Coronavirus en VS: speelt ‘basisinkomen’ van $2.000 Bitcoin (BTC) in de kaart?

Amerikaans congreslid Maxine Waters heeft voorgesteld om $2.000 per maand aan iedere volwassene en $1.000 per maand aan elk kind in Amerika te geven om hen door de financiële crisis van COVID-19 heen te helpen. Is dit goed voor Bitcoin (BTC)?

Ook is vandaag bekend geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) 750 miljard euro pompt in de Europese economie vanwege het Coronavirus (COVID-19).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de Nederlandsche Bank maakt 8 miljard euro aan kapitaal vrij voor commerciële banken door onder meer de eisen voor systeembuffers te verlagen.

‘Gratis’ geld voor Amerikanen

Waters is de voorzitter van het Amerikaanse House Financial Services Committee. Naast dit voorstel deed ze een aantal andere opvallende wetsvoorstellen om de economie te helpen.

De voorstellen gaan onder andere ook over het opschorten van alle kredietbetalingen voor consumenten en kleine bedrijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld hypotheken, studieleningen en persoonlijke leningen.

Het is een teken van de wanhopige staat van de financiële situatie in de wereld. Als de nood aan de man komt, lijkt er ineens veel meer mogelijk. Het voorstel van Waters gaat veel verder dan de oproep van Bernie Sanders voor een eenmalige noodbetaling van $2.000.

De reacties op dit voorstel zijn verschillend. Marktanalist Mati Greenspan (eerder werkzaam bij eToro) reageert bij Cointelegraph op dit nieuws. Hij is erdoor verrast:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het zou in feite een enorme inflatie kunnen veroorzaken omdat je meer geld krijgt om te concurreren voor dezelfde hoeveelheid goederen'[/penci_blockquote]

Het is volgens hem gemaskerd als een soort van Universal Basic Income (UBI), oftewel een basisinkomen. Niet dat hij gelooft dat de Amerikaanse president Donald Trump een wetsvoorstel daarvoor zou goedkeuren. Het zou echter kunnen veranderen als de Democraten de verkiezingen van november winnen.

Bitcoin

Een basisinkomen, maar wat is het effect op Bitcoin? Ook hierop heeft hij een antwoord:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Op de lange termijn kan Bitcoin hier zeker van profiteren. In feite profiteert alles dat zijn waarde kan behouden vanuit het oogpunt van de valuta die devalueert. Zeker als dit gepaard gaat met verkeerde inschattingen van de overheid en banken.”[/penci_blockquote]

Een verkapt basisinkomen in tijden van een recessie lijkt de perfecte manier om de liquiditeit in de markt te verhogen. Het lijkt ook een uitstekende manier om het noodpakket met economische maatregelen direct aan de man te brengen.

Dollar versus Bitcoin (BTC)

De miljarden dollars die zijn vrijgemaakt om de burger te helpen, kunnen – in theorie – met dit soort maatregelen direct in de zakken van de Amerikanen verdwijnen.

De Brit Raoul Pal, een voormalige partner bij Goldman Sacks en gepokt en gemazeld in de financiële wereld, kijkt ook met veel interesse naar de waarde van de dollar. Hij ziet echter dat er zo enorm veel van de Amerikaanse dollar (als wereld reservemunt) afhangt, dat je beter in dollar kunt zitten dan in bijvoorbeeld de Australische dollar.

Andere fiat valuta storten namelijk helemaal in. Na de zware tijden met bosbranden en nu het Coronavirus blijft er weinig over van de Australische dollar.

‘Bullish op bitcoin’

Maar ondanks deze uitspraak van Pal over de dollar, blijft hij enorm bullish over Bitcoin. Het is volgens hem risicovoller dan goud, maar heeft daardoor ook een grotere upside.

Hij kijk jij aan tegen de komende crisis? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCTrump