en 100MA en dit moet ook binnen de grote symmetrische driehoek uitbreken.

De koers moet $9.782 houden, anders verliest het daarbij de higher low trend. Als dat gebeurt dan zit er support op $9.500 en net onder $9.100.

Bitcoin (BTC) analyse: drukken de bears de prijs onder de $10.000?

Als we die supports verliezen, dan kijk ik zeker naar de 21EMA op de wekelijkse grafiek als doel. Dat is het bearish scenario. Het head and shoulders patroon (onderstaande figuur 3, red) houdt voor nu nog de neckline als support.

Voor het bullish scenario moet de prijs met volume meerdere weerstanden breken op $10.500, $10.800 en vervolgens de resistance van de driehoek.

De RSI zit in ook in een symmetrische driehoek en zou wellicht een eerder signaal kunnen geven voor wat de koers gaat doen. Ook het volume op de dagelijkse grafiek is aan het afnemen.

Bitcoin (BTC) analyse: drukken de bears de prijs onder de $10.000?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Over de 4uur grafiek (figuur 4) valt er niet veel te zeggen. De koers is na een pump van $500 weer onder de 12EMA en 26EMA gezakt en ondervindt resistance van beide EMA’s.

Dit geeft aan dat de bears nog steeds de overhand hebben. De koers is toe aan een grote beweging op de hogere timeframes. Zolang we die niet krijgen heeft het niet veel nut om naar de lagere timeframes te kijken.

Bitcoin (BTC) analyse: drukken de bears de prijs onder de $10.000?

Conclusie

Ik begin mezelf te herhalen, maar de koers doet niet veel in het einde van de symmetrische driehoek. Wat we weten is dat de koers snel moet uitbreken. Welke kant op is moeilijk te zeggen.

Voor het bullish scenario moet de koers weerstand breken bij de niveaus $10.500, $10.800 en vervolgens de bovenste resistance lijn van de driehoek.

Voor het bearish scenario kijk ik allereerst naar verlies van support op $9.782. Doelen bij het bearish scenario zijn de weekly 21EMA ($9.000) en bij een “panic sell” zou de head and shoulders kunnen voltrekken richting de $7.200.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!