‘Frankrijk gaat begin 2020 als eerste land digitale euro testen’

Update – Frankrijk gaat als eerste land de centrale Europese cryptomunt testen bij financiële instellingen zoals banken en verzekeraars. De pilot moet in de eerste kwartaal van 2020 plaatsvinden, zo heeft president François Villeroy de Galhau van de centrale bank aangekondigd.

In beginsel is de digitale munt bedoeld voor zakelijke gebruikers zoals banken en niet voor particulieren (retailmarkt).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Frankrijk

De Franse centrale bank deed de aankondiging na afloop van een bijeenkomst van de twee grootste financiële toezichthouders. In een tweet zegt hij het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik zie het belang van een digitale valuta die door een centrale bank is uitgegeven. We moeten onze bijdrage leveren aan deze innovatie, maar dan op een serieuze en methodische manier’. [/penci_blockquote]

Eerder deze week bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een white paper (PDF) uit, waarin het een schets maakt van een digitale euro. Volgens voorzitter Christine Lagarde kunnen hiermee nieuwe injecties in de markt direct zorgen voor liquiditeit bij de consumenten.

Digitale euro

In de eerste hoorzitting voor het Europese Parlement pleit Lagarde voor deze digitale munt. Het gaat in dit geval dan om de digitale variant van de euro.

In de periode waarin ze de directeur was van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), was ze ook al erg positief over het idee van een digitale munt. Ze heeft deze houding dus meegenomen naar de ECB toe. Toch is ze ook voorzichtig:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een digitale valuta van de centrale bank stelt burgers in staat dit geld direct te gebruiken voor hun dagelijkse betalingen. Het idee van een Central Bank Digital Currency (CBDC) heeft echter ook risico’s. Ze kunnen bijvoorbeeld direct invloed hebben op de manier waarop het monetair beleid in de economie tot uiting komt.[/penci_blockquote]

De ECB heeft een mandaat om de liquiditeit in de markt te houden terwijl het tegelijkertijd moet voldoen aan een opgestelde maximaal inflatie percentage van 2%.

Om dit te bereiken, leent de bank liquiditeit aan commerciële banken, terwijl ze ook een basisrente vaststellen.

Deze injectie van liquiditeit in de markt is mogelijk met de zogenoemde legacy electronic systems. Het geld sijpelt dan naar de economie en de consument toe door middel van leningen en andere commerciële banken.

De centrale bank is ook een geldschieter om als laatste redmiddel banken te kunnen ondersteunen met kredieten (solvabiliteit).

Een digitale valuta kan er echter voor zorgen dat de liquiditeit snel bij consumenten terecht komt, stelt Lagarde. Maar op dit moment is dat enkel een hypothetische benadering, en niet getest in de echte economie.

In deze casus gaat het dus om een digitale variant (of cryptovaluta) van de euro. Het heeft niets te maken met Bitcoin en de kernwaarden van deze munt.

Lees ook: Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) in Europa

De ECB heeft in het verleden blockchain en zelfs Bitcoin (BTC) getest met de conclusie dat de snelheid en schaalbaarheid van het systeem niet voldoende zijn om transacties uit het wereldwijde financiële systeem te verwerken.

De bank heeft echter ook gewerkt aan haar eigen blockchain-oplossing, of een andere soort gecentraliseerde digitale valuta. Lagarde vermijdt expres het gebruik van de term “cryptocurrency” en maakt een onderscheid tussen digitale activa en valuta.

De meeste cryptofanaten zien de fundamentele eigenschappen van bitcoin superieur zijn aan die van en digitale euro-variant.

De vaste voorraad en lage inflatie plus de censuurvrije en goedkope betalingen zijn speerpunten waarmee een centraal uitgegeven munt moeilijk kan concurreren.

Bitcoin en crypto kopen? Ga naar broker Bitcoin Meester!

Het hele idee achter Bitcoin zet zich af tegen het flexibele monetaire beleid. Het huidige beleid is dat geld een hulpmiddel is om de economie te stimuleren. Zo liet Lagarde onlangs nog heel trots weten dat ze iedere minuut 460.000 euro in de economie pompt.

Op deze manier krijgt de economie een prikkel, maar groeit de euro-bubbel ook als maar door. Totdat deze weer knapt en uitmondt in een nieuwe recessie. De ECB ondersteunt nu zelfs negatieve rentes, in een poging om een recessie en teruglopende liquiditeit te voorkomen.

Bron: Bitcoinist

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCECBeuro